Statligt danskt bolag får bygga vindkraft i Skåne

ENERGIPOLITIK. Länsstyrelsen i Skåne har godkänt danska Ørsteds bygge av en vindkraftspark med 125 vindkraftverk strax söder om Ystad, rapporterar Sydsvenskan.

Ørsted ägs delvis av den danska staten, och ett villkor för projektet är därför att Sveriges regering ger sitt godkännande samt bjuder på inkopplingen till det svenska stamnätet.

Det är ett viktigt besked för möjligheten att öka elproduktionen i södra Sverige, säger Jesper Kühn Olesen, projektansvarig på Ørsted. Bolagets förhoppning är att vara i drift 2029.

-Pettersson noterar att Örsted, alltså den danska staten, har som krav att Sveriges regering och skattebetalare bjuder på inkoppling till det svenska stamnätet.

Subventioner till havsbaserad vindkraft ska betalas av andra elproducenter och hamnar till slut på konsumenterna. I sin promemoria Minskade anslutningskostnader för elproduktion till havs konstaterar Infrastrukturdepartementet att förslaget innebär kostnadsökningar för alla nätanslutna elproducenter på land ”i och med att nätavgiften höjs jämfört med om förslaget inte genomförs”.

Det är regler från den gamla S+MP regeringen, den nya blågula regeringen har sagt att varje kraftslag ska bära sig själv och jag förutsätter att vindkraften numera får bära sina egna kostnader och det är nog inga problem, eller hur Per Bolund!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Statligt danskt bolag får bygga vindkraft i Skåne

 1. Så investeringar i elkraft för att råda bot på skenande elpriser leder till ännu högre priser till kunden? Bra jobbat Sverige!
  Helt uppenbart är detta en slags bedrägeri, där vi både via skatten och elräkningarnas djungel av olika poster hela tiden skall betala mer för en produkt vi till stora delar betalt för länge sedan. Vi hade fungerande elkraft…

 2. Säg ja, men Danmark förbinder sig att ta emot minst 100 000 personer som saknar rätt at vistas i Sverige.
  Det är så att kommer man som flykting ska man söka asyl i första säkra land, vilket inte är Sverige – eftersom Danmark med glädje skickat hundratusentals vidare till Sverige istället för att stoppa dem och återbörda dem till det land i Europa de först kom till, är Danmark skyldigt Sverige kostnaden för flera hundratusen invandrare.

  • Fast det avtalet finns sen tidigare och heter Dublinförordningen, som Sverige inte har velat följa.
   Men avtalet innebär att lycksökarna ska få sin sak prövad i första EU land de kommer till, och pga. geografin, är det i princip ALDRIG Sverige då vi inte gränsar till Arabländerna.
   Sen får Danmark skicka lycksökarna vidare till Tyskland osv.

 3. Ja politikerna i förra regeringen körde i diket dagligen. Dagens elpriser riskerar plåga människor till självmord. Vi har fått ny regering för att väljarna inte orkade med den förra kraftlösheten. Jag undrar om någon vågar använda makten för Sveriges bästa i dagens regering. Vad gör den ansvarige ministern egentligen.
  https://youtu.be/K_xtMX0WDpA

  5
  1
 4. Vi vet ju hur det gick med Postmord när danskarna satte klorna i detta, dom fick rejält betalt mens svenne fick svansen mellan benen och smulorna…

  19
  1
 5. Ja i så fall kräver vi att Danska staten står för kostaden av utbyggnaden av E65 till
  Motorvägsstandard, det är den oöverträffande närmsta vägen mellan Rönne-Köpenhamn och används av alla som ska ta sig mellan städerna, tiden det tar att via
  Sverige tar ungefär tre timmar, medan om dom åker sjövägen tar minst 7 timmar, och
  då hamnar dom ändå inte i Köpenhamn.

  Men Danskarna har sett hur myndigheterna här i Sverige låtit skattebetalarna
  stå för det mesta, och tycker att dom kan hänga på.
  Om E65 får motorvägsstandard så förkortar dom dessutom dom 3 timmar som det tar idag Ytterligare?

  16
  1
 6. Det första dom borde göra är att koppla bort Märta Stenevi från elnätet permanent.
  Så kan hon köpa dansk vindkraft och få lite el när det blåser.
  Höst vår och sommar.
  Hon vill ju inte ha kärnkraft, och det är väl det enda som finns i Skåne
  förutom vindkraften.
  Låt hon slippa kärnkraftsel då !!

  40
  • Instämmer, eller en specialkabel från Polen med äkta polsk certifierad kolkraft direkt till Stenevi. Tänk vad hon skulle njuta och tänka att det är inte kärnkraft i alla fall.

   10
   1

Kommentera