Afrikaner ljög om sin ålder

Inom kort inleds kvalet till de Afrikanska mästerskapen för U17-landslag. Efter krav från FIFA tvingades Kameruns 17-åringar genomgå en magnetröntgen för att bekräfta sin ålder. Över hälften hade ljugit.

Hela 21 av de 30 spelarna i Kameruns trupp visade sig vara äldre än de 17 som de angett. En av landets genom tiderna bästa spelare, numera ordförande i Kameruns fotbollsförbund säger till media att man vill få bukt med “manipulerade födelseattester”.

Nedan startelvan i Kameruns U17-lag inför en träningsmatch.

Inget nytt under solen. Redan 2011 talades det om stora problem med åldersfusk i Afrikansk ungdomsfotboll. 2016 uppdagades det att Nigerias U17-lag hade hela 26 spelare i truppen som var äldre än de uppgett.

Debatten tog dock fart redan 1988 när Nigeria stängdes av i två år från all internationell fotboll då det visade sig att landets U17-landslag använt 15 spelare som var 18 år och äldre. Därefter har en rad afrikanska länder påkommits att fuska med åldern, men det är inte bara i Afrika detta är utbrett. Även i en rad asiatiska och sydamerikanska länder har detta varit utbrett och bevisligen fortfarande är.

Det ska sägas att fotbollen inte är ensamma om detta fusk. SLS (Svenska läkarsällskapet” publicerade 2015 en artikel om ålderstester på ensamkommande som anlänt till Sverige.

Antalet asylsökande ensamkommande flyktingbarn, ofta i övre tonåren men med en oklar exakt ålder, har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren

Nedan några av de barn som anlänt till Sverige. Barnkonventionen säger att man är barn t.o.m. 17 års ålder.

10 thoughts on “Afrikaner ljög om sin ålder

 1. Överskriften “Afrikaner ljög om sin ålder” skall vara “Afrikaner ljög även om sin ålder”.

  29
 2. Och Tumbas son fuskade i golf, och förstörde därmed sin karriär och ryckte.
  Fast det var på den gamla goda tiden.

  7
  3
 3. Bara ett problem för Afrika vad jag kan förstå . Misstänker att de andra afrikanska länderna har samma problem . Tids nog kommer talangerna till Europa för att utvecklas och exploateras och då spelar ålder ingen större roll . Fifa o Uefa tjänar enorma summor , följ pengarna !
  God fortsättning önskar Sjöström

  15
  1
 4. Minns ni Tandhygienisten som avskedades av Region Gotland år 2018 när han hade rapporterat in till Migrationsverket om att många asylsökande som han hade haft som patienter uppgivit felaktiga åldrar ? Visdomständerna avslöjade lögnhalsarna.Han fick sparken efter att enligt AD brutit mot tystnadsplikten ! Folk blev urförbannade på domen så rättegångskostnaden på 400000 ! ! samlades in via en insamling så han slapp betala för att han enligt min mening gjort sin plikt.Vet ej om han har någon ny anställning någonstans idag eller om han är svartlistad i “det goda pk Sverige”..Dom han påtalat som uppenbarligen ljugit om sin ålder antar jag fortfarande finns kvar här då gymnasielagen blixtsnabbt klubbades igenom ….

  52
  • tandhygienisten Bernt Herlitz jag var med och samlade in pengar till hans dom fick förra året jul hälsning av honom

   22
 5. De ljög egentligen inte. Vissa folkgrupper har svårt med tal större än siffra.

  39
  2
 6. Ett förståeligt misstag. De trodde att man avsåg mental ålder och där hade man minst ett decennium till godo.

  49
  1
 7. Ingen förvånad ! Helt normalt bland importen. Endast vänstertvättade personer bland myndigheterna tror på detta.

  63
  1

Kommentera