Varför redovisas nettopriset på el?

ENERGIPOLITIK. Alla i Sverige uppmanas hjälpas åt att spara el inför julen. Det meddelar regeringen på en pressträff. – Vi har betydande bekymmer med den svenska elproduktionen, säger statsminister Ulf Kristersson (M). Kristersson säger att elproduktionen är ett svårt problem just nu, och beskriver läget som ”relativt akut”. Läget förvärras när Oskarshamn 3 tillfälligt tas ur bruk i dag, uppger statsministern. Mest utsatt är södra Sverige.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att bortkopplingen av Oskarshamn 3 innebär en ännu större risk än tidigare för frånkoppling i södra Sverige. – Den pågående energikrisen gör det smärtsamt tydligt hur beroende vi är av planerbar el, säger Busch. Planerbar el är sådan som vi kan bestämma över, alltså vattenkraftverk, kärnkraftverk eller värmekraftverk.

-Jag undrar varför elpriset redovisas utan skatter och avgifter. Detta görs aldrig med andra varor, det är till och med förbjudet att till privatkonsumenter redovisa pris utan skatt.

Tänk er att det på bensinmacken står ett pris på 8:21 kronor per liter men du får betala 18,29 kronor per liter. 10,08 kr av priset utgörs av skatter. Bensinskatten utgörs av tre olika skatter: koldioxidskatt, energiskatt och moms.

Vid dieselpumpen står det 13:85 kronor per liter men du får betala 22:82 kronor per liter. 8,97 kronor av priset utgörs av skatter. Dieselskatten utgörs av tre olika skatter: koldioxidskatt, energiskatt och moms.

Ytterligare en prishöjande effekt på diesel är reduktionsplikten som infördes 1 juli 2018. Det är ingen skatt men ett styrmedel som tvingar svenska drivmedelsleverantörer att blanda in biodrivmedel i diesel. Inblandning av biodrivmedel medför inte att koldioxidutsläppen från fordonets avgasrör minskar. Istället handlar det om att koldioxidutsläppen från transportsektorn binds genom återväxten av grödor som skördas för tillverkningen av biodrivmedel. Nyttjande av biobränsle ska vara ett nollsummespel beträffande koldioxid. Produktionskostnaden för biodrivmedel är högre än dess fossila motsvarighet, vilket medför att reduktionsplikten har en prishöjande effekt. Den effekten redovisas inte som en skatt utan ingår i produktionskostnaden.

Om brännvin redovisades som el skulle det stå 30 kronor för 75 cl Absolut vodka på systembolaget, 214 kronor utgörs av skatter och avgifter.

Idag står det att genomsnittliga timpriset för el är 4:45 kronor per kilowattimme. Men när räkning kommer i januari får du betala betydligt mer.

Spotpris idag 445 öre/kWh
Uppskattat pålägg från elleverantören20 öre/kWh
Pris för elens överföring hem till dig55 öre/kWh
Energiskatt36 öre/kWh
556 öre/kWh
Moms139 öre/kWh
Pris695 öre/kWh

Sedan tillkommer ungefär lika mycket till i fasta avgifter som varierar beroende på mängden el, elleverantör, huvudsäkring m.m. Så när media påstår att elen kostar rekordhöga 4 kronor betalar du i verkligheten 10-12 kronor per kWh.

-Pettersson tycker att alla varor och tjänster ska redovisas med och utan skatter och avgifter. Även löner och där priserna är subventionerade exempelvis läkarbesök kostar 3000 kronor, du betalar 100 kronor. Bussbiljett kostar 100 kronor du betalar 30 kronor.

Din arbetsgivare betalar 35.000 kronor för ditt arbete, du får ut 17.500 kronor som du handlar för och betalar punkkatter och moms på de flesta varor och tjänster.

En gammal goding från Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Varför redovisas nettopriset på el?

 1. Bara elövföringsavgiften för en trea i Malmö är omkring 8000kr/år och den ska ökas till 8500 efter första januari. En hittepåavgift som inte existerade före avregleringen.

 2. Appropå elbrist, om Hybritprojektet (ståltillverkning med el) i Norrland genomförs kommer nog Norrland att få Sveriges högsta elpriser istället för Skåne. Såvida de inte bygger kärnkraftverk i Norrland. Det krävs ungefär lika mycket el som hela Sveriges nuvarande elkonsumtion för att göra stål med el i full skala.

  • Lägg sedan till om ALLA fordon i Sverige blir elektrifierade, någon har räknat ut att om alla fordon laddas en kall vinternatt så åtgår det elkraft motsvarande fem kärnreaktorer enbart för dessa fordon. Det kommer sannolikt inrättas en ny myndighet i landet som skickar ut info om vilket fordon som får laddas och köra idag och vilket fordon som får köra på ex onsdag nästa vecka? Namn elladdningsmyndigheten med min tio tusen anställda och fina kontor i Fjollträsk city.

 3. Jag tycker illa om Sydsvenskan men prenumererar av hävd. Har helt slutat läsa ledare och kultur samt den nyhetsreporter som älskar att hata sverigedemokrater. Jag vet redan efter rubriken vad ni tycker. Jag går direkt till sporten och sedan till datorn för riktig information.

  Men idag har man en flersidig ärlig information om varför vi nu efter att ha varit världens bästa, säkraste och billigaste elleverantör till svenskarna nu hamnat i kaos och konkurser på grund av statsministrar som ansåg arr danska synpunkter och krav från miljöpartiet och centern var viktigare än landets bästa. Tack för det SDS.

  Jag tycker faktiskt att ni borde lyfta betalväggen så att alla hade möjlighet att läsa. Ni är ju faktiskt statsbidragstagare i syfte att bredda medborgarnas kunskap.

  8
  1
 4. https://www.hd.se/2022-12-09/prisnivan-pa-el-fordubblas-pa-mandag–och-kan-besta-vintern-ut
  Kunde inte låta bli att ge er denna länk från Propaganda-organet HD, som jag just upptäckte.
  Alltså passar de på exakt till Jul-helgen,att söka skapa mörker över landet.Samtidigt skinna oss på skatter o avgifter !!!
  Sedan skrives om att ett El-bidrag som skall ges åt oss bedragna. Pengar som vi själva tvingats betala in på El-räkningen….. kommer kanske tillbaka någon gång,med några ynka % ?
  Ett stort tack till idioterna som stängt/stänger ner vår Kärnkraft.

  22
  1
 5. Man kan ana den katastrofsituation, som eskalerar i det dolda. Folk slutar gå på nöjen, investera, handla, bygga, reparera, osv. Alla känner sig tvungna att vänta med det mesta tills man får nästa el-räkning. Det blir ingen ljusning och risken är att vi hamnar i något, som liknar en 1920-tals kris om inte elbristen åtgärdas. Att starta upp alla fungerande värmekraftverk drivna av fossil- eller biogas är förmodligen enda lösningen. Nu när temperaturen mesta tiden står på minus i stora delar av Sverige finns inga övriga prioriteringar än att hålla värmen med följden av en höga elräkningar. Jag vet att förra regeringen inte förstått vad de gjort, men tyvärr verkar nuvarande regering inte heller ha fattat det allvarliga läget. Sverige tycks lämnas i sticket med företagskonkurser och personliga ekonomiska haverier pga. overkligt höga el och bränslepriser. Det är även många med allmän ansvarskänsla, som sedan länge levt i sparläge och har svårt att dra ned ytterligare på el och bränsle. Åtgärder krävs nu utan dröjsmål. Tidigare regerings energi-sabotage mot Sverige är obegripligt.

  24
 6. Läste precis i Aftonbladet att Anders Lindberg säger att vi kommer minnas Ebba Busch angående elpriserna.
  Nu verkar demensen slagit till i Anders Lindbergs hjärna ordentligt.
  Det är inte så länge sedan Löfven fick gå med på Stenevi och Bolunds
  krav på att stoppa några kärnkraftsreaktorer.
  För att få behålla makten slaktade dom viktig energiförsörjning för oss svenskar för lång tid framöver, totalt huvudlöst vansinne av inkompetenta
  politiker i det absoluta B laget.
  Denna regering har absolut ingenting med denna energikris att göra det
  fattar alla människor som är friska i huvudet.
  Att skylla ifrån sig är Miljöpartiet och Socialdemokraternas paradgren.
  Men den här gången är ni rökta, alla fattar vad som ligger bakom eländet.
  Finland 0.90 öre / kwh
  Sverige 4.00 kr / kwh
  Så skyll inte på nått med Eu denna gång, Finland är också med i Eu.

  40
  • Men du kommer aldrig att få höra av SVT att det var förra regeringen som rev energiförsörjningen, därför att SVT ägs av miljöpartiet. Mer än 50 % av SVTs personal är miljöpartister.

   24
  • Att lyssna till Anders Lindberg är som att lyssna till Henrik Arnstad,eller en fullblodsidiot,
   bara svammel.

   22
 7. Är ju samma lek med siffror på straff och livstid för att det ska låta bättre, lika ord som hygientekniker och en drös till…..precis som jobbet blir lättare att utföra som “sopgubbe”.

  Sveriges hyckleiri är vad det är, på högsta nivå.

  38
 8. Personligen är jag begåvad med hyfsat billig el ytterligare 15 mån.
  Jag tänker inte spara ett skit på den. Spara kan de idioterna göra, som envist röstat på S+Mp. De är skyldiga till katastrofen.
  Blir det svart här nere i område fyra, så kanske några av dessa idioter börjar tänka efter. Skulle gärna se ett avbrott på flera dagar i sträck.
  Säkert är iallafall, att mobilberoende kvinnor, behöver den chock, de får av en oanvändbar telefon.
  Svenskarna måste skakas om!

  51
 9. Pettersson:
  Visste att den summa som ofta nämnes i olika Medier per Kw bara var en glädjesiffra. Själv har jag därför sedan de började spela med priserna,beräknat 3 gånger mer. Skrev det vid ett tidigare inlägg men fick då ris för mina uppgifter..
  Nu besannas dessa av Pettersson !!

  38
  1
 10. Sen kan man gå vidare med att redovisa vad tandläkarbesök resp vård för den betalande
  befolkningen, och vad en invandrad icke arbetande slipper och betala för samma vård.

  Varför pågår detta vansinne år efter år, att dom får akut vård är en sak, men sen får dom
  väl betala med sina bidrag, precis som den arbetande får ta av det dom tjänar, eller är det detta dom kallar alla människors lika värde??? Samma orättvisor ser vi nu när dom
  bidragsförsedda får kompensation för inflationen, men inga andra??

  Det är ju politikerna som sitter och snedfördelar Rättvisor mellan grupper, inte konstigt
  att folk från alla världsdelar drad likt flugor runt en sockerbit till Sverige!

  49
 11. Efter Göran Persson har det socialdemokratiska förfallet rusat .
  Och nu kommer mycket sådant att avslöjas .
  Genierna på SJ är säkert sossar .
  Annars hade de planerat införandet av det nya datasystemet vid en annan tidpunkt än till jul Och nyårshelgerna.
  Som är Sveriges största resehelg.
  Men vi som svartlistat de andra medlöparpartierna glömmer inte och förlåter inte i första taget .
  Vi är vanliga hederliga knegare som betalar vår skatt.

  41
  2
  • Anders : Det handlar om Trafikverket. Det är dom som är ansvariga för 80% av tågproblemen

   20
  • Anders, Anders, har du inte hört talas om Palme ?
   Det svinet startade kriget emot svenskarna.

   48
   1
  • Ända sedan Partiet tog makten för första gången på 1930-talet så har det gått utför med landet så fort Partiet haft makten.
   Det enda Persson var är den minst sämsta statsministern från Partiet under 2000-talet. Han var på inga sätt bra för riket eller befolkningen men han var bättre än sina socialistiska efterträdare.

   17
   1
 12. Samma jävla idioter som nu ger oss råd om att spara ström är samma jävla idioter som försökt få oss att köpa elbil i flera år.(snodd från twitter).

  73
  • Hittills så är denna regering totalt urkass. De fattar ju inte vad som driver på inflationen. Antagligen har de så bra betalt att de inte förstår hur vi andra har det
   SD kan man inte klandra för att Kristerssons regering är kompletta idioter.

Kommentera