Livet gick på räls i Ukraina – nu har det spårat ur

UKRAINA. Juliia, 39, och sonen Yura, 10, lever i limbo. De bär kriget med sig men lever i fredliga Sverige. – Mitt liv i Ukraina var som ett tåg på räls. Nu har det spårat ur, säger Juliia.

Vladimir Putin är en tomte som förstört julen för många.

Juliia Gorbatenko och sonen Yura har upplevt rysk ockupation och ständiga flyganfall. Juliia vet att de måste återvända till Ukraina när kriget är över, men hon är rädd för att flytta tillbaka till hemstaden Slovjansk i Donetsk-området.

Ryssland kommer aldrig att lämna Donetsk-området i fred, det är så nära den ryska gränsen, säger Juliia.

Hon vet vad hon talar om. I tre månader levde Juliia, dåvarande maken Sergej och sonen Yura under rysk ockupation 2014. Efter att ryska soldater utan officiella uniformer hade intagit Krim gick de vidare norrut och ockuperade Slovjansk.

Då lärde vi oss för första gången vad krig, rädsla och hunger är, säger Juliia.

Hon hade en sjuk, sängliggande mormor att ta hand om och därför kunde familjen inte lämna staden. Ryska bandfordon åkte runt och sköt, och ryssarna minerade hela staden.

För varje dag blev det färre varor i mataffären. En dag när jag kom dit hade de inte fått några varor alls. Det var hemskt att bli utan mat. Då samlade vi krafter och reste därifrån, berättar Juliia.

En månad senare befriades Slovjansk, och familjen kunde återvända. Men den 24 februari i år gick ryska armén återigen in i Ukraina, på bred front. Slovjansk flygbombades inte i början av kriget som de större städerna, men invånarna levde med ständiga flyglarm.

Läs vidare på Aftonbladet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Livet gick på räls i Ukraina – nu har det spårat ur

  1. Här kan reportrar och migrationsverket ta del av hur en äkta flykting ser ut och agerar till skillnad mot dom “Bankomat flyktingar” vi tagit emot i 100 tusentals av

    36
    3
  2. Ja man har ju problem !? Men för att lösa det måste man antagligen avanserar öster ut till Kakastan för att degränsa Ryssland möjlighet att nå svarta havet! Lika väl som att avanserar norrut och förhindra kontakt med Sibirien .
    Det gäller långsamt men säkert att styckas upp Ryssland i flera mindre sattelitstater under någon annans kontroll??

    13
    11
    • Tycker som du. Ukraina ska inte gå med på någon fred om inte Ryssland lämnar ifrån sig all mark runt Svarta Havet.

      29
      13

Kommentera