Fyra schimpanser skjutna i Gävle

INRIKES. Schimpansen är människans närmast levande släkting – vi delar hela 98,6 procent DNA. Schimpanser är intelligenta djur som lever i stora samhällen med upp till hundra djur. Tyvärr hotas de idag av både skogsskövling, sjukdomar och illegal jakt.

chimpanzee portrait
Photo by Neal Smith on Pexels.com

Från Furuviksparken, söder om Gävle, rymde vid lunchtid idag tre av Furuviks sju schimpanser, två av dom kunde kort därefter avlivas av skyttar som var placerade i parken. Under tiden som sökandet pågick så rymde ytterligare två schimpanser, även dessa har skjutits, en har dött och en skadeskjuten, och den kvarvarande schimpansen som eftersöktes i parken tog sig själv tillbaka in i aphuset.

-Pettersson är inte djurvårdare men schimpanser som inte är pressade är inte farliga, dessutom var det runt 15 minusgrader i Gävle idag så jag har svårt att tro att djuren tyckte det var skönt ute. Fanns det inget alternativ till att skjuta dem?

Furuvik meddelande…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Fyra schimpanser skjutna i Gävle

 1. Min katt normalt utekatt Vill inte vara ute många minuter i denna kyla utan vill in hela tiden gissar att dessa apor med hade frivilligt återvänt hem.. Hoppas detta belyses hur detta kunde ske samt beslut om avlivning

  11
 2. Nedanstående handlar om att avliva fullt friska djur, som inte har rymt,
  – om svensk byråkrati in absurdum.

  När Pakistans arméchef var på officiellt besökn i Sverige 1994, erhöll Sveriges dåvarande arméchef Åke Sagrén som gåva tre fantastiska fullblodshästar, avsedda att ingå i Beridna Högvakten. När fullbloden kom till Sverige avlivades de direkt – och brändes. Många år senare, 2013, intervjuade Expressen den då pensionerade Åke Sagrén, som sa att händelsen var det värsta ögonblicket i hans yrkesliv och att han var besviken än i dag. På jordbruksverkets rigida byråkrater. Och på dåvarande försvarsministern Thage G Peterson som vägrade rädda de tre vackra hästarna. “- Försvarsministern blev mest förbannad för att jag störde mitt i pepparkaksbaket“, sade Sagrén.

  Händelsen gav anledning till följande riksdagsmotion 1994/95:Jo502 av Göthe Knutson (M) – (del av text):
  “För dessa hästar gällde inte ”djurens rätt”. Den svenska byråkratin gav inte utrymme för karantänarrangemang som åtminstone kunnat rädda de unga hästarnas liv.“
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/importforbudet-av-djur-fran-vissa-lander_GI02Jo502

  16
  • Tyckte dom sa på TV4 att man inte hade bedövningsmedel? men hur svårt skulle det kunna vara att få fram? bör väl finnas Veterinär kliniker i Gävle eller dess närområden?

   • Om man inte har bedövningsutrustning så ska man inte ha djuren. Det faktum att man har djuren bör ses som en bekräftelse på att bedövningsutrustning finns tillgänglig. Ungefär som att om man kör bil så ska man kunna utgå från att körkort finnes. Att skjuta ihjäl dem är därmed ett val vilket behöver förklaras.

   • Finns bara för att bedöva vargar och transportera till landet där det finns får och getter att äta…… herre gud hur skulle de se ut om man lät vargarna döda folks gullegrisar knähundarna? Näe bort till landet….

 3. Jag tror att detta varit en utmärkt övningstillfälle inför kommande muslimupplopp. En foglig apa spärras in, en aggressiv apa skjuts. Enkelt omsättbart till de utanförskaps parker vi har.

  35
  1
 4. Stäng Furuviksparken omedelbart och rädda undan dom djur som fortfarande lever.
  Dessa djurskötare är totalt värdelösa.
  Detta är en stor skandal som bör leda till
  åtal.
  Bojkotta Furuviksparken för all framtid såvida ni inte stödjer denna massaker !!
  Oskyldiga schimpanser fick sätta livet till på grund av okunskap, bedrövligt !!

  51
  3
 5. FÖRBANNAT, finns säkert nåt annat sätt att hantera det, dom kunde ju väntat för en återvände ju, kanske dom andra oxå hade gjort det eller sövt dom, stackars apor.

  45
  2

Kommentera