Norges ekonomi går om den svenska för första gången

EKONOMI. Sverige har alltid haft högre BNP än grannen i väst, men i det tredje kvartalet blåste norsk ekonomi förbi den svenska, rapporterar SvD. – Det är inte så konstigt eftersom Norges största produktionsvara är energi och priset på energi har exploderat, säger Jan L Andreassen, chefsekonom på norska Eika Gruppen. Han spår att ordningen kommer att vara återställd när freden kommer i Ukraina.

Norges BNP uppgick i kvartalet till 1.600 miljarder räknat i svenska kronor jämfört med den svenska på 1.400 miljarder kronor.

Svag svensk krona bidrar till skillnaden.

PRESSMEDDELANDE Svensk BNP ökar – konsumtionen fortsätter ner (7 december)

-Pettersson noterar att i Sverige sjunker BNP per capita och numera är Danmark och Norge rikare än oss, men det kostar att importera folk som inte bidrar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Norges ekonomi går om den svenska för första gången

 1. Jag gissar att Norge kanske inte har sån destruktiv miljörörelse samtidigt, som många av EU-ländernas miljörörelser med kärnkraftsavstängningar sett till att Norge nu kan sälja rekordstora mängder olja och gas till värmekraft.

 2. Hade vi haft lika mycket olja som Norge, så hade ändå de rödgröna förbundit oss att pumpa upp den.

 3. Det kostar också att lägga ner kärnkraftverk. Sedan Oskarshamn 3 har tagits i drift har elpriset halverats. Tänk om vi haft kvar de fyra kärnkraftverken som Miljöpartiet la ner då kunde vi halvera 2kr fyra gånger. Vår industri hade varit mer konkurrenskraftig och vi löntagare hade fått billigare varor och mer över i plånboken.
  Kom ihåg detta och rösta aldrig på Sossarna, Miljöpartiet eller Centern.

  13
 4. Men vi har något som inte Norge har. Vi har 2 000 000 kulturberikare som suger upp all vinst som vårt överskott genererar så vi har inga problem med var vi måste göra med överskottet!! HA, ta det norrbaggar!!

  24
  1
 5. Kan bidragen till allah som INTE borde vara här spela roll?

  Norge har ju insett att import av socio kulturellt efterblivna och rena analfabeter INTE är en bra affär

  När börjar avvisningarna? Vi röstade för förändring!

  23
  1
  • Det kommer… vad vi måste komma ihåg är att S sett till att infiltrera lagar, myndigheter, kultur, fack och kultur så det tar tid att bryta mönstret innan action kommer igång. SD22

Kommentera