Välfärden dräneras av bidrag till utlandsboende

BIDRAG & INVANDRING. Individer och personer som har lämnat Sverige fortsätter att ta emot sådant som bostadsbidrag, barnbidrag och föräldrapenning. Felaktiga utbetalningar från det svenska välfärdssystemet beräknas uppgå till hisnande 18 miljarder per år. Minst. Missbruket är så omfattande att det hotar systemets legitimitet, skriver Sofie Löwenmark på Expressen.

Ett av många slukhål utgörs av individer och familjer som har lämnat Sverige, men som i ond tro fortfarande tar emot bidrag från våra gemensamma resurser.

Endast den som bor i Sverige har rätt till socialförsäkringsförmåner som bostadsbidrag och barnbidrag. Om man flyttar utomlands upphör rätten till exempelvis bostadsbidrag. Det är en självklarhet.

Man är också skyldig att anmäla ändrade förhållanden som påverkar rätten till förmånen. Vårt system bygger på att vi meddelar sånt till berörda myndigheter, som av naturliga skäl alltid är steget efter, informationsmässigt.

Men den som tar del av de mängder av mål om återbetalningskrav som landar hos förvaltningsdomstolarna inser att många som lämnar Sverige avstår ifrån att informera om det. Vissa har lämnat landet helt medan andra kommer hit ibland på besök, men har sin huvudsakliga vistelse i sitt tidigare hemland.

Det finns otaliga exempel på fall där personer försökt, och lyckats, lura till sig betydande belopp under många år. 

Efter en anonym anmälan om att en kvinna och hennes familj skulle ha lämnat Sverige sedan flera år, men trots det uppburit barnbidrag och föräldrapenning, startade myndigheterna en utredning om bosättning och granskning av kontotrafik. Under flera år fanns inga boenderelaterade betalningar och på folkbokföringsadressen var 11 andra personer folkbokförda.

I ett annat fall fann myndigheterna ingen bostad utan en industrifastighet och en arbetsplats på familjens uppgivna adress. Kvinnan och barnen hade levt i Syrien under hela tiden som förmånerna betalats ut.

Här finns också föräldrar som bor i Sverige men utan de barn som de är folkbokförda tillsammans med och som av någon anledning i stället skickats för att växa upp i ursprungslandet i Mellanöstern eller Afrika.

En kvinna blev återbetalningsskyldig med över en halv miljon kronor när det framkom att ett av hennes barn hela tiden bott i Irak och hon själv och hennes övriga barn mestadels också hade vistats där under alla år som utbetalningarna pågick. 

Det förekommer också fusk kopplat till efterlevandepension. En kvinna ansöker om efterlevnadspension och intygar på heder och samvete att den tidigare maken och pappan till barnen är avliden i utlandet. Som bevis får myndigheten ett dödsfallsintyg. Den efterföljande granskningen visar att mannen i högsta grad var vid liv och att han vid flera tillfällen ansökt om uppehållstillstånd i Sverige efter dödsfallstidpunkten.

Det är naturligtvis viktigt att varje enskilt fall upptäcks så att utbetalningarna kan strypas. Man kan anta att mörkertalet är mycket stort.

Den nya myndigheten för utbetalningskontroll med ett övergripande ansvar för alla myndigheters utbetalningar kommer att behöva kavla upp ärmarna direkt vid sin start i juli nästa år. 

Men det räcker inte. Den här typen av bedrägerier visar på behovet av en folkräkning. Så länge inte myndigheterna ens vet hur många och vilka människor som faktiskt bor i Sverige är det närmast utsiktslöst att komma åt fusket. 

Det svenska välfärdssystemet bygger på tillit. Men när allt fler missbrukar systemen, och när det trots alla rödlysande varningslampor ändå tillåts fortgå, bryts till sist också tilliten hos den som arbetat och betalat in till systemet.

-Pettersson säger att problemet är inte nytt men den gamla regeringen har varit fullständigt ointresserade av att göra något fusket, vi får hoppas att de blågula tar i med krafttag. Dra in bidrag och förbjud fuskarna att återvända till Sverige.

Dom hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper.

Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Välfärden dräneras av bidrag till utlandsboende

 1. Precis som på UD och Migrationsverket har sozzarna sett till att placera ut sina politruker överallt på ledande poster inom myndighetssverige. Dessa personer kommer att göra allt de kan för att stoppa omläggning av migrationspolitiken till lägsta EU-nivå. Jag hörde så sent som igår att EU har det senaste året tagit emot 7100 kvotflyktingar. Sverige tog emot 6000 av dem. Övriga 26 EU-länder delade på resterande 1100! Bara i sinnessjuka Sverige! Vad är det klimatflagellanterna brukar säga; ”bara Sverige går före, så kommer resten av världen att följa efter. I hel***e heller. De säger i verkligheten; låt de lättlurade svenskarna ta hand om problemen, så slipper vi.

  26
 2. Jag minns en semester för några år sedan och jag satt intill två ”arabiska” edyl familjer. Rätt som det är skiner de upp: ”oj är ni också från Sverige ”
  Det var dem.
  Nästa fras: ”då ska ni få ett telefonnummer till en man som tvättar pengar”.

  Tänk själv, hela jordklotet har fler geografiska platser än powerball-lotteriet och jag hamnar exakt på den platsen som bara finns en händelse av…
  Nej, jag tror inte det, det var nog ingen vinst alls på den platsen. Det är säkert väldigt vanligt förekommande just med tanken på att det var det första de sa till okända personer. Men de var ”araber” och det räckte för att dela med sig informationen om att de tvättade pengar dvs erkänna brott. Vem gör det till helt okända personer?

  18
  1
 3. [526 ord]

  “Pettersson” säger att…

  “… problemet är inte nytt men den gamla regeringen har varit fullständigt ointresserade av att göra något fusket”

  Är det inte så, att även journalister saknat intesset för frågan?

  De har väl inte skrivit särskilt många, om några alls, nyhetsartiklar i ämnet?

  Och, de som har gjort det har (gissar jag) betraktas som “rasister”?…

  … av, bland många andra, till exempel fd. justitieminister Johansson (S)…

  2021-02-19 Twitter
  – “Jimmie Åkesson (SD) kallar invandrare för ’kulturell belastning’. Ränderna går aldrig ur. SD är och förblir ett tvättäkta rasistiskt parti.”

  … avseende Åkessons (SD) uttalande 2021-02-18:

  “Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”

  Av vilken anledning ser Morgan Johansson och Socialdemokraterna inte de kulturella skillnaderna, bl.a. tilliten som Thomas Gür nämner, mellan de olika nationella folken?

  Är svaret/förklaringen alltså att Socialdemokraterna m.fl. har förblindas av deras antagande om SD:s rasistiska bevekelsegrunder?…

  … som har utgjort grunden för ståndpunkter/politik vilka (S) har bekämpat sedan åtminstone 1997…

  1997-05-21, Riksdagen
  Interpellationsdebatt – Åtgärder mot rasism och främlingsfientlighet
  invandringsminister Pierre Schori (S):
  – “Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”

  … och sedan dess fått hjälp av journalister (även statliga) och diverse debattörer…

  1)
  2010-09-19 ­Expressen Ledare
  “Rösta nej till hatet”
  [löpsedeln: bild på en nedsmutsad och skrynklig Sverigedemokratisk valsedel i rännstenen]
  – “Nej! I dag röstar vi för Sverige och mot främlingsfientligheten.”
  – “Men i dag är ansvaret väljarnas. Än finns chansen att stoppa främlingsfientlighetens intåg i demokratins högborg. Rösta nej till hatet i dag!”

  2)
  2014-09-13 Expressen Ledare
  “I dag röstar vi nej till rasism”
  – “Här lyser Expressen upp riksdagshuset. Budskapet är tydligt: ‘Rösta nej till rasism’.”

  3)
  2018-09-08 SVT Valdebatt
  “SVT tar avstånd från Åkessons [SD] kommentar.”
  Eva Landahl, programchef: –”Att invandrare pekas ut som en grupp [stor arbetslöshet hos invandrargrupper] som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande.”

  … som har gjort att få har vågat rösta på SD (och i år på AfS)…

  2016-01-27 Expressen Debatt
  forskare vid Göteborgs universitet:
  – “Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

  … där konsekvensen är den vi ser i dag:

  – förstörelsen av välfärdssystemen på grund av exploatering;
  – eroderad/splittring/polarisering av den nationell gemenskapen (socialt, kulturellt, journalistiskt, politiskt, religiöst)?

  *

  Detta skulle innebära att kombinationen av förmodandet om svenskars (här: folkslaget) mer eller mindre rasistiska/främlingsfientliga inställning till/bemötande av invandrare — som ännu inte har jämförts med t.ex. syriers, somaliers, irakiers eller afghaners syn på invandrare/andra etnicireter i respektive länder — och rädslan hos svenskar att bli betraktade/stämplade som rasister… är (huvud)orsaken till Sveriges nedgång… och kommande fall?

  Om Ja/sant, kommer jordens stora mångkultur att förlora ett mycket litet på gränsen till obetydligt, kanske icke-berikande och till och med värde-löst/okänt bidrag till denna globala mångfald:

  Det enda land i världen som hade en svensk karaktär, på grund av/tack vare det svenska folkslaget.

  13
 4. När bidrgaspasset lämnar Sverige genom tullen så stoppas alla bidrag på stört och kommer aldrig att ges tillbaka igen(gäller hela familjen/klanen).
  Gränskollen ska vara kopplad direkt mot detta(semesterfarande) ut och in i Sverige.

  “start i juli nästa år”??????????????????”
  Skulle ju skett för decennier sen.

  Basta.

  29
 5. Varför har inte pappersvändarna på våra myndigheter fått lära sig att det Måste göras kontroller av alla som lämnar Sverige ? dom måst förstå att återvändarna vill fortsätta att få BIDRAGEN som dom vant sig vid.

  35
  • Den inkvoterade pappersvändaren på den svenska myndigheten skyddar ju bara sina släktingar

   32
 6. Någon annan än jag som tror att Expressen ALDRIG hade publicerat denna artikel om Partiet hade varit vid makten tillsammans med MP och V?

  Vad Sofia nu gör är att hon säger att SD, det parti som Expressen medvetet och aktivt motarbetat de senaste 10 åren, hade och har rätt. Så hon är en av anledningarna till varför utlänningar kunnat dränera vår skattekista utan repressalier.

  38
  1
 7. Tidigare var nyheter något som hänt och som rapporterades i TV och andra medier .
  Numer är nyheter olyckor som Stenevi och andra kokopolitiker tror kommer hända på grund av Tidöavtalet .
  Tycker Miljöpolitikerna ska odla sina kulturella färdigheter och satsa på sina konstnärliga talanger.
  De är otroligt energiska när de målar fan på väggen.
  Det är svårt att spå . Och särskilt om framtiden , sa någon tänkare .
  Och med miljömupparna vid rodret kommer det inte att finnas en framtid värd namnet .
  Men nu känns det som vi är på rätt väg .

  32
  2
 8. Så deprimerande att läsa sånt här. Jag är så besviken på Sverige och svenskarna. Och för bara något år sedan så skulle den som skriv något sånt här ha avfärdats med att vara rasist. Och under tiden så forsar mina pengar ut ur landet. Så sjukt att det inte är klokt.

  52
  2
 9. Den här sortens fusk uppmuntrades ju av flera tidigare regeringar. Och det fick inte kritiseras.

  51
  1
 10. Vi får passa på att tacka våra politiska företrädare för förfallet i välfärden .
  Jag förstår att de avsuttna blir skitnödiga när mycket av det ruttna kommer i dagen .
  Inte ens de köpta medierna kommer att kunna stoppa det Svenska raseriet när skumrasket avslöjas .

  48
  2

Kommentera