Putins 50.000 krigsbrott i Ukraina

UKRAINA. Med hjälp av omskakande vittnesmål från invånare i Kievs förstäder, åklagare och internationella experter får vi följa det mödosamma arbetet med att samla in bevis för de krigsbrott som begåtts i Rysslands krig mot Ukraina. I Butja, en av de hårdast drabbade förstäderna, visar bilder från övervakningskameror att det finns en direkt koppling mellan övergreppen och en av Rysslands högsta generaler, SVT Play.

Bild från SVT

Ryska soldater misstänks ligga bakom över 50.000 krigsbrott i Ukraina. I ett längre reportage försöker amerikanska NPR lösa ett: mordet på den ukrainske 28-åringen Oleksandr Breus.

Oleksandr Breus hittades död bredvid sin sprängda bil den 28 februari, omkring 80 kilometer nordöst om Kyiv. Han hade civila kläder, det fanns inga tecken på att han var beväpnad och hans bil körde i riktning mot Kiev vilket innebar att han var på väg bort från de ryska styrkorna.

Det är ett väldigt tydligt krigsbrott. De hade en möjlighet att inte skjuta, säger utredaren Vadym Prymachok.

NPR hittar ett ögonvittne som bekräftar att han sköts av en lång man med en automatkarbin som stod omkring 50 meter bakom honom. I jakten på förövarna lyckas man till slut hitta 50 personer varav en av dem ligger bakom mordet, men närmare än så går det inte att komma. Däremot går det att åtala den ansvarige: officeren, skriver NPR.

Den internationella brottmålsdomstolen tar sig däremot inte an denna typen av brott, utan ICC fokuserar på högt uppsatta befälhavare. Det innebär att de flesta av offren mest sannolikt aldrig kommer att få upprättelse.

Utredarna som jobbar med krigsbrott är överbelamrade med arbete

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Putins 50.000 krigsbrott i Ukraina

 1. Ryssland kommer aldrig att ta ansvar !!!? Den enda möjligheten är för Ukraina att ge igen med samma mynt !!
  Och få bör krigat flyttas över ell ryskt territorium.

  24
  13
 2. Krig är fruktansvärt, det är något som är svårt att ens föreställa sig hur det är.
  Jag lider med alla dom döda i detta onödiga krig!

  50.000 krigsbrott i Ukraina har någon klyftig person räknat ut?
  Jag jämför detta med Sverige och våra förhållanden, vi ligger ju inte direkt i krig med något annat land men trots det så sker det 20.000 våldtäkter varje år, plus alla mord, misshandel, bilbränder, skolbränder, mordbränder, upplopp mm. mm.
  Och allt detta är invadrarverkets fel, det är dom som utan att själva ta det minsta ansvar, har släppt in alla dessa utländska totalt ociviliserade vilddjur/slaktare i vårt land.
  I Ukraina får i alla fall befolkningen skydda sig själva och sin egendom.
  I Sverige skall vi sitta tysta och snälla och låta oss våldtas, misshandlas och mördas utan att vi får röra en fena! Gör vi det, är det vi som blir straffade.
  Fienden styr fortfarande Sverige, även om det nu ändå är ett litet hopp om bättring med vår nya regering så tar det ändå lång tid att reparera allt som den förra regimen har ställt till med.

  36
  5
 3. Spanien har skickat specialitbildade poliser som hjälper till med utredningar och dokumentation. Tänker att Sverige har svårt att göra detsamma med tanke på den låga andelen utredda brott i landet

  34
  1
  • Sverige hjälper till med utredningen av krigsbrott I Ukraina genom att prata med vittnen och dokumtera bevismaterial. Det mesta arbetet sker utanför Ukraina.

   Sverige har även 120 instruktörer som utbildar Ukrainska soldater i Storbritannien.

   33
   16
 4. Ca 200 krigsbrott om dagen?
  Det verkar ju rimligt 👌
  Men det värsta är att människor skapar sitt hat mot andra människor på grund av propagandan.
  Idag förstår jag varför Hitler kunde få folket bakom sig…………. som den sanna socialist han var.
  Min tankar går till det Ukrain/Ryska folket som lever i eländet ❤️🙏

  24
  50
  • 200.000 soldater hinner med mycket… 200 om dagen är nog bara toppen av isberget, sådana brott som är väldokumenterade!

   34
   12
  • Gamling, om du förstår hur Hitler kunde få folk med sig borde du fatta varför en del förvarar Putins terrorism och brottslighet också men det verkar inte sjunkit in.

   Jag tycker 150-200 krigsbrott om dagen verkar lågt räknat, med tanke på att varenda granat, bomb, drönare osv mot Ukraina är kriminell.

   38
   16
  • Gammelryss, Säg ukrain/ryska folket i Ukraina och du blir lynchad! Ryssar är paria. De civila Ukrainarna lider av att Putin dödar dem med raketer och förstör deras bostäder. Det ryska folket lider av sanktioner och tomma butiker som straff för att de stödjer en massmördare. Alla lider med det Ukrainska folket men du beklagar dig å det ryska folkets vägnar. Skäms!

   36
   18
  • Det finns bara ett sätt att stoppa Putin .Förhoppningsvis av någon i hans närmsta stab som inte är fulltankad av vodka och därför klarar av att sikta rätt…

   38
   19
 5. En tribunal för krigsbrott begångna i Ukraina bör också inkludera Fascist Putins underblåsare inom EU!

  Finns det tex “svenska” fascister som hjälpt Fascist Ryssland i deras brutala anfall på en suverän stat?

  39
  17
  • Ni som trycker tummen ner på dom som kritiserar Putin önskar jag en trevlig och givande semester i Ukraina.Gärna i en månad så ni får riktigt rikliga upplevelser.Varför inte kombinera vistelsen med att hjälpa befolknngen med att gräva gravar dom har ju så svårt att hinna med det annars.Efter den vistelsen så tror jag att ni är botade för all framtid från Putinism….

   25
   12

Kommentera