37 miljoner covid-fall på ett dygn i Kina

COVID-19. Nästan 37 miljoner människor kan ha infekterats med covid-19 inom loppet av en dag den här veckan. Det skriver Bloomberg som hänvisar till ett internt protokoll från Kinas nationella hälsokommissions sammanträde i onsdags. Protokollets innehåll har bekräftats av personer med insyn, enligt nyhetsbyrån.

Enligt bedömningen ska så många som 248 miljoner människor, eller nästan 18 procent av befolkningen, ha smittats under december månads 20 första dagar.

Det är oklart hur kinesiska myndigheter har kommit fram till siffran som är exceptionellt hög. I går rapporterade Bloomberg att den Londonbaserade analysfirman Airfinity bedömer att en miljon nya smittofall just nu sker per dygn i Kina och att 5 000 dör dagligen. Myndigheterna har officiellt angett siffror på några tusen.

I brist på pålitlig officiell statistik om smittspridningen i Kina, använder sig investerare och analytiker av kringdata för att lägga ett pussel och på så sätt få en bild av verkligheten. Bloomberg noterar att data över trafikstockningar, tunnelbaneresande, fabriksaktivitet och inrikesflygningar sammantaget tyder på en tvärbromsning i aktivitet.

Nyhetsbyrån beskriver signalerna som att covidvågen i landet håller på att knuffa den ekonomiska aktiviteten i Kina över klippkanten.

Ekonomer och analytiker har tidigare antagit att det är konsumenterna som kommer att sparka igång den kinesiska ekonomin igen efter nedstängningen, men smittspridningen dämpar förväntningarna, enligt amerikanska Morning Consult.

Många potentiella konsumenter kommer sannolikt att stanna hemma och strunta i en del aktiviteter för att undvika att exponeras mot viruset, säger Morning Consults analytiker Jesse Wheeler till nyhetsbyrån.

I Kina är de äldre fortfarande dåligt vaccinerade, det saknas mediciner och respirator.

-Pettersson har ingen möjlighet att bedöma om siffrorna från Kina är rimliga, men Kina har 1.400 miljoner invånare men 5.000 döda per dag i covid känns inte omöjligt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “37 miljoner covid-fall på ett dygn i Kina

 1. WHO har uppmanat Kina att leverera korrekta siffror. Från sateliter kan man grovt uppskatta antal kremeringar. På worldometer förstår varje normalbegåvad att Kinas uppgifter är vilseledande. Varje dag avlider minst 4000 kineser 5 år i förtid på grund av luftföroreningar. Orsak kolkraftverk m.m.

 2. Kina lättade lite på restriktionerna och viruset slog tillbaka med full kraft direkt. Så kan det gå om man inbillar sig att faran är över. Gäller även för oss här hemma. Släpper vi på vaksamheten har vi snart helvetet tillbaka.

  10
  9
 3. Öl först gäller det att veta vilken stam av virus som är aktivt??
  Dom senare stammarna är ju inte direkt farliga utan mera ett vaccin i en serie av mutationer . Frågan är hur många döda kineser har vi ? Och få vill vi veta det i prosent av Kinas befolkning? Och ingen kostig vaccination propaganda

  10
  1
 4. Kina har nått sin topp. Nu inleds nergången. Först drabbas ekonomin därefter alla de som drivit upp bostadsspekulationen. Industriproduktionen kommer aldrig igen att nå dagens höjder när också befolkningsminskningen kommer att göra sig gällande pga ett barns politiken.

  Xi Jinping behöver ett krig för att rädda sig undan kritiken som står för dörren

  6
  5

Kommentera