Ukrainas kamp för självständighet

UKRAINA. Den 1 december 1991 röstade “92 procent av ukrainarna som deltog i en nationell folkomröstning för självständighet.” I varje region i landet, inklusive Donetsk, Krim och Luhansk, ville en majoritet bryta sig loss från det rysk/sovjetiska inflytandet. Ukrainas befolkning består av ukrainare 78 %, ryssar 17 %, belarusier, moldaver, krimtatarer, bulgarer, ungrare, rumäner, polacker, judar, armenier, greker m.fl. Ryssar är i majoritet på Krim med 58 procent men i minoritet i Donetsk och Luhansk. Siffror från innan ockupationen 2014, sedan dess har folk flytt, deporterats och tvingats bli ryska medborgare i Cherson, Donetsk, Krim, Luhansk och Zaporizjzja. Ryska är modersmål för knappt en tredjedel av befolkningen, även för många som inte uppfattar sig som ryssar. Många talar också en blandform av ukrainska och ryska, kallad surzjyk.

Sedan Sovjetunionens fall har Ukraina kämpat för att bygga en oberoende och demokratisk nation. Chrystia Freeland förklarar denna kamp i den senaste Brookings Essay, “Mitt Ukraina: En personlig reflektion över en nations dröm om självständighet och mardrömmen Vladimir Putin besök.

 • Ukrainska folket röstade 1991 för frihet från Ryssland. Majoritet även i Donbass (Donetsk och Luhansk) och på Krim.
 • Ryssarna har inte varit trakasserade i Donbass. Det är ett rysk propaganda för att motivera beväpning av separatister.
 • Ryssland har flera gånger erkänt Ukrainas gränser, inklusive Krim och Donbass.

2013 utbröt protester, Euromaidan, i hela Ukraina och president Janukovitj flydde till Ryssland.

november 2013 förklarar Chrystia Freeland att “Janukovitj avstod från ett utlovat handelsavtal med Europa, en del av en allmän avvänjning från väst, vilket satte igång en massiv demonstration av folkmakt.” Med Moskvas stöd svarade Janukovitj med att släppa lös “blodig kraft mot demonstranterna”.

Inför Maidan-upproret flydde Janukovitj från Ukraina till Ryssland. Detta “upprörde Putin”.

På morgonen den 23 februari 2014, den sista dagen av de olympiska spelen i Sotji, Ryssland, beordrade Putin övertagandet av Krim, vilket Freeland beskrev som “den bistra början på en ny era, och vad kan vara början på ett nytt kallt krig, eller värre.”

Ryska språket är första språk för många ukrainare, det innebär inte att de är för ett enande med Ryssland. En undersökning i april 2014 visade att i de södra och östra regionerna i Ukraina, “var nästan 70 procent emot en enande av sin region i Ukraina med Ryssland; bara 15,4 procent var för.” Freeland säger “Det är värt att understryka att dessa starka åsikter är åsikterna från de länder som Putin har hävdat som “Nya Ryssland”, de till stor del rysktalande södra och östra regionerna i Ukraina.”

Freeland förklarar att Ukrainas nya ledare “definierar sin nationella identitet som i sig demokratisk och frihetsälskande.”

För mer om Ukrainas kamp för självständighet i ansiktet av rysk aggression, läs Chrystia Freelands fullständiga Brookings-essä, “Mitt Ukraina: En personlig reflektion över en nations dröm om självständighet och mardrömmen Vladimir Putin har besökt den.

Mer på Brookings…

Vladimir Putin har varit president och premiärminister i omgångar sedan augusti 1999 och drömmer om ett Sovjetunionen 2.0. Vladimir Putin har kallat Sovjetunionens upplösning för århundradets geopolitiska katastrof och han vill att Belarus, Ukraina, Georgien och övriga tidigare Sovjetstater ska ingå i Rysslands intressesfär och inte tillåtas agera självständigt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Ukrainas kamp för självständighet

 1. Det stämmer att Ukraina ville bli självständigt 1991.
  Även att Ryssland respekterade deras självständighet under alla dessa år fram till 2014(färgrevolution).
  Den iscensattes av CIA för att få till ett regeringsskifte i Ukraina (euromajdan).
  Landet splittrades mellan Nato, EU vänliga och Ryss vänliga(ryska separatister)
  Därav har det pågått ett inbördeskrig i Ukraina sen 2014.
  Ryssland hade en stor flottbas på Krim halvön och ville givetvis inte att Ukraina samarbetade med Nato.
  Därav andledningen till den demokratiska annekteringen av Krim(98%) 2014.
  Man kan kalla dem ryska separatisterna för “Dissidenter”

  8
  18
  • När vi påpekade för Håkan att han skulle sluta upprepa samma lögner hela tiden fattade du tydligen inte piken.

   10
   5
   • Niklas R
    Du fortsätter att upprepa dina lögner från globalisterna, när skall du fatta att du liksom Pettersson blivit lurade?
    Globalistiska oligarker äger mer än 95 procent av västvärldens media, och där exponerar de sina lögner för dig och Pettersson att läsa.
    Det gäller att vara källkritisk när man läser.
    Globalisterna står för betydligt många fler lögner än vad ryssarna står för.

    5
    8
   • Vilka globalistiska oligarker? Nämn tre av dem som tvingade Putte att anfalla Ukraina inte bara en gång utan två.

    Eller räknar du Putte som den störste av dessa globalister?

    9
    3
   • Håkan.
    Allt snack om globalister är fantasier, vill du istället ha planhushållning och kommunism med åtföljande fattigdom.

    7
    3
   • Niklas R och Öskute
    Globalismen är den nya kommunismen, och de betydelsefulla globalisterna finner du företrädesvis i New York, London, Tel Aviv och Washington.

    5
    9
   • Svara bara på frågan tovarish.
    Kan du inte utgår vi från att du ljuger, igen.

    7
    2
   • ROFLMAO
    Kommer du dragandes med de gamla skrönorna. Du måste verkligen börja uppgradera dina konspirationsteorier, den där är lika gammal eller äldre än “Sions vises protokoll”. Det enda du gjorde var att slänga in Gates för att “uppdatera” den lite.

    Men jag är inte den som är den. Så säg mig, hur fick Rothschild, Rockefeller och Gate Putte att anfalla Ukraina inte bara en gång utan två gånger?

    7
    2
 2. För nio år sedan försökte Puttes marionettregering i Kiev binda upp Ukraina ännu mer till Ryssland istället för att följa folkets vilja och öppna för tätare relationer till EU och väst. Folket gick då ut i generalstrejker och Putte i Moskva blev så sur att han försatte Ukraina i handelsblockad. Efter tre månaders kris så gick den sittande presidenten med på förhandlingar och att nyval skulle hållas. När han sedan flydde landet istället för att göra sitt jobb avsattes han av parlamentet.

  26
  9
 3. Så är det. När det blir tydligt att majoritet av folket i en del(till ex. brittiska kolonier i Amerika eller Finland eller Estland eller Ukraina eller Krim) av en större stat (till ex england, imperial Ryssland, Soviet union, Ukraina) beslutar att inte längre tillhöra den större staten. Och när den större staten kan inte hindra detta, då förlorar den större staten våldets monopol i den utbrytar delen av staten. Och då får befolkningen i den utbrytar delen börja besluta sin nya statstillhörighet.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5ldsmonopol

  Broblemet för Ukraina här är att Ukraina förlorade våldets monopol över Krim 2014! och befolkningen i Krim inte utmanade dom ockuperande ryssarnas våldets monopol. Frågan är vad som skulle hända om Ukrainare skulle snart slå ut ryssarna ur Krim och återta våldets monopol där. Skulle krimborna vara nöjda eller skulle de revoltera och utmana Ukrainas renyade våldets monopol där och inte längre vilja tillhöra det färskt sönderbombade, fattiga och bevisligen rysshatande U-landet Ukraina?

  Tanken om våldets monopol “cuts in both ways”

  8
  23
  • Vad tycker ni (krigshetsande svenskar) våre den största skilnaden…
   1) om Ryssland skulle med våld lyckas återförena Finland till Ryssland eller
   2) om Ukraina skulle med våld lyckas återförena Krim till Ukraina?

   Fick finnarna/krimborna acceptera detta eller har dom rätt att revoltera mot återförenandet? Och varför?

   10
   23
   • Jag tycker att du borde verkligen sluta och sniffa på Koskenkorvan så tidigt på dagen.

    21
    9
   • Nu verkar faktiskt lite “verbalt svaga”. Kanske kan herr Pettersson förklara varför finnarna skulle ha rätt att revoltera mot ryska återförenarare, medans krimborna inte skulle ha rätt att revoltera mot ukrainska återförenare?

    Medans herr Petterrson formuletar det
    säkerligen kloka svaret, ni andra krigshetsrna kan till exempel sticka er julfittmössör 💃

    9
    18
  • Håkan, har du nu glömt att ta din medicin igen! Fy på dig! Men kanske fascismen kan bota dig?

   28
   28
  • Att upprepa en lögn gör den inte mer sann, tovarish Håkan. Det har vi ju redan fastställt så jag förstår inte varför du hela tiden gör det.

   21
   12
   • Niklas R
    Globalisterna står för betydligt många fler lögner än vad ryssarna står för.
    Globalistiska oligarker äger mer än 95 procent av västvärldens media, och där exponerar de sina lögner för dig att läsa.

    12
    19
   • Allt du hör ifrån Moskva är lögner, tovarish. Förutom när de förnekar något, då är det sant.

    8
    6
  • Granne.
   Finnarna har naturligtvis rätt att få tillbaks Karelen men det vore inte smart att försöka.

Kommentera