Professorn: Så får vi ny kärnkraft långt innan 2030

ENERGIPOLITIK. Regeringen är överens om att storsatsa på kärnkraft men branschen har länge legat i malpåse. Här är pusselbitarna som behövs för att Sverige åter ska bli en kärnkraftsnation att räkna med. ”Vi kan ha reaktorer på plats väl inom det här decenniet”, säger Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik, till Tidningen Näringslivet.

Ane Håkansson tycker att Sverige borde typgodkänna NuScale Powers SMR-reaktor. Bild: Adam Ihse/TT, NuScale Power, Uppsala Universitet

Regeringen har varit glasklar med att nya kärnkraftsreaktorer ska byggas i Sverige. Då återstår bara frågan hur dessa kommer på plats så snart som möjligt.

Vi kan ha reaktorer på plats väl inom det här decenniet, men då förutsätter det att man bestämmer sig för att det får vara slutdiskuterat nu, säger Ane Håkansson som förutom professorstiteln också är föreståndare för det nationella kärntekniska kompetenscentrumet ANITA.

Från att ha tillhört den absoluta världseliten när det gäller kärnkraft på 70-talet har branschen i Sverige sedan dess hamnat i en politisk malpåse. Att plocka upp den därifrån innebär en lång rad utmaningar. Inte minst när det gäller kompetensen.

– Det är en verksamhet som legat i bakvattnet och där staten kapitulerat vad gäller forskning och utvecklingsarbete. Lärosätenas kapacitet att utbilda folk inom den här branschen har drastiskt minskat och eftersom ungdomarna fått med sig från modersmjölken att kärnkraften ändå ska läggas ner finns en ganska dålig tillströmning till programmen.

Från att ha tillhört den absoluta världseliten när det gäller kärnkraft på 70-talet har branschen i Sverige sedan dess hamnat i en politisk malpåse. Att plocka upp den därifrån innebär en lång rad utmaningar. Inte minst när det gäller kompetensen.

Det är en verksamhet som legat i bakvattnet och där staten kapitulerat vad gäller forskning och utvecklingsarbete. Lärosätenas kapacitet att utbilda folk inom den här branschen har drastiskt minskat och eftersom ungdomarna fått med sig från modersmjölken att kärnkraften ändå ska läggas ner finns en ganska dålig tillströmning till programmen.

Läs vidare…

NuScale Powers 77 megawattsreaktor kan seriekopplas för att öka effekten. Bild: NuScale Power

….SMR drabbas särskilt hårt av reglerna, dessa regler rimmar väldigt illa med de små modulära reaktorerna (SMR) som Ane Håkansson ser särskilt stor potential i. SMR-reaktorer kan gå ganska snabbt att få upp om viljan finns och de kan användas både av stora energibolag och privata industriföretag.

Exempelvis har NuScale Power i USA utvecklat en liten reaktor på 77 megawatt som antingen kan användas som den är eller seriekopplas i upp till tolv exemplar per block och då motsvara en fullstor kärnkraftsreaktor på 924 megawatt.

Men med nuvarande lagstiftning skulle sådana seriekopplingar alltså inte vara tillåtna och dessutom skulle de kosta sex miljarder kronor extra eftersom kärnkraftsägaren behöver betala 500 miljoner kronor i avgift till Strålsäkerhetsmyndigheten för varje ny reaktor – oavsett hur stor den är, berättar Ane Håkansson.

En annan elefant i rummet är typgodkännande för SMR-reaktorer. I USA har den första, NuScale, fått grönt ljus men om vi ska sitta och göra om alla de här godkännanden som USA redan har gjort så har vi en lång resa framför oss. Här skulle vi kunna lära av hur det fungerar inom flygindustrin där EU:s luftfartsmyndighet accepterar USA:s godkännanden.

Inget politiskt sprattlande

Bollen är också i rullning inom EU men det går väldigt långsamt, menar Ane Håkansson.

Här skulle Sverige kunna gå i bräschen och speeda upp processerna eller helt enkelt acceptera amerikanska typgodkännanden.

Sammantaget finns stora utmaningar för att få ny kärnkraft på plats men det behöver inte vara särskilt svårt och inte heller ta särskilt lång tid om den politiska viljan är stark.

– Om vi sätter myndigheterna i någon sorts ”red alert” så kommer vi att kunna fixa det här på ganska kort tid enligt min uppfattning. Men då får det inte bli en massa politiskt sprattlande fram och tillbaka och framför allt får det inte vara något man potentiellt slår undan benen för i nästa mandatperiod. Därför krävs en bredare politisk enighet och långsiktigt ansvarstagande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Professorn: Så får vi ny kärnkraft långt innan 2030

 1. Regeringen kan börja med utrensningar av vänsterpolitruker och värdelösa kvinnliga generaldirektörer från våra myndigheter. Detta kommer att minska förseningarna av tagna beslut och i förlängningen göra livet lättare för skattebetalande medborgare.

  11
 2. Så länge dom inplanterade personerna i styrelsen är Sossar och Miljöpartister så kommer inget att hända.

  Nu borde Regeringen omg. byta ut samtliga personer som S och MP placerat i chefsställning i ALLA myndigheter bytas ut annars kommer ingen förändring att ske.

  Ps Svenska folket har fått nog av VÄNSTERSTYRE i vårt land.

  19
 3. Ja, små reaktorer verkar vara bra.
  Nu är det upp till regeringen att skapa förutsättningar.

  15
  2
 4. Vad regeringen än vill så händer inget innan man bytt styrelse och VD i Vattenfall och i Ringhals.

  29
 5. Ja miljömuppar vill ju inte släppa en lönsam nis att påstå att allt är farligt och måste klassificeras med en avgift till mupparnas förening…
  Men när det gäller kärnkraft så är det viktigt att veta vilken typ av bränsle man använder den kritiska massan är ju beroende av storleken och det första man bör göra är att anpassa reaktorer till det så kallade avfallet då minst 90% av energin finns kvar det viktigaste är nog att köra bred reaktorer så man redusera mängden u238 i den nya kärnkraftverk gäller det att spara på neutronerna utandom får man ingen energi !?
  Dessa SMR går ju på ganska hög anrikat bränsle sen att serie koppla fler verkar inte bra enklast är att SMR där energi behovet finns sen till det så är ju Sverige ett kalt land så det är lämpligt att ansluta dessa SMR till fjärrvärme vilket lätt fördubblar verkningsgraden särskilt norr om ekvatorn behövs värme i käkarna!?

  10
  2
 6. I sista änden så är problemet Sveriges okunniga, irrationella och emotionella väljare (främst kvinnor) som röstar på de politiker som river kärnkraft och bygger vindmöllor.

  27
 7. Ny kärnkraft snabbt får vi om Ringhals VD sparkas. Det påstås att man påbörjat nedmontering av reaktorena, men husen och det mesta av anläggningarna finns kvar. Det är ju fullt möjligt att byta ut det de har förstört/plockat bort.
  Mig lurar de inte.
  Lite har jag fått in efter över 40 år i elkraftsbranchen.

 8. Våra korkade politiker har kostat oss skattehjon gigantiska belopp. Att lägga ner är ju enkelt, men att sedan bygga upp igen blir otroligt kostsamt.

  Betr. Försvaret så lade man ner stora delar och sålde överskottet för en spottstyver. Ansvariga för den fadäsen var (S) och (M).

  Betr. Polisväsendet så förstörde man organisationen genom att flytta på fungerande chefer och ersatte så dessa med partiboks-politruker. Lille Morgan spädde sen på detta bottennapp med sin fullständiga handlingsförlamning, viket ledde till en skenande brottsvåg helt utan kontroll. Ansvariga för den fadäsen var i första hand (S).

  Betr. Energiförsörjningen så började det med Maud Olofssons fadäser, som kunnat undvikas om hon haft vett om att lyssna på dom som innehavt kunskapen. När sedan såssarna gjort sig beroende av (mp) började den stora kapital-förstörelsen. Man bytte ut styrelser så att de skulle bli lydiga under mupparnas diktat. Man straffbeskattade kärnkraften. Man lade ner fullt fungerande reaktorer. Man höjde energiskatterna och införde en massa andra pålagor på energiområdet. Man införde elcertifikatet som hade till uppgift att subventionera vindkraften. Allt detta bekostat av de redan hårt prövade elkunderna. Ansvariga för alla dessa fadäser var (C), (S) och (MP).

  Och nu ska alla dessa klantiga misstag alltså byggas upp igen på nytt. Kunde dom inte ha tänkt till INNAN !!! Dessa galenskaper har kostat oss hundratals miljarder, eller ännu mer. Men ändå är dom lika kaxiga som förut, trots att det borde vara fullspikat i skamvrån…

  32
 9. Det kommer att ta tid att få Magdalena och Per Bolund att erkänna att de blåljugit om varför kärnkraften avvecklas i Sverige .
  Vi måste kanske vänta och se att sossarna och miljöpartiet är förpassade till sopkorgen på riktigt .
  Och det beror också på hur mycket den nya regeringen lyckats få igenom av sin sunda politik.
  Trots motståndet av presstödsberoende media , och mutavlönade medarbetare på Publik Service .
  Men än så länge har vi anledning att glädjas .

  32
  1
 10. Det händer absolut ingenting, trots den nya regeringen.

  Vindkraftverk fortsätter att byggas

  Plaspåseskatten finns kvar

  Bensin och diesel är för dyrt

  Tiggeri är fortfarande tillåtet

  Dom kriminella gängen är inte förbjudna

  Patrullerande poliser har inte fått löneförhöjning

  Invandringen fortsätter okontrollerat

  Inga resurser till tullverket för att minska inflödet av knark och vapen

  Vad fan gör dom egentligen?

  32
  6
  • Lita aldrig på en moderat. Det är ju Reinfeldts gamle kompis med vindflöjepartiet kd och l som egentligen är en typ av marxister som bestämmer.
   SD står där med lång näsa.
   SD får skulden och det skulle inte förvåna mig om det är Kristerssons strategi

  • Hans Backlund, idag har det nya gänget haft makten i exakt en månad och deras budget börjar gälla 1 januari 2023.

   Med min erfarenhet av politik tar det mycket längre tid att bygga upp än att riva.

   16
   1

Kommentera