Ukraina exporterar mer spannmål – Ryssland hotar

UKRAINA. Det är ”riskabelt och farligt” för Ukraina att fortsätta med sina veteleveranser över Svarta havet efter att Ryssland dragit sig ur exportavtalet. Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov. – Under förhållanden när Ryssland inte längre kan garantera säkerheten för sjöfart i dessa områden är en sådan överenskommelse knappast genomförbar, säger Peskov till reportrar enligt Reuters.

Fartyget Mehmet Bey väntar på inspektion och att passera sundet Bosporen. Bild: Mehmet Emin Calsikan

Enligt Peskov fortsätter dialogen mellan Ryssland och FN samt Turkiet, men han vill inte säga något om vad som krävs för att avtalet ska återupptas.

Ukraina, som anklagar Ryssland för att använda hunger som utpressning, ställde initialt in all export på söndagen. På måndagen meddelade dock infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov att tolv fartyg med 354.500 ton spannmål lämnat landet.

”I dag har tolv fartyg lämnat ukrainsk hamn. Delegationer från FN och Turkiet har deltagit med tio inspektionsteam för att leva upp till spannmålsavtalet. Inspektionerna har godkänts av Ukraina. Den ryska delegationen har informerats”, skriver Kubrakov.

Avtalet om att Ukraina under kriget ska kunna fortsätta att exportera bland annat spannmål slöts på initiativ av FN och Turkiet, och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att landet kommer att fortsätta ansträngningarna för att avtalet ska upprätthållas, trots Rysslands besked i helgen att dra sig ur.

I ett tal under måndagen sade Erdogan att landet kommer att fortsätta försöken att ”tjäna mänskligheten”.

Enligt FN ska ytterligare inspektioner göras, men att delegationerna numera består bara av FN och Turkiet, inte Ukraina eller Ryssland.

Spannmålsavtalet slöts mellan Ukraina och Ryssland på initiativ av FN och Turkiet i slutet av juli.

Avtalet innebär att spannmål, olja och majs ska få lämna jordbrukslandet Ukraina genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Ukraina ska lotsa lastfartygen till turkiska hamnar där de lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

Återvändande lastfartyg inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de är tomma och inte transporterar vapen.

En gemensam central ska sättas upp i Istanbul för att övervaka och koordinera transporterna.

Fartyg och hamnar som används för transporterna ska fredas från fientliga attacker.

Även rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

-Pettersson undrar om Kremls talesperson Dmitrij Peskov vet något som andra inte vet. Vad skulle vara ”riskabelt och farligt” för civil sjöfart på Svarta Havet?…

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att det är farligt för civil sjöfart på Svarta Havet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ukraina exporterar mer spannmål – Ryssland hotar

 1. Turkarna kan ju ”tappa” någon torped eller två för ubåtsjakt vid lämpligt tillfälle …att ryssen sedan blir av med en ubåt eller två vid detta tilfälle, tja, olyckor händer

  14
  4
 2. Har Puttes terrorister några ubåtar i Svarta Havet? De är väl det största hotet mot dessa konvojer då ett ryskt anfall med ytfartyg skulle vara för uppenbara samt resultera i snabb moteld från eskorterande fartyg och vi vet ju nu att rysk närskyddsluftvärn inte fungerar så det skulle potentiellt innebära att ytterligare ryska ytfartyg omdefinieras till ubåtar.

  24
  8
  • Utplåna Sevastopol hamn och hela ryska havsflottan. Hamnen kan väst bygga upp igen åt dess rättmätiga ägare. Flottan kan rosta sönder eller återvinnas som skrot

   25
   11
 3. De kriminella jokrarna i Kremls nya påhittade världsordning: Hot i Svarta havet mot global livsmedelsförsörjning och terrorbombning av civilbefolkning i Ukraina. Enligt plan?

  28
  13
 4. Dmitrij Peskov inbillar sig att Ryssland står för säkerheten, om ryssarna håller sig borta blir havet säkert.

  36
  13

Kommentera