Sverige återinför gränskontroll vid inre gräns

INVANDRING. Regeringen har idag beslutat om gräns­kontroll vid Sveriges inre gräns från och med den 12 november i år till och med den 11 maj 2023. Beslutet baseras på regeringens bedöm­ning att det finns ett allvarligt hot mot den all­männa ordningen och den inre säker­heten i Sverige. Det nuvarande beslutet löper ut vid midnatt i morgon.

Schengen området är yttre gränsen. Inre gräns är varje lands egen gräns.

Den ryska inva­sionen av Ukraina har utöver det mänsk­liga lidande som kriget fört med sig även skapat en ytterst allvarlig säkerhets­situation i Europa. Sedan den ryska ordern om mobili­sering har ett stort antal ryska med­borgare lämnat landet och sökt sig till EU. Risken för vapen­smuggling och människo­handel som utförs av krimi­nella nätverk som utnyttjar kriget är förhöjd. Därutöver söker sig ett ökat antal migranter till EU och Schengen­området via de medlems­stater som gränsar till västra Balkan. Detta har lett till svåra belast­ningar på dessa medlems­staters mottag­nings­system vilket ökar risken för att stora grupper kommer söka sig vidare inom EU och Schengen­området.

Sammantaget anser regeringen att det före­ligger ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säker­het och att det därför finns ett behov av en mer nog­grann kontroll över vilka som försöker resa in i Sverige. Gräns­kontroll vid den inre gränsen är den enda till­gängliga åtgärden för att kunna bemöta detta hot.

Beslutet har fattats i enlighet med EU:s gemen­samma lag­stiftning och baseras på regeringens bedöm­ning att det fortsatt finns ett allvarligt hot mot den all­männa ord­ningen och den inre säker­heten i Sverige.

Flera andra Schengen­medlems­stater, såsom Tyskland, Österrike, Norge och Danmark, har också tillfälligt åter­införd inre gräns­kontroll och har i likhet med Sverige anmält att de tänker fortsätta med kontrol­lerna så länge som det finns ett allvarligt hot mot den all­männa ord­ningen och den inre säkerheten.

Polismyndigheten bestämmer liksom tidigare var och hur gräns­kontroll ska genom­föras. Kontrollerna ska anpassas till vad som är nödvändigt för att kunna värna allmän ordning och inre säkerhet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Sverige återinför gränskontroll vid inre gräns

 1. Låt er inte luras av att – Inre Gränskontroll – stoppar någon från att kommande fem/sex år bli försörjda av svenska skattebetalare genom att vid ankomst säga ordet asyl, ty inre gränskontroll betyder att utlänningar som tidigare stoppats i andra stater nu passera ett stort antal staters gränskontroller genom att uppge destination Sverige och vid ankomst i Sverige kan ingen stoppa dem från att stanna genom att de direkt söker asyl i Sverige.
  Tidigare har benämnda flyktingströmmar således stoppats innan ankomst till Sverige vilket regimen ändrade för en par år sedan genom att införa – Inre Gränskontroll – och svenska medborgarna desinformerades via medierna
  att ändringen skulle minska asylsökande när det naturligtvis är tvärtom ty
  – Inre Gränskontroll – utgör att samma sekund de ankommit till Sverige är samtliga automatiskt godkända asylsökanden.

  Gränskontroller har alltid funnits och finns med betydelse kontroll av pass, fordon etc som vid ankomst till Sverige utförs av Tullpersonal som kräver giltiga handlingar för att tillåta inresa i Sverige, till skillnad från – Inre Gränskontroll – som automatiskt tillåter tusentals att utan enda identifikation vid ankomst automatiskt får fristad som asylsökande i Sverige.
  I övrigt har Tullens uppgift alltid varit och är att kontrollera inresande till Sverige tillika är att Polismyndigheter vid misstanke hot oavsett grad mot den all­männa ordningen och den inre säkerheten, alltid haft och har bestämmande över var och vem och hur kontroller ska ske vid svenska gränser till annan stat och eller i staten Sverige.

  Gränskontroll vid yttre gräns stat kräver oavsett stat giltigt kontrollerbara identifikationshandlingar och vid avsaknad kontaktas polis som för de inresande oavsett de åberopar asyl eller inte, till uppsamlingsläger följt av gedigna polisutredningar som stoppat många kriminella inkluderade terrorister att som falska flyktingar bli asylsökanden, till skillnad i av Sverige sedan något år införd
  – Inre Gränskontroll – vars enda krav de facto är att asyll sägs, ingenting annat!
  Mvh.

 2. Fast med tanke på begränsade resurser hos polis och tull blir det knappt en ”tumme” så det blir nog ett slag i luften. Stärk dessa resurser kraftigt och kontrollera varje resenär vid gränsen oavsett om det är över land, bro, båt eller flyg. Det får bli lite krångligt och köer vid gränspassage men det är naturligtvis värt för att säkra landet från vapen, knark, sprängmedel och illegal invandring. Givetvis kommer EU att klaga men det är bara att göra som fransmännen alltid gjort, säga jajamen och göra tvärtom

 3. En sak var faktiskt bra med gamla DDR: Man hade ordning på vem som kom in i landet ! “Papieren Bitte!”

 4. Jag vet inte varför jag tänker på Sossarna och Sveriges utveckling när jag läser om SJ,s debacel med biljetterna .
  Först en lång , lång räcka av utveckling och framgångar sedan stillestånd och hackig utveckling . Tillsättande av en politiker förklädd till företagsledare.
  Sedan spikrakt utför .
  Och då är det dags att skylla på andra , och tala om att egentligen är det bra och robust men…..
  Jag tvingas nog inse att Sverige har varit i den djupaste ledarsvackan under min snart 80 åriga livstid .
  Ett stort Svenskt problem är den miljon människor som fått frikort från arbete . Man måste importera 25000 VÄLUTBILDADE trädplanterare .
  Under min skoltid knäckte var och varannan skolunge med trädplantering när tillfälle gavs .
  Ur led är tiden .
  Men hoppets tänds när jag hör de nya politikerna i Regeringen .

  8
  1
 5. Så var det med skämtet EU. Vi i Europa skulle få röra oss fritt inte hela världen. Lurade av politiker som vanligt.

  20
  1
 6. Vi får hoppas på detta och att det finns Tullare/Poliser som inte är aktivister som Migrationsverkets personal.. vilken är en instans jag hoppas man snarast stänger igen

  25
 7. Har vi nu med en gång,ett sååå stort antal poliser i landet,att detta verkligen kan införas effektivt ?

  26
  5

Kommentera