100 år sedan Tutankhamons grav hittades i Egypten

HISTORIA. Idag är det exakt 100 år sedan den egyptiske faraon Tutankhamons grav hittades i Egypten. Graven är mytomspunnen och bara några månader efter att den hittades spreds myter om att alla som kom i kontakt med mumien skulle drabbas av faraons förbannelse.

Tutankhamon blev en superkändis efter en sensationell arkeologisk upptäckt 4 november 1922. Tutankhamons gyllene begravningsmask, som egentligen är ett heligt föremål, är idag en ikon.

Tutankhamon är mest känd för sin gravkammare i Konungarnas dal som Howard Carter upptäckte år 1922. Graven var intakt och upptäckten möttes av världsomfattande nyhetsbevakning och ledde till ett nytt allmänintresse för antikens Egypten, för vilket Tutankhamons begravningsmask fortfarande är ett populärt ansikte utåt.

Mer om Tutankhamon…

Tutankhamons trumpeter avser ett par trumpeter som påträffades i gravkammaren som tillhör faraon Tutankhamon av den artonde dynastin. En av trumpeterna är tillverkad av sterlingsilver; den andra är i brons eller koppar. Dessa trumpeter anses vara de äldsta fungerande i världen och de enda kvarvarande exemplaren från forntida Egypten.

Bland de anmärkningsvärda skatterna som hittades i Tutankhamons grav fanns två utsmyckade trumpeter, en gjord av silver och den andra av brons. 1939 sände BBC-radion trumpeternas musik till 150 miljoner människor som lyssnade över hela världen.

-Pettersson säger att profeten Muhammed kan slänga sig i väggen. Så här kan det ha låtit bland Egyptens ursprungsbefolkning för drygt 3300 år sedan. Långt innan islamisterna tog över…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “100 år sedan Tutankhamons grav hittades i Egypten

  1. Om jag minns och räknar rätt, det var på.min gamle väns 1 årsdag som det trumpetades. Han är fortfarande med i blåset och hörs när han tränar varje dag

    5
    4

Kommentera