Morddömd “svensk” lånas ut till Belgien av Norge

BROTTSLIGHET. “Svenske” Makaveli Lindén dömdes till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt mord i Oslo 2018. Innan han greps i franska Dijon befann han sig på en åtta dagar lång flykt där han bland annat stannade till i belgiska Mechelen. Under tiden Lindén befann sig där dödades en kvinna i sin lägenhet, och belgisk polis misstänker att svensken ligger bakom mordet.

Makaveli Lindén Foto: Polisen, Norge

Efter många turer har norska myndigheter beslutat att “låna ut” Lindén till Belgien där hans ka ställas inför rätta, rapporterar TV2.

Det har varit en lång process. Överenskommelsen med Belgien är att han ska lånas ut till dem och att han ska återvända till Norge när det finns en lagakraftvunnen dom i det andra fallet, säger polisåklagaren Hatlo till TV2.

-Pettersson är glad så länge vi slipper ta hand om “svensken”…

***

TIDIGARE 2022-05-25 Dömd “svensk” utelämnas till Belgien

BROTTSLIGHET. Makaveli Lindén dömdes för ett brutalt knivmord i Oslo som han begick 2018. Samtidigt var han även huvudmisstänkt för ett annat mord i Belgien.

Nu har tingsrätten i Oslo beslutat att utlämna Lindén till Belgien, rapporterar norska AO.

Jag kommer att kunna godkänna att jag skickas till Belgien för att avsluta rättegången där så länge jag kan komma tillbaka hit efter det”, sa Makaveli själv i en förhandling i vintras, rapporterar norska medier.

***

TIDIGARE 2022-01-26. “Svensken” Makaveli Lindén dömd för mord i Norge, riskerar att dömas för mord även i Belgien

VÅLDSVÅGEN. På morgonen den 15 oktober 2018 rånade “svensken” Makaveli Lindén en man i ett parkeringshus vid Majorstua i Oslo. Under flykten från polisen tog han sig in i 24-åriga Heikki Bjørklund Palttos lägenhet. Spår på platsen tyder på att Paltto hölls fången en tid innan han till slut dödades med 45 knivhugg.

“Svensken” flydde från platsen utan att synas. Under många dagar pågick klappjakten efter en då okänd mördare. När polisen fick reda på vem de jagade hade “svensken” för länge sedan lämnat Norges gränser.

På sin resa genom Europa besökte 23-åringen staden Mechelen i Belgien. Den 21 oktober rånades först en man, innan en kvinna, Johanna Jostameling, dödades i sin egen lägenhet. Några dagar efter mordet i Belgien greps Lindén i Dijon, Frankrike. Efter en period i häktet utlämnades han till Norge där han i november 2020 dömdes till tvångs psykisk vård för mordet i Oslo.

Både norska åklagaren och morddömde Makaveli Lindén kräver att om det blir rättegång i Belgien ska han föras tillbaka till Norge efteråt, rapporterar norska TV2.

Enligt kammaråklagare Christian Hatlo i Oslo kan det nämligen bli juridiska problem om domstolen i Mechelen, där Lindén misstänks för ett mord och ett rån i oktober 2018, döms till fängelse i stället för vård.

Då står vi inför en situation vi aldrig har stått inför, säger Hatlo.

Hatlo säger att man först måste skicka en förfrågan till Frankrike, där 23-årige Lindén greps mer en vecka efter första mordet och redan har utlämnats från. Därefter måste frågan prövas rättsligt i Norge innan han eventuellt skickas till Belgien, skriver NRK.

-Pettersson noterar Norge, Belgien, Frankrike, jag är glad om vi slipper få tillbaka “svensken” till Sverige…

***

TIDIGARE 2020-11-05. “Svensken” Makaveli Lindén döms för mord i Norge

BROTTSLIGHET. Makaveli Lindén har dömts för mordet på en 24-årig man i oktober 2018, rapporterar norska TV2. Han döms till rättspsykiatrisk vård. Makaveli döms för mord i Oslo den 15 oktober i 2018. Han mördade Heikki Paltto, som var ett slumpmässigt offer med over 40 knivhugg. Makaveli har svensk far och mamma från Angola. 

När Makaveli Lindén genomgick en rättspsykiatrisk undersökning förra året bedömdes han inte ha en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet – men under rättegången har experterna ändrat sig.

22-åringen var på rymmen efter mordet och greps senare i Dijon i Frankrike men överlämnades senare till norska myndigheter.

***

TIDIGARE 2019-12-19. Makaveli Lindén hade inte en allvarlig psykisk störning

BROTTSLIGHET. Makaveli Lindén led inte av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet i området Majorstuen i Oslo under förra året. Det framgår efter att svensken genomgått rättspsykiatrisk undersökning, skriver norska Dagbladet.

Det innebär att han kan dömas till fängelse om domen blir fällande. Rättegången väntas hållas under våren, skriver Dagbladet. Lindén flydde via Sverige och vidare till Frankrike efter Oslomordet och greps 24 oktober förra året i Dijon.

Makaveli Lindén, tidigare Christian, är svensk medborgare med svensk far och en mor från Angola. Dömd flera gånger. Avtjänande ett 18 månader straff tidigare för ett väpnat rån läs. Muckade i augusti i år 2018, med normala straff och utan “straffrabatt” så hade minst en människa sluppit bli mördad i Norge.

Norsk efterlysning i jämförelse med AB ovan

Om Makaveli Lindén på bloggen…

-Pettersson har dock svårt att hålla med om att Lindén inte är psykiskt störd, jag som amatör tror att alla mördare är sjuka men att de inte ska slippa straff för det…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Morddömd “svensk” lånas ut till Belgien av Norge

  1. Vad “svensk” han ser ut. Vad kan denne unge man varit med om? Hur har den stackarn upplevt sin barndom? Frågor som Dan Eliasson skulle ställt.
    Löss är löss vad de än påstår!

    30

Kommentera