Protester sprider sig i Kina

COVID-19. För fjärde dagen i rad rapporterar Kina ett nytt rekord i antalet nya registrerade covidfall – 39 791 infektioner, rapporterar Reuters.

Skärmdump “China Dissent Monitor”, ett verktyg av organisationen Freedom House för att kartlägga protester i Kina. Kinamedia

Samtidigt har demonstrationer blossat upp flera kinesiska städer och på universitetsområden över de sällsynt strikta restriktioner som kinesiska staten tar till för att stävja smittan.

Videofilmer som cirkulerar på Twitter visar hur ett bråk bryter ut mellan poliser och en folkmassa i Shanghai, som kräver att president Xi Jinping avgår.

Kommunistiska partiet! Kliv ner! Xi Jinping! Kliv ner!” skanderade folkmassan.

I en annan video ropar människor ”Inga fler PCR-test, vi vill ha frihet!”.

Det är ovanligt djärva uttalanden som visar att människor är så desperata att de ignorerar rädslan för repressalier, skriver The Guardian, som har verifierat filmerna.

De senaste vågen av Covid-19 runtom i Kina innebär att 1,3 miljoner av landets befolkning nu befinner sig under “medicinsk övervakning” i form av karantän eller isolering, vilket är långt fler än vid tidigare utbrott.

Kommunistpartiet menar att folkligt missnöje knappt existerar i Kina. Men den nya databasen China Dissent Monitor har kartlagt 822 öppna protester sedan juni, trots försök att dölja all aktivism samt att miljontals suttit inlåsta på grund av Covid-19.

Effekterna av coronaviruset är nu så pass ringa att svenskarna kommer kunna njuta av ett restriktionsfritt jul- och nyårsfirande, bedömer flera experter som Dagens Nyheter har pratat med.
Jag tror att man kan planera och fira en jul som man brukade göra före pandemin, men var beredd att både corona och influensa kan ändra planerna, säger smittskyddsprofessorn Jan Albert.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera