Greta Thunberg vill störta hela systemet

EXTREMISM. Greta Thunberg brukade säga att hennes mål var att skydda planeten från klimatförändringar men hon erkänner nu att det är att störta ”hela det kapitalistiska systemet”, som hon säger är ansvarigt för ”imperialism, förtryck, folkmord… rasistisk, förtryckande extraktionism”, skriver The Post.

Greta Thunberg Twitter Unherd

Insprängt bland de vanliga direktiven om behovet av att pressa politiska ledare var hennes budskap mer radikalt och mer militant än det har varit tidigare. Det finns ingen ”tillbaka till det normala”, sa hon till oss. ”Normalt” var det ”system” som gav oss klimatkrisen, ett system av ”kolonialism, imperialism, förtryck, folkmord”, av ”rasistisk, förtryckande extraktionism”.

Klimaträttvisa är en del av all rättvisa; du kan inte ha en utan de andra. Vi kan inte lita på eliten som produceras av detta system för att konfrontera dess brister – det är därför hon, precis som Rishi Sunak, inte kommer att bry sig om COP-mötet i år. COP i sig är lite mer än en ”bluff” som underlättar ”greenwashing, lögn och fusk”. Bara att störta ”hela det kapitalistiska systemet” kommer att räcka.

Så nu ser vi äntligen konturerna av Thunbergismen. Håll ögonen på bidragsgivarna till The Climate Book så kan du se vem hon har läst: Jason Hickel , Kate Raworth, Naomi Klein. För dessa människor är klimatkrisen inte skapad av människor. Den är skapad av kapitalismen, liksom de andra former av social orättvisa som plågar samhället. Det finns ingen BNP-tillväxt – särskilt av den kapitalistiska sorten – utan ökade koldioxidutsläpp. Den enda lösningen på detta undantagstillstånd är att rika länder omedelbart överger ekonomisk expansion som ett socialt mål.

Det är knappast förvånande att Greta tänker så med tanke på hur tätt knuten miljöaktivism har blivit med den moderna vänsterns mer experimentella ände. Avväxt är säkert inte den enda genomförbara lösningen på klimatkrisen, men Greta verkar inte ha några tvivel. Och, liksom huvuddelen av sin generation, har hon tappat all tilltro till den gradvisa, etabliserande vänsterns makt att förändra saker och ting. Hennes tonåringar tillbringade med att reta nationella regeringar har gjort henne till en av de mest kända personerna i världen – hennes tjugoårsålder ser ut att bli mycket mer explosiv och till och med revolutionerande.

-Pettersson säger att utan demokrati och kapitalism skulle vi fortfarande gå omkring i trasor och vara hungriga, men Greta är inte den första i klimatrörelsen som vill avskaffa demokratin…

Pär Holmgren (MP) vill att alla som inte håller med MP ska hållas borta från inflytande. Han är för närvarande EU-parlamentariker i Bryssel för Miljöpartiet.

Faktum är att ”hela det kapitalistiska systemet” gjort att människors medellivslängd ökat från 30 till drygt 70 år, men det kanske inte Greta med flera tycker om.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Greta Thunberg vill störta hela systemet

 1. Kapitalism är ett ekonomiskt system, inte en ideologi, som bygger på marknadsekonomi. Vad de flesta inte förstår är att John D. Rockefeller var lika stor antikapitalist som Karl Marx. I USA finns därför antitrustlagar sedan 1890 och 1914 i syfte att förhindra monopolisering av marknadssektorer. Kommunistkina hade dukat under efter Mao om inte Deng Xiaoping hade infört marknadsekonomi.

 2. Kommentatorerna måste se tjejen som ett stort hot, oroa er inte, kapitalismen står stark.

  1
  3
  • ”Kapitalismen står stark”

   Ja, inte minst i kommunistiska Kina som hade gått under, som Sovjetunionen, utan marknadsekonomi.

  • Nej det är idioter inom journalistkåren m.fl som dansar runt guldkalven som är det största hotet.

 3. Har Ryssland kapitalism Greta? Du är lika enögd som andra kommunister,
  Du är bara en liten skitunge som tror att du vet bättre än andra, du kan ju börja med
  att fråga dom som le levt under kommunismens förlamande system vilket system dom
  föredrar, sen kan du ta ett snack med dina föräldrar om varför dom lever ett kapitalistigt
  liv, Du vet lika lite om detta som du gör om klimattjafset. Patetiskt!

  25
 4. Mina ungar är annorlunda. De kan opponera mot mina åsikter och hävda att jag har fel i olika frågor. Oftast har de dock ungefär samma åsikter, men de är inte indoktrinerade, utan tänker själva om alla saker och ting.

  20
 5. Skyll inte hennes vänsterradikala åsikter på hennes (självrapporterade) ASD. Hon kunde likaväl blivit högerextremist under påverkan från sina föräldrar, som uppenbarligen är vänsterextremister.

  Att hon är sårbar för indoktrinering på grund av sin diagnos, det skriver jag under på.

  28
 6. Självklart har vår civilisation gjort mängder med fel, det kan vi alla se och erkänna.
  Men, vi vill leva och ha det bra (ja, vad är bra? är en bra fråga).
  Vi kan lära oss av våra misstag, det där borde vi inte gjort eller absolut inte gjort, så här ska vi göra istället.

  Liv är att utveckla och förändra, att ha strävan. Vi kan hitta en funktionell nivå, vi är problemlösare. Problemlösning är ett signum för arten människa, får vi inte lösa problem så tappar vi meningen med våra liv. Gretas lösning är en paniklösning, ej långsiktig.

  Det största problemet, som nästan inte får sägas, är att ”det föds för många barn av människor som inte kan eller har förstånd att föda dem”. Det som ligger i vägen för att genomföra en minskning av barnafödandet är att man blir kallad rasist om man nämner lösningen.
  Gretas lösning är att trampa runt och förbi alla ömma tår för att inte bli kallat politiskt inkorrekt. Men fortsätter det galna barnafödandet i u-länder så har vi ändå en katastrof knackandes på dörren.

  De mindre utvecklade och okunniga ska inte få förstöra för de som kan och förstår!

  26
  • @K.N., förstått: ”Det största problemet, som nästan inte får sägas, är att ”det föds för många barn av människor som inte kan eller har förstånd att föda dem”.
   – Kanske Greta när hormonerna börjar välla att hon, och redan hennes föräldrar, borde adoptera och försörja ensamkommande eftersom hon (de) har råd. Något som förövrigt gäller Rambergskan m.fl. på Östermalm.

   25
 7. Greta kan inte från början rå för det. Föräldrar med PR-experter och alla dessa små och stora kändisar, lobbygrupper, generalsekreterare, presidenter och media är de som bär ansvaret. Det kommer att bli tomt för Greta när de vänder kappan och inte längre kan tjäna pengar på henne.

  31
  • Så Greta skall upphöra med sitt kapitalistiska leverne och flytta till ett härbre i Finnmarken och där hugga sin ved, mjölka sina getter. äta sin nävgröt och tömma skittunnan när den blir full.
   Sensmoral: de värsta kapitalisterna är i grunden socialister.

   35
 8. Den lilla skitungen skall nog vara glad över det kapitalistiska systemet som givit henne och hennes familj möjlighet till ett anständigt liv och kunna glida runt på en räkmacka plus att det finns både utbildning och mat för dagen.

  49
 9. Detta kan nog bara hända i Sverige, man mer eller mindre helgonförklarar en barnunge utan någon som helst utbildning, men med en enorm portion inbillning om hur saker och ting skall vara som hon inte har den ringaste aning om!
  LIka idiotiskt och galet som att påstå att Kalle Anka på Julafton är en svensk tradition.
  Men varför ge henne publicitet?
  Sånt här dravel skall tigas ihjäl!

  67
 10. Det heter adhd. Och det kommer inte att bli lätt för Jens att försörja sig hon har en brist i logiken!!

  28
  1
  • Det var väl det jag visste, att hon var fanatisk kommunist!!!

   Det är ju HON som står för folkmord, genom sitt förakt gentemot den rasistiska folkprincipen!!!

   ÄNNU ÄN AV DE GALNA SOCIALISTDÅRARNA I ANNIE LÖÖFS OCH MÄRTA STENIVIS ANDA, SOM VILL FÖRGÖRA EN GOD OCH SUND VÄRLD, OCH MÄNNISKORNA OCH MÄNSKLIGHETEN DÄRI!!!

   22
   1
   • Dessutom, skulle hon vara för rasism om hon var emot kolonialism och folkmord, eftersom:

    MASSINVANDRING = KOLONIALISM!!! OCH I SIN FÖRLÄNGNING FOLKMORD!!!

    Kapitalism är en sund och vettig princip, om den inte kör över etiska värden, som exempelvis natur och miljö! Tänk t ex på skövlingen av regnskogarna i Brasilien eller vindkraften här! DET ÄR FÖRRÖDANDE!!!

    MEN KLIMATET…??? Vem bryr sig om detta dåraktiga trams mer än fanatiker, SOM DESSUTOM FÖRSTÖR VÅR NÄRMILJÖ ÄN MER!!!

    14
    1
  • Fete
   Nej hon har inte Adhd, hon har nått inom autismspektret. Hon har inte nån brist i logiken, hon är besatt av en fråga. Du kan väl diskutera den frågan och inte hennes personlighet.

   2
   3
 11. Tacka sjutton för att miljörörelsen imploderar med sådana stollar som talesmän.
  Greta , Stenevi , Bolund , Tovatt etc etc .
  Bra att de likt sossarna visar sin rätta sida
  Det är inga vackra ord vi får höra när de ger oss sin syn på tillvaron .
  Fördömande, odemokratiska , rasistiska är nog rätt epitet på det sällskapet

  72
  1
 12. Kan hon inte bara hitta en kille och bli kär i så att hon får annat att fokusera på. En kille som inte tillhör vänster eller miljörörelserna.

  53
  1

Kommentera