Dagens tankeställare 136

Falska profeter

Gamla testamentet innehåller sorgligt många logiska kullerbyttor. I Femte Mosebok står följande visdomsord att läsa:

Hur skall vi veta att ett budskap inte kommer från Herren? När profeten har talat i Herrens namn men hans ord inte slår in och går i uppfyllelse, då kommer det budskapet inte från Herren. Det är profeten som i sin förmätenhet har förkunnat det. Låt dig inte skrämmas av honom.” – 5 Mos 18: 21-22

Obestridligt. Men vad skulle folk tro om domedagsprofetior som inte innehöll tidsangivelser, som det vanligtvis förhåller sig i Bibeln?

Våra dagars miljö- och klimatalarmister har däremot utmärkt sig med ett otal förutsägelser om katastrofer som skulle ske inom 10-15 år. Ingen av dem har gått i uppfyllelse. Jag gör mig inte besväret att leta fram utsagorna, de finns på nätet för var och en att läsa. De mest berömda är väl FN:s miljökonferens 1972 och Al Gores spådom om att Nordpolen skulle vara isfri år 2013.

Precis samma strategi använder apokalyptiska sekter: domedagen hägrar alltid inom en lämpligt snar framtid, inte för nära förestående men inte för avlägsen heller. Även om profetiorna slår fel gång på gång, så spelar det ingen roll för sektmedlemmarna. Viktigast är den egna godheten, kampen och känslan av att stå på de rättrognas sida, gemenskapen och likriktningen. Tron övertrumfar förnuftet. Och snart siar ledarna åter om en ny undergång – och den här gången ska ni få se. Nu är det på allvar!

Rune Holmström

10 thoughts on “Dagens tankeställare 136

 1. På universitet sa man till oss nyblivna studenter, att om vi någon gång skulle bli tillfrågade av en journalist när något skulle hända, en ny teknik bli gängse osv. att alltid säga “Inte nu på en gång men om tio år”.
  Detta för att journalister inte begriper någon forskning eller några studier inom något fält: allt de vill ha har en bra rubrik, ett bra citat och kanske ett väl-koreograferat foto.
  Så klarsynt var man inom et akademiska förra årtusendet – även (särskilt?) på institutioner där kommunikation och språk var själva grejen.

  16
  1
  • grebom5
   tror du verkligen att det kommer att “bli bättre” om en månad? Jag tycker tåget har gått för (SD). Har man 20% av de röstande i ryggen måste man våga ta strid mot ett 4% parti som (L) med en massa sk goda o skenheliga utan verklighetsförankring i riksdagen.

   (SD) måste ta steget ut ur samarbetet om man inte får ut mer av samarbetet. Låt de naiva och blåögda fortsätta montera ner landet och gå ut i opposition. (S) har i mångt och mycket en bättre syn på verkligheten än vad (M+KD+L) har. (S+SD) skulle få egen majoritet och då kunna köra över de verklighetsfrånvända pajaserna i framförallt (MP, L och KD).

   14
   3
 2. Exempel på falska profeter: Greta Thunberg, Karl Marx, Al Gore, Michael E. Mann och resten av klimatalarmisterna samt socialisterna.
  Profeten Muhammed (denna är påhittad och därmed inte en äkta falsk profet eftersom den aldrig funnits).

  42
  1
 3. Jo men det finns otroooligt många mindre begåvade som tror på allt o alla…
  Ett exempel är de idioter som sätter sig på gatorna fastklistrade,för att det “skall regna i lämpliga mängder,vid behov” !
  Solen får inte hellre vara fööör skarp,då torkar ju skörden bort…. 😉
  Tidigare hette det “väderrapporter”, idag står till synes lärda vuxna personer,och i stället talar om klimatet….för närmsta dagarna.

  46
  1
 4. Och 4 år framför oss med svikare! Riktiga förändringar är vi blåsta på! Snart kommer nästa massmigrationsvåg!

  HUR MÅNGA SOCIO-KULTURELLA AVARTER KLARAR SVERIGE AV INNAN VI HELT FÖRFALLER?? Hur många bilar behöver brinna? Hur många hedersmord behöver begås? Hur mycket bidragsfusk är acceptabelt? JAG BARA UNDRAR

  ALDRIG MER (SD+M)!

  20
  20

Kommentera