John Johansson (S) försvarar vindkraftsstödet: ”Säljer inte el”

ENERGIPOLITIK. De drygt hundra personer som äger ett vindkraftverk i Stora Mellösa kritiserar att kommunen stöttar sitt eget vindbolag med miljonbelopp. Samtidigt har de i Stora Mellösa svårt att betala lånen och räddas av en välvillig bank. Men kommunens högsta politiker, John Johansson (S), försvarar kommunens ägande, rapporterar SVT.

Kumbro vindkraftverk ligger mellan Kumla och Örebro.

25 miljoner kronor fick Örebro och Kumla skjuta in i det gemensamma bolaget Kumbro när ekonomin inte gick ihop i höstas. Samtidigt finns det vindkraftverk i kommunen, som i Stora Mellösa, som inte får en krona av skattebetalarna och också har det tufft ekonomiskt.

Men kommunstyrelsens ordförande i Örebro, John Johansson, tycker inte att man konkurrerar med privatägd elproduktion genom sitt ägande av Kumbro. – Vi säljer inte elen på någon annan marknad. Vi producerar vår egen vind, vilket är till gagn för skattebetalarna, säger han.

Tack vare Kumbro har Örebro och Kumla betalat kommunerna förhållandevis lite för kilowattimmarna. Å andra sidan har man, som i höstas, skjutit till miljonbelopp. Trots detta menar John Johansson att det är en lönsam affär för Örebro kommun.

Exakt hur mycket vi sparar är det väldigt svårt att räkna på eftersom det beror på alternativen. Men det har varit en ekonomiskt lönsam affär, dock gör vi det primärt för att ha rådighet över vår energiproduktion.

I fjol gick Kumbro vind med 19 miljoner i förlust. Och i år väntas den bli ännu större: Minus 25 miljoner kronor, enligt bolagets kalkyler.

För att kompensera för detta har man i Örebro kommun bestämt sig för att gå in med 20 miljoner i ägartillskott och i Kumla skjuter man till 5 miljoner kronor i stöd.

”Blåst för lite”

Men hur kommer det sig att resultaten är så svaga? Enligt Per Erik Andersson (S) är förklaringen enkel. – Det har blåst för lite, säger han.

-Pettersson tycker det verkar enkelt att vara Socialdemokrat och företagare, det är bara att skjuta till av skattebetalarnas pengar så trollas förlusterna bort…

Om Förlustsnurror på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “John Johansson (S) försvarar vindkraftsstödet: ”Säljer inte el”

 1. De höga energikostnaderna har drivit många i Tyskland till stora ekonomiska problem.
  Därför söker nu Bundesregeringen betala ut bidrag till såväl företag som privata.
  56 miljarder Euro (570 miljarder SEK) är nu beslutade utbetalas i Jan/Feb…,
  Pengar som i verkligheten redan betalats in till Staten i form av energiskatter o avgifter,av dem som nu får en del tillbaka.
  Trots detta har man liksom under kriget inrättat s.k. värmestugor,där folk kan få en stunds värme. Kyrkor o. sociala stiftelser står som arrangörer.

  1
  1
 2. Blåser för lite?

  När det blåser får dom ju inget betalt, hur ska dom ha det?

  Ännu en muppkommun inom vindkraft.

 3. Det största problemet är väl EL certifikatet avgiften ! Det är alltså en skatt som tas ut av alla för att sen suvetionera just vindkraften? Redan här vet man att vindkraften är olönsam!

  16
  1
 4. Vad betr. energin som tycks intressera den styrda PK-pressen,finns idag nere i Europa stora rubriker.
  Dessa förmedlar att gas-förbrukningen senaste dagarna sjunkit rejält !!!
  Kanske inte så sensationellt när de stora fabrikerna stängt,eller dragit ner produktionen i mellandagarna.Men allting går ju att sprida propaganda kring.
  Samtidigt påstås att en orsak skulle vara de så “lönsamma Vindparkerna” !

  24
 5. Grundfrågan här är om kommuner skall driva egen energiproduktion eller ej. Om de skall det så är det väl ok, bortsett från att det verkar riskabelt och dyrt.

  Men det andra vindkraftsföretagets gnäll är i båda fall ointressant. Det är ingen som tvingar dem att bygga vindsnurror. De skall definitivt inte ha ett öre bara för att deras affärsmodell var fel. Att driva företag är inget som det allmänna skall bekosta.

  23
 6. Politiker skall icke leka företagare, han säger det är svårt att räkna hur mycket de tjänar men är övertygad om att det är en bra affär. Tror inte att kommunallagen tillåter att en kommun stöttar en grupp personer med miljonbelopp.
  Fullt med S-märkta småpåvar i vårt land som spenderar skattepengar på dubiösa projekt varje år, utan att någon myndighet agerar.

  25
  1
 7. Det skall inte skjutas till några skattemedel till vindkraften.
  Lönar det sig inte skall det rivas.

  45
 8. Offtopic, bisarr kurdisk reaktion på morden i det kurdiska kulturcentret i Paris:
  ” Reaktionerna mot attentatet i Paris var ögonblickliga. Grupper av uppretade kurdiskättade män började välta och bränna bilar, och gick i häftig konfrontation med fransk polis.”

  Kurdernas reaktion när fransk polis med en gång griper mördaren( och dessutom får ett omedelbart erkännande så han kan dömas) blir alltså att bränna bilar och ”konfrontera” samma polis som gripit mördaren av deras landsmän.

  Vad är det för fel på de här människorna? Varför reagerar de så konstigt? Det förefaller finnas en latent mycket stor dragning till våld. Om de är missnöjda med vad Frankrike erbjuder, tror de då att det hjälper att tutta eld på oskyldiga människors bilar och kravalla?

  I sammanhanget också intressant att mördaren slog till när det hölls kurdiskt terroristmöte i lokalen:

  ”Det (kulturcentret) attackerades nämligen just som en grupp kvinnor med anknytning till PKK, kurdernas arbetarparti och självständighetsrörelse, som är terror­stämplat av Turkiet, EU och USA, höll ett möte.”
  https://www.svd.se/a/JQ6vzR/skjutningen-i-paris-turkisk-ilska-mot-frankrike-efter-trippelmordet-pa-kurder

  20

Kommentera