Rysk robot har slagit ner i Polen – två personer döda

UTRIKES. Två personer har dött i en explosion i Polen, nära ukrainska gränsen, rapporterar polska medier. En amerikansk underrättelsekälla säger att explosionen orsakades av en eller flera rysktillverkade robotar.

Nedslagsplats för roboten i Polen

Räddningstjänsten är på platsen, det är ännu oklart vad det är som har hänt, säger Lukasz Kucy vid den lokala räddningstjänsten till Reuters.

Premiärminister Mateusz Morawiecki blixtinkallar till möte där bland annat presidenten väntas medverka. En talesperson för den polska regeringen säger att de hanterar en ”krissituation”.

Explosionen inträffade på ett fält omkring sju kilometer från den ukrainska gränsen. Den ukrainska staden Lviv, som ligger omkring tio mil från explosionen, har attackerats av ryska robotar under eftermiddagen.

TVP World polska nyheter på engelska

-Pettersson säger att Polen är ett Natoland och det blir nog ett Natomöte i morgon.

De ryska robotarna är kända för att ha dålig precision. Roboten kan också ha skadats av ukrainskt luftvärn och kommit ur kurs, alternativt kan det ha varit en rysktillverkad robot avfyrad av Ukraina.

Ryssland säger att det är en medveten provokation men dom sa att de inte skulle invadera Ukraina också…

Finlands f.d. statsminister Akexander Stubb säger att det går från dåligt till mycket dåligt för Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

39 thoughts on “Rysk robot har slagit ner i Polen – två personer döda

  1. Tja, varje tum av Nato skulle ju försvaras. Någon som minns det? Tomma ord? Börjar Nato anpassa kartan efter verkligheten? Och inte tvärt om? Nu börjar man skönja att något inte stämmer i den här meningslösa pajkastningen med diverse omogna person angrepp och en tydlig slagsida på diskussionen. Ta er en allvarlig fundering om vem ni försöker övertyga med er pajkastning på bägge hållen.

    4
    1
  2. Så här skriver Sydsvenskan/HD efter den Ukrainska messilen som skapat ett sådan virrvar,(inte bara bland Petterssons besökare)utan även hos dem som man kan begära bättre av !!
    Men med tanke på den propaganda som dagligen fyller pressen,inget att förundras över !!
    Alltså faran över,för oss som vill ha fred…,,,
    https://www.hd.se/2022-11-16/polen-robot-var-troligen-en-olyckshandelse?utm_medium=rss&utm_source=site-feed&utm_campaign=rss-autodiscovery

    4
    9
    • Du svamlar och snackar skit som vanligt. Biden sa ganska tidigt att det sannolikt var en luftvärnsrobot från Ukraina som missat sitt mål. Det har fyllt bloggen hela dagen men du läser gamla inaktuella trådar. Försök att hänga med lite trots din ålder, eller håll bara tyst!

      Den ivrigaste krigshetsaren på bloggen är DU, som vill att Ukraina ska ge upp och låta Ryssland härja ostört. Trögare person har väl knappast drabbat mänskligheten!

      9
      3
  3. Svensk militär, försvarshögskolan, som studerat bilder från nedslag anser att det rör sig om S300 luftvärnsrobotar som skjutits av Ukraina mot ryska attackerande robotar nära den polska gränsen.

    20
    14
      • Bosse S m.flera av Petterssons besökare:
        Tycks vara så från er sida,att allt som i n t e faller er smaken ifrågasättes….
        ”Källa på det” har blivit ett uttryck som några av er flitigt nyttjar ! Stenbock som tager del av Nyheterna från olika EU-länder,har svårt att tro dessa har sämre uppgifter än er,att informera kring…
        Dagens dummaste rader noterade en av er med orden, ”krig är inte lagligt”….
        Ja, vem f-n har skapat denna löjliga lag,som aldrig i Historien följts ?

        5
        14
      • ”Källa på det” säger många till dig och andra som är välkända för att fantisera vilt och sprida massa skit. Om ni sen inte kan lämna någon källa bevisar det att ni ljuger!

        7
        2
    • Håkan, svensk militär är duktiga men inte så duktiga att de på bilder från en nedslagsplats kan se varifrån roboten avfyrats.

      6
      11
      • Stenbock, givetvis har jag tagit ställning mot Ryssland och deras angreppskrig mot flera länder.

        Ryssland har ansvaret även om Ukraina avfyrade roboten som slog ner i Polen.

        Ryssland startade kriget.

        9
        2
      • Pettersson:
        Som vanligt fick alla dina besökare som gärna fantiserar,på nytt fel…
        Ibland kan det vara en fördel att hellre avvakta,än sprida”falska nyheter”…
        Bundeskanslern i Tyskland (S) är i detta fall en klok man. Hellre än att sådana ”olyckor” skall inträffa anser han,att det fordras rätt utbildning innan Ukrainska armee´n får tillgång till moderna Väst-vapen !
        I detta fall var det förstås ryska vapen som användes.
        Troligen inte första gång man från Ukrainsk sida försöker föra övriga världen bak ljus ?

        2
        11
  4. Dejávu? Polen igen. Den som kan sin historia minns hur WWII startade. Tyskland klädde ut egna soldater i polska uniformer och överföll en egen gränspostering, sedan var cirkusen igång. Resten är som man säger, historia.

    8
    6
      • Menade Du inte Zelinskij? Den korrupta Hollywoodstjärnan som skor sig på ”sitt” folks öde? (Säger inte att Putin skor sig mindre) Alla ledare skor sig på folkets bekostnad numer… dom skiter fullständigt i oss annat än som valboskap

        20
        26
      • Tänker du så? Det Ukrainska folket ser honom som en hjälte! De flesta utomlands är också imponerade av hans starka ledarskap i denna kris. Han behöver inte gömma sig som Putin.

        Nä, jag menar att de två tragiska figurerna Putin och Hitler tillhör samma bottenskrap.

        24
        10
  5. Det är en attack på hela NATO. Vi bör jämna Ryssland med marken. Putin bör få ta konsekvenserna. Vi fimpar honom lätt!

    13
    20
  6. Tack herr Pettersson, för att inte krigshetsa med detta.

    Reuters artikeln talar om en anonym CIA källa, som talar om två ryska missiler, men Pentagon säger att de vet inte om att ens en rysk missiler som har hamnat i Poland.

    Mycket märkligt. Hade det bara varit en missil, hade den kunnat enkelt förklaras med ett tekniskt fel. Nu verkar det vara två eller noll ryska missiler i Poland.

    Två alternativ:
    1) dom onda ryssarna har felprogrammerad deras dåliga missiler, men pentagon har missad att se dessa på radarn. Ryssarna har ingen nytta av att attackera en polsk by med missiler. Det dom onda ryssarna kan har försökt är att försöka plantera missiler som en ukrainsk false flag attack. Kanske har GRU burit två störtade ryska missiler in i Poland och sprängd dom på marken fullt medveten att radar bilderna kommer inte några missiler i luften!

    2) någon har burit två störtade ryska missiler från Ukraina och sprängd dom i Poland, för att ge ryssarna skulden. Jag tror inte att Ukraina skulle våga göra detta, men det finns enorma krigsindustriella intressen som gynnas av eskalering eller den ökande marknad av luftvärnssystem.

    21
    38
  7. Finns säkert satellitövervakning som kan härleda robotarnas avfyringsplats. Lämpligt svar torde då vara att Nato precisionsbombar just denna site inkl personal sönder och samman. Oavsett misstag eller avsiktligt. Göra fel gör ont.

    30
    8
  8. USA behöver ett krig nu när den förbannade Trumphen slutade i Afghanistan. Hoppas det funkar nu. Vapenindustrin behöver kunder.

    Annars tycker jag att Ukrainas Nato ansökan har skapat en mycket bättre värld !

    10
    38
  9. Om vi bortser från att det kunde vara en rysk robot med usel precision eller rent av en som kommit ur kurs efter att Ukrainskt luftförsvar försökt skjuta ner den, vem vinner på att ryska robotar landar på NATO mark?
    Ryssland?
    Ukraina?
    NATO/USA?
    Själv tror jag varken NATO eller Ryssland vinner något på det. Däremot Ukraina. Zelenskiy har länge velat att Nato ska ingripa på ett mer aktivt sätt.
    Gissar att Ukraina kommit över en mängd rysk krigsmateriel, däribland robotar.
    Vi får nog aldrig veta sanningen.
    Bara hoppas att det var en robot med usel precision. Ingen av oss vill ha ett tredje vörldskrig.

    19
    22
    • Ryssland vinner på detta genom att de kan skylla på Ukraina. Alltid något rysstroll som tror på det… som bortser från möjligheten att avfyringsplatsen kan spåras…

      17
      15
  10. Får väl hoppas att NATO slår ut Puttes strategiska flyg så han inte kan skjuta fler robotar från dem som kan slå ner i NATO länder.

    24
    17
  11. Sverige har ju supportat Ukraina, är inte det då en krigshandling mot Ryssland?
    Frågar åt en vän.

    27
    38
      • Nu har Polen fått en orsak att kasta sig in i kriget och då har vi säkert en start på 3världskriget.
        Är allt detta planerat från början? Tror inte på slumpen.

        15
        23
      • Om Polen planerade så att Putte skulle starta ett olagligt krig med Ukraina, låta det pågå i nio månader för att sedan spränga två ryska robotar på polsk mark för att få en anledning att slå till mot Ryssland?
        Ja, det är en helt logisk slutsats så det måste vara sant.

        19
        7
    • Det är ingen krigshandling att hjälpa Ukraina försvara sig!

      Däremot är Putins attacker mot Ukraina krigshandlingar!

      33
      13
      • Jag hörde Lavrov uttala sig innan ha kastade sig iväg från Bali. ”Väst måste tukta Zelenski så ha tvingas till samtal”. Men enligt internationell lag har Ukraina rätt att försvara sig.

        14
        4
    • Oskar, enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp. –

      Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel.

      Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

      FN-stadgan tillåter två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd. Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

      31
      16
      • Pettersson
        Döm inte i affekt.
        FN stadgan är neutralt skriven och ska givetvis tillämpas så.
        Hatet driver oss mot det tredje världskriget.
        Är det värt det?

        24
        30
      • Gamling, den frågan ska du ställa till din polare krigsförbrytaren Vladimir Putin.

        Han borde ha kunnat historien tillräckligt för att veta att krig sällan går som planerat, speciellt när man kallar ett terrorkrig för speciell militär operation som ska vara över på 3-4 dagar.

        Historien kommer att döma Putin och dem som försvarat honom.

        32
        18
  12. Puttefnask testar Nato, kommer säkert att gå till Fnaskets favör, han ber om ursäkt för olyckan att roboten gick fel sen är saken ur värden.

    21
    14
    • Detta är en krigs handlin och den är uppenbart riktad mot ett NATO land !? Det innebär ju igentligen att Ryssland har attakerar ett NATO land.

      25
      13
    • Pettersson
      Har du några bevis för dina allvarliga anklagelser?
      Är det Putin som är skyldig till den vidriga attacken på civila i Polen?
      Är Putin min vän?
      Vill du ha ett världskrig som du beter dig?

      16
      26
      • Återigen Gamling, Putin är ansvarig för det onödiga och olagliga terrorkriget mot Ukraina och andra länder. Putin är din vän eftersom du försvarar en krigsförbrytare.

        6
        5

Kommentera