Påven: ”De är grymmast bland ryska soldater”

UKRAINA. Den katolska kyrkans överhuvud, påve Franciskus har i ett uppseendeväckande uttalande pekat ut vissa minoriteter bland de ryska trupperna i Ukraina som ”Grymmast i hela Rysslands armé”. Det har retat både vänner och fiender till Putins armé, rapporterar America magazine.

Påve Franciskus framför Peterskyrkan och Vatikanen. Bild: Vatican News

Påven kort och fritt översatt: “När jag talar om Ukraina talar jag om ett folk som är martyrer. Om du har ett folk som är martyrer så har du någon som gör dem till martyrer. När jag talar om Ukraina talar jag om grymhet eftersom jag har mycket information om grymheten hos de trupper som invaderat Ukraina. I allmänhet är de grymmaste kanske de som är från Ryssland men som inte tillhör den ryska traditionen, som tjetjenerna, burjater och så vidare. Visst, den som invaderar är den ryska staten. Detta är mycket tydligt. Ibland försöker jag att inte specificera för att inte förolämpa och snarare fördöma i allmänhet, även om det är välkänt vem jag fördömer. Det är inte nödvändigt att jag anger ett namn och efternamn.

På krigets andra dag pratade jag med den ryska ambassaden, en ovanlig gest eftersom påven sällan talar med ambassader. Och jag sa till ambassadören att berätta för Vladimir Putin att jag var villig att resa på villkor att han tillät mig ett litet fönster att förhandla om. Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, svarade med ett mycket trevligt brev där jag förstod att det för tillfället inte var nödvändigt.

Jag pratar med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tre gånger per telefon. Och jag arbetar generellt med att ta emot listor över fångar, både civila och militära fångar, och jag har dessa skickade till den ryska regeringen, och responsen har alltid varit mycket positiv.

Och jag skulle vilja nämna att det i dessa dagar är årsdagen av Holodomor, folkmordet som Stalin begick mot ukrainarna 1932-33. Jag anser att det är lämpligt att nämna det som ett historiskt föregångare till den nuvarande konflikten”.

-Pettersson säger att Putin är ansvarig för vad hans militär gör i sitt terrorkrig, Putin är ansvarig för att Ryssland inte följer ingångna avtal…

Holodomor var en folkmordshandling, att mörda genom svält. Ett resultat av Stalins totalitära regims politiska beslut att krossa det ukrainska folket. 4,5 – 7 miljoner Ukrainare mördades 1932-1933. Nu försöker Vladimir Putin upprepa samma sak.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Påven: ”De är grymmast bland ryska soldater”

  1. Nej, det är inte vanliga ryssar, Ivan, Piotr, Vladimir etc. Från Moskva, Peterburg etc. som gör “skitjobben” i krigen. Och än mindre vanliga ryssar med lite vett och sans som låter sina söner bli kanonmat.

    Nej, man överlåter detta till folk i det gamla sovjetiska imperiets periferi, centralasien med i huvudsak muslimsk befolkning. Man använder sig även av likt Dirlewanger under VK2 av mördare, förbrytare och psykopater. Straffångar mm.

    20

Kommentera