Skicka Jas Gripen till Ukraina

UKRAINA. Ukraina behöver nya stridsflygplan. En Brittisk tankesmedja ser bara en kandidat bra nog att vända luftkriget: Svenska Jas 39 Gripen. Nu vill de att Sverige skickar Saab JAS-39 Gripen C/D stridsflygplan för att förhindra att det pågående Ukrainakriget förändras dramatiskt till Rysslands fördel.

Experter från Royal United Services Institute (RUSI) sa i en rapport som publicerades den 7 november att det svenska flygplanet erbjuder ”den överlägset mest lämpliga kandidaten” för västerländska stridsflyg vad gäller operativa krav för ukrainskt luftförsvar.

Experter betonade vikten av leverans av stridsflygplan till Ukraina, förutom Surface-to-Air Missile (SAM)-raketer, missilammunition och självgående luftvärnskanoner, och sa att om dessa inte levereras skulle Ukraina vara lämnas sårbara för ytterligare ryska attacker som måste motstås för att undvika en dramatisk förändring i krigets nuvarande utveckling.

”Begreppsmässigt har det svenska flygvapnet alltid betonat taktik för luftöverlägsenhet på låg nivå från spridda baser, på ett liknande sätt som det ukrainska flygvapnet för närvarande fungerar, och därför konstruerades Gripen med markstödsutrustning och underhållskrav som är kompatibla med det tillvägagångssättet.”, står det i publikationen.

Ryssland har en formidabel långdistanseldskapacitet i form av flera ballistiska- och kryssningsrobotar samt kamikazedrönare som tillhandahålls av Iran. Dessutom har Ryssland till och med använt sin hypersoniska missil Kinzhal i det pågående Ukrainakriget, som till och med USA:s president Joe Biden själv medgav är ”nästan omöjligt” att stoppa.

Många tvivlade på att Ukrainas flygvapen skulle klara sig länge mot Rysslands långväga anfall och oproportionerligt stora flygvapen. Men, mer än åtta månader in i kriget, har Ukrainas flygvapen behållit herravälde över det ukrainska luftrummet, trots att de är betydligt färre än det ryska flygvapnet.

Läs vidare…

Jas 39 Gripen. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
An MBDA Meteor in front of a SAAB JAS 39 Gripen (Wikipedia)

Ukrainas tidigare förfrågningar om stridsflygplan har nekats av Natos medlemsländer, av rädsla för att eskalera spänningarna med Ryssland, trots att vissa amerikanska tjänstemän, såsom flygvapnets stabschef general Charles Q Brown, har stött idén.

-Pettersson tror Jas Gripen är ett bra plan med korta start och landningssträckor, relativt enkelt underhåll och designat för krig mot Ryssland, men vilket stridsflygplan i väst är inte designat för krig mot Ryssland?

Finns det tid att utbilda piloter så varför inte…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Skicka Jas Gripen till Ukraina

 1. Konstigt att de rekommenderar JAS. Det dög ju inte åt Norge, inte åt Danmark, inte åt Finland, inte åt Kanada och inte ens åt Tjeckien som har hyrt JAS av Sverige. Har JAS vunnit någon upphandling mer än Brasilien? Jag tvivlar inte på att JAS är bra, men att man nu rekommenderar JAS till Ukraina beror bara på att man tycket att vi ska stå för kostnaderna. Storbritannien kan skänka Eurofighter istället. Vi har inte råd, det har de, liksom Frankrike och Tyskland.

  5
  5
  • Att inte Finland, Norge med flera köpte Gripen beror troligen inte på planets pris/prestanda utan på vad USA erbjuder i övrigt.

   Länder som använder Gripen är Sverige, Brasilien, Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Thailand.

   Att britterna rekommenderar Jas Gripen beror troligen på att dom är gjorda för att operera utspritt från korta landningsbanor (vägar) i skogarna och därmed svårupptäckta.

   • Tjeckien, Ungern och Thailand lånar/hyr väl planen av Sverige.(Inte säker på Thailand) Tjeckien har nyligen beslutat att inte köpa JAS, så jag vidhåller att ”tankesmedjan” rekommenderar JAS, bara för att vi är så himla lättlurade och kan stå för kostnaderna. Precis samma skitsnack som vänsterpolitikerna som tycker att det är så viktigt att ”Sverige hår före, så följer andra länder efter”. Vilket ju är 100% bull shit. Med tanke på Sveriges inställning mot Ungern, så skulle inte jag bli förvånad om de också väljer en annan leverantör i framtiden.

  • Kan vi försörja de otacksamma i halva afrika med mat, kan vi göra ett avsteg en stund och hjälpa våra vänner i Ukraina.

   26
   12
   • Håller med Lisa. Varför inte ta kostnaden under rubriken ”bistånd”. Dessutom får vi ju facit på hur Jas39 funkar i skarpt läge, och vad som behöver förbättras. Utbildning behövs oavsett vilket stridsplan ukrainarna förses med, men blir knappast svårare med Jas39. Och ukrainska piloter behöver varken vabba eller högre lön eller tidigare pension. De slåss för sitt land, men Sverige behöver inte skiva ryssarna under näsan med vilken hjälp vi ger Ukraina. En svensk tiger!

    15
    9
 2. Märkligt. Igår lät det från engelska källor som om ryssarna redan hade förlorat luftherraväldet över Ukraina.

  23
  24
 3. Problemet är nog att Ukraina behöver fler och bättre flygplan NU, inte om ett år eller vad det tar att utbilda en Gripenpilot.
  Jag tycker det är bättre att de får Himars som kan nå längre in i Rysslad och slå ut de baser som används av Rysspacket för att anfalla Ukraina.

  26
  14
  • Jaa vi har inte ens 100 JAS kanske bara 50 hade om det varit så att vi haft hundratals plan kanske upp mot ett tusen… well…. MEN med ett försvar som har bantats till 20-25% av det vi hade som mest….. är det ren dumhet att skicka det lilla vi har långt bort…. undra om detta inte är drömtänkande som ifall det inträffar kommer att göra vår försvarsstyrka ännu sämre…. och visst kan man som barn tycka att man skall bomba de ”dumma” MEN som vuxen tycker man att vi först och främst använda det vi har kvar för att försvara Sverige…. de som låtit det svenska försvaret bli svagt borde skämmas att tala om att vi skall skicka det bästa vi har till andra……. många länder har tusentals stridsplan plocka därifrån i stället…..

   15
   19
 4. Ja hurra det är på tiden vi kallar det för Raul Wallenberg hjälpen det är på tiden att ryssarna får sina fiskar varma!vi har inte heller glömt när ryssar var på besök sist och eldade upp gårdar runt kusten?? Kan till och med tänkas ge rabbater och krediter !! Som betalas efter kriget och finnarna vill säker ha igen det Stalin snodde!!??

  26
  13
  • Samhällskontraktet är brutet för länge sedan.
   Svenska skattebetalare ska finna sig i att politikerna går globalisternas ärende och inte folkets.
   Sverige är ett rikt land när USA, Storbritannien eller EU ger order men när det gäller den Svenska välfärden så står besparingar på menyn.
   Kommunerna släcker till och med ner belysningen för att visa sin solidaritet mot makten.
   Vi är världens rikaste
   U-land där sedel pressen går varm för att vilseleda befolkningen som tror på Maggans fulla lador.

   https://youtu.be/7rOHIWOFL0g

   38
   38
 5. Med NATO-medlemskap blir det ju förr eller senare dags att köpa amerikanska flygplan för avsevärd procent av BNP och Sverige har ju ingen brist på ekonomiska resurser, det vet väl de hundratusentals som är sjukskrivna på långtid, födda med funktionshinder eller som bara får garantipension.
  Eller allas lika värde kanske inte räcker till dessa?

  39
  35
  • Med NATO medlemskap öppnar det för att enklare kunna sälja Gripen till andra länder. När vi stod utanför NATO fanns alltid frågan, vad händer om det skiter sig och kriget bryter ut, kan SAAB leverera reservdelar? När vi är med i NATO blir det i princip en icke-fråga.

   27
   12

Kommentera