Ukrainare tillverkar vapen i Tjeckien

UKRAINA. Tjeckien kommer att anställa tusentals ukrainare i sin försvarsindustri som kommer jobba med att förse Ukraina med vapensystem. Tjeckien har arbetskraftsbrist i försvarsindustrin och Ukraina behöver ökad kapacitet som kan vara svårt att uppnå hemma.

Tjeckiens premiärminister Petr Fiala och Ukrainas president Volodymyr Zelensky

Under de kommande månaderna kommer Tjeckien att anställa tusentals experter från Ukraina i sin vapentillverkningsindustri, tack vare en överenskommelse mellan Tjeckiens premiärminister Petr Fiala och Ukrainas president Volodymyr Zelensky under ett möte som paret hade i oktober.

Biträdande försvarsminister Tomáš Kopečný, som har samordnat leveransen av vapen till Ukraina sedan början av den ryska invasionen, sa till Tjeckiska radion att Tjeckien helt enkelt inte har tillräckligt med arbetare med erfarenhet av vapenindustrin, så skickliga ukrainska arbetare och ingenjörer kommer att bli en stor välsignelse för landet.

“Förutom rent ideologiska invändningar kan jag inte se ett enda argument mot denna åtgärd – den tar inte jobb från tjeckerna eftersom de människor som kan utföra dessa jobb helt enkelt inte finns här. Det är mycket specialiserade områden där Den ukrainska försvarsindustrin har tio års erfarenhet och där den utmärker sig.”

De ukrainska experternas ankomst bör avsevärt öka den tjeckiska produktionen av vapen till Ukraina, och Tjeckien har för avsikt att börja masstillverka dem nästa år. Initiativet kommer att finansieras av Tjeckiens Nato-partner. Därför, säger Tomáš Kopečný, kommer det inte att kosta den tjeckiska staten någonting.

”Tvärtom kommer det att öka intäkterna till statsbudgeten avsevärt. Det fina är att det inte kommer att finansieras av den tjeckiska kronan, det kommer att backas upp av utländska investerare och den tjeckiska ekonomin och det tjeckiska folket kommer att bli rikare av det. Och det faktum att våra allierade kommer att stå för notan är en helt otrolig, verkligen en verkligt historisk möjlighet.”

Läs vidare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ukrainare tillverkar vapen i Tjeckien

 1. Vapenindustrier i Tjeckien som använder ukrainsk arbetskraft och levererar de tillverkade vapnen till Ukraina måste ju rimligen vara legitima bombmål i Ukrainakriget.

  2
  2
  • Håkan, du har kanske rätt om du anser att alla som levererar vapen till Ryssland med ryska experter och rådgivare på plats är legitima mål. Men Ryssland kan prova att bomba vapenfabriken i Tjeckien om de vill ha Nato på sig.

   Men Ryssland verkar föredra att ge sig på civila, kvinnor och barn.

   2
   1
 2. Under VK2 var dåvarande Tjeckoslovakien Hitlers vapensmedja. De stora vapenindustrierna inlemmades i “Herrman Göring Werke” och vad många inte känner till var att Tjeckoslovakien före VK2 var mer industrialiserat och hade en högre BNP per capita än både Nazistyskland, Frankrike och GB.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Reichswerke_Hermann_G%C3%B6ring

  Först anslöts Sudentenland 1938 till nazityskland – Chamberlain med “peace in our time” sålde ut dessa delar av Tjeckoslovakien till Hitler – och i mars 1939 “anslöts” resten av Böhmen, Mähren till nazityskland. Slovakien var under hela tiden en lojal lydstat till Hitler och det var i västra Slovakien som några av de sista “hold-out” områdena i 3:e riket i början på Maj 1945.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sudetenland

  Underskatta därför INTE Skoda eller några av de andra vapenindustrierna i Tjeckien och Slovakien. Någon som känner till “Semtex” ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Semtex

  Men själv undrar jag mest vad HYCKLARNA I “Svenska Freds” gör ?

  3
  1
 3. Kopierat och ändrat efter en annan verklighet; “Och det faktum att våra allierade kommer att stå för notan är en helt otrolig, verkligen en verkligt historisk möjlighet.”

  Och det faktum att våra svenska skattebetalare kommer att stå för notan är en helt otrolig, verkligen en verkligt historisk möjlighet att förstöra och förgöra Sverige och dess befolkning.
  – Så tänkte Reinfeldt och Löfven som statschefer.

  13
  4

Kommentera