FÖRSVARSMAKTEN. Under knappt tre veckor arbetade kommendörkapten Carl-Christer Drangel på världens största och modernaste hangarfartyg – USS Gerald R. Ford. Han visste att det är världens största hangarfartyg. Att 5000 människor bor och arbetar på det. Att det är byggt för att klara att ligga ute till sjöss i över ett halvår och har gym, bibliotek och ett Starbucks-kafé. Ändå kan man nog säga att kommendörkapten Carl-Christer Drangel baxnade när han anslöt sig till till besättningen på USS Gerald R. Ford i Halifax i slutet av oktober.

– Bara att lära sig hitta var ett kapitel för sig – fartyget är drygt tre fotbollsplaner långt och 25 våningar högt, berättar Drangel, nyss hemkommen från den knappt tre veckor långa resan.
Men det var förstås inte för att imponera som amerikanerna hade bjudit in Carl-Christer Drangel som en av fem svenska officerare att följa med på resan över Atlanten. I stället var det ett slags studiebesök och ett steg mot målet att bygga ett svenskt Nato-integrerat sjö-buret luft- och missilförsvar.
– Vi var med för att lära oss konceptet och hur vi ansluter till en multinationell så kallad carrier strike group. Men också för att dela med oss av våra kunskaper.
75 FLYGPLAN OCH HELIKOPTRAR
Namnet carrier strike group antyder att det rör sig om fler båtar än det jättelika hangarfartyget, för bland annat närskydd och underrättelser och för offensiva operationer. Carl-Christer Drangel förklarar att hela ”strike group:en” snarast är att jämföra med en flygbas på land med skillnaden att den är rörlig och betydligt större. Ombord finns fler än 75 flygplan och helikoptrar vilket är i paritet med hela svenska flygvapnet.
Veckorna ombord var för all del lärorika. Och inte bara ur ett militärt perspektiv. Redan under sina inledande försök att hitta på fartyget kom flera av hans förutfattade meningar på skam. Oavsett vem av de 5000 människorna han frågade om efter vägen möttes han av hjälpsamhet, artighet och vänlig respekt, exempelvis.
– Jag hade förstås inte väntat mig att bli otrevligt bemött, men deras vänlighet och den oerhörda stolthet över fartyget de utstrålade var slående.
Drangel blev också väldigt medveten om att ett fartyg av det här slaget utgör ett helt samhälle. Och att det precis som i ett välfungerande samhälle behövs funktioner och stöd för att kunna ta hand om människors psykiska hälsa. Något som är särskilt viktigt på ett fartyg som detta.
– Att ligga ute i upp till sju månader, skild från familj och vänner, är svårt. Så inte minst prästerna ombord gör ett viktigt arbete. Den här typen av stöd behöver vi fortsätta att utveckla inom Försvarsmakten när vi går in i Nato.
I mitten av november nådde USS Gerald R. Ford Portsmouth där Carl-Christer Drangel mönstrade av. Gruppen med svenskar anslöt till sjöstyrkan i Halifax, Kanada. Där har de under uppdraget tjänstgjort ombord på olika fartyg med skilda nationaliteter under cirka en månads tid.
USS Gerald R. Ford – Wikipedia
***
Stöd bloggen
Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!
- Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
- Från andra banker konto 8257-933415168
Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.
Du kan även SWISHA till 0760 858 480
IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168
Ju större du är, desto hårdade du faller!
Hangarfartygen har inga fungerande motmedel mot de hypersoniska robotarna.
Rysstrollet pratar. Gör en T Bengtsson
@OJ 28 december, 2022 kl. 17:57:
Ja vad hände med mespottan förresten?
Håkan,
Hur kan du veta det ?? Tro du verkligen att de berättar allt om vad de har för defensiva vapen ?
//Gunnar
Laserstrålar går med ljusets hastighet, men det tar alldeles för lång tid att rikta in dem på det hypersnabba målet.
Håkan, du har nog missuppfattat om motmedel. Om nu Ryssland har fungerande mot hypersoniska robotar med bra presion är jag övertygad om att USA har ett motmedel, exempelvis om ni sänker ett hangarfartyg så sänker vi centrala Moskva inklusive hela Kreml…
Frågan är vilken som ryker först i så fall Washington eller Moskva?
Det är bara för att dom svenska strits pittarna skall få fjäder.
Sanningen är den att amerikanarna är skit rädda för svenska U båtar ! Dom är ett regelt hot mot hangarfartyge.
Enda problemet är att det är svårt att få in hangarfartyg i Östersjön?
Fete! Hur korkad är du? Varför skulle US hangarfartyg vara rädda för svenska ubåtar? Det var en övning!
Svensk ubåt, skräck för USA:s flotta
https://petterssonsblogg.se/2018/06/21/svensk-ubat-skracken-for-usas-flotta/
En svensk ubåt skulle knappast lyckats komma tillräckligt nära ett hangarfartyg på öppet hav, därtill är våra ubåtar allt för långsamma.
Ska en ubåt lyckas med det krävs hastighet, hellst över den hangarfartyget har.
Sen har man eskortfartygen att tampas med.
Sovjetunionen utvecklade olika taktiker för att kunna sänka hangarfartyg, man utrustade ubåtar med kryssningsmissiler som kunde avfyras på långt håll, man byggde just väldigt snabba ubåtar (Alfa klassen gjorde över 40 knop).
Idag har man sjösatt ubåten Belgorod, utrustad med den atomdrivna torpeden Poseidon som har i princip obegränsad räckvidd.
Sådana vapen har knappast hangarfartygsgruppen något skydd mot.