Jimmie Åkesson inte välkommen på Nobelfesten

INRIKES. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer inte att bjudas till Nobelfesten i år heller, det är 13 året han nobbas. Övriga partiledare är inbjudna. Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, Foto: News Øresund, Johan Wessman.

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver stiftelsen.

Bakgrunden till ställningstagandet är enligt Nobelstiftelsen att Alfred Nobel, i en tid när Europa präglades av kraftigt nationalistiska tendenser, valde att uttryckligen skriva i sitt testamente att inget avseende skulle fästas vid nationstillhörighet, utan att den värdigaste skulle få priset.

Nobelstiftelsens styrelse beslutade därför i oktober 2010, när SD valts in i riksdagen, att inte bjuda in partiets ledare till Nobelfestligheterna. Styrelsen har sedan dess, skriver man, inte funnit anledning att ompröva det tidigare beslutet.

-Pettersson antar att det är fullt, ett gäng diktaturer, kommunister och islamister går väl före…

Till mänsklighetens största nytta. Det var Alfred Nobels intention när han instiftade Nobelpriserna.

År 1948 fick schweizaren Paul H Möller, upphovsman till DDT, Nobelpriset i medicin.

Fritz Haber, som fick kemipriset 1918. Kallades ”dödens kemist” för att han låg bakom och själv övervakade användandet av stridsgas under 1:a världskriget. Han utvecklade även insektsmedlet Cyklon B som nazisterna använde i sina gaskamrar. Då var dock Fritz död.

Konrad Lorenz var nazist och arbetade med rasbiologi under nazisterna. Han fick Nobelpriset i medicin 1973.

Norske Knut Hamsun fick nobelpriset i litteratur år 1920. När Hitler invaderade Norge gick han med i nazistpartiet. Under Nobelfesten söp sig Hamsun rejält redlös och hans skandalösa uppförande under festen nådde sitt klimax när han med rejält under västen spatserade fram till Selma Lagerlöf och glad i hågen började tafsa på henne. Lagerlöf bar kvällen till ära en korsett av metall under klänningen och Hamsun jublade högt att hon lät som en klockboj. Efter dessa eskapader tog sig vår nobelpristagare till Grand Hotell där han i fyllan och villan lyckades glömma både diplom och prischeck i hissen.

Henry Kissinger var USA:s säkerhetsrådgivare under Vietnamkriget. Julbombningarna över Nord Vietnam 1972 fick internationell kritik, bland annat av den svenska statsministern Olof Palme. (Se Olof Palmes uttalande om Hanoibombningarna. År 1973 undertecknade USA och Nord Vietnam ett fredsavtal. Kissinger fick fredspriset 1973.

Yassir Arafat som grundade terroristorganisationen Fatah, fick fredspriset 1994.

Det var bara några kontroversiella Nobelpristagare, det finns många fler – Nobelkommittén borde tänka sig för lite när de snackar skit om SD. Den värdigaste ska få priset som Nobelkommittén säger…

TIDIGARE 2013-12-03. Fyra år i rad har SD-ledaren Jimmie Åkesson portats från Nobelfesten. Ambassadörer från åtta diktaturer, bland annat Eritrea och Syrien, är däremot välkomna.

– Vi bjuder in samtliga som finns på UD:s diplomatlista, säger Annika Pontikis, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen. (fast i år bjuds inte Ryssland och Belarus, så principerna svajar)

Nobelstiftelsen står för gästlistan inför den årliga Nobelfesten i Stockholms stadshus. Vilka som är bjudna på banketten i Blå hallen, som hålls efter prisutdelningen, är alltså helt upp till den privata stiftelsen.

Sedan 2010 har stiftelsens styrelse tagit beslutet att alla partiledare i Sveriges riksdagspartier är välkomna – förutom Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Nobelstiftelsen menar att SD:s anda strider mot principen i Alfred Nobels testamente.

Beslutet har uppmärksammats varje år inför Nobelfesten, så även i år. – Samtidigt säger detta en hel del om Nobelstiftelsen som nog har svårt att sitta på några höga hästar med tanke på att de inbjudit representanter som inte följer mänskliga rättigheter. Det har historiskt sett varit en stor skara skurkar, sa Linus Bylund i mitten av november.

Ambassadörer för flera länder som betecknas som diktaturer eller hårt styrda auktoritära stater i bland annat Utrikespolitiska institutets landguider är nämligen välkomna. Det handlar om ambassadörer för bland annat Syrien, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan och Zimbabwe, som alla är stationerade i Sverige.

– Det är så att man bjuder in samtliga som finns på UD:s diplomatlista, säger Annika Pontikis, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen. Vilka ambassadörer som faktiskt kommer på festen vill hon däremot inte gå in på.

Nobelstiftelsen hänvisar till dessa rader i Alfred Nobels testamente när man inte bjuder Åkesson…

”Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelningarne intet afseende fästes vid någon slags nationalitetstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej”

-Pettersson hoppas att Åkesson den dag han blir bjuden, tackar nej till at umgås med anti-demokrater och skurkar…

2013-12-03_0718
Från 2013

Aftonbladet 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

36 thoughts on “Jimmie Åkesson inte välkommen på Nobelfesten

 1. Gratisreklamen för Oss Sverigevänner är det bara att tacka för.Nästa steg för SD har redan börjat.

  14
 2. Endast en tillställning för sossenazisternas inre krets!

  Man vill ha det ”judenfrei”!

  Därför är det inget konstigt med detta, utan bara naturligt efter gammal ideologi, liksom det att man bjuder in islamistterrorister istället!

  För det är ju inte mänsklighet man eftersträvar, även om man låtsas så, utan dynamitardighet! Därvidlag, är Jimmie alldeles för beskedlig!

  Sen bör man också vara renlärig i sin nazism för att platsa, eller åtminstone inte ifrågasätta Nobelstiftelsens antijudiskhet och bombarvurm!

  Man bör också ha deras diskriminerande nazisyn på människor i form av PK-fascism!

  DÅ ÄR ALLT LUGNT, och man kommer in!

  By the way! Undrar om Putin är där!

  FÖR HAN BLEV SÄKERT BJUDEN!!!

  14
  1
 3. SD fel har värdegrund?
  Hur var det med Alfred Nobels egen värdegrund, vars brev avslöjar att han hade både en antisemitisk och chauvinistiska sida. Under 15 år brevväxlade mannen bakom Nobelpriset med sin wienska älskarinna, blomsterflickan Sofie Hess. Nobelstiftelsen höll innehållet i dessa brev hemligt i nästan ett sekel, av rädsla för att fläcka ned Nobelpriset och dess grundare.
  Särskilt slående i Nobels brev till Hess är den chauvinism, misantropi och grova rasism som han visar upp, detta från en man vars pris ska symbolisera universella värden, framsteg och fred för alla.
  Sofie var en judinna som konverterat till kristendomen, medan Nobel var både ateist och en ogenerad antisemit som skrev till henne: ”Enligt min erfarenhet gör israeliter (judar) aldrig något av god vilja. De agerar bara av själviskhet eller med en önskan om att visa upp sig – och hur kan de förstå en egenskap hos någon annan som de absolut själva saknar? Israeliterna har en del mycket bra egenskaper, vilket jag alltid erkänner, men de är de mest själviska och hänsynslösa bland själviska och hänsynslösa människor. För dem är det bara ”jaget och familjen” – alla andra existerar endast för att kunna bli bedragna. Kanske har de rätt att agera så, men då borde de inte bli förvånade om de blir behandlade, så som de själva behandlar eller vill behandla andra.”
  (artikeln ligger bakom betalvägg, kan ev. gå att läsa i inkognito-flik):
  https://www.haaretz.com/world-news/europe/2018-07-15/ty-article/.premium/alfred-nobels-letters-reveal-his-anti-semitic-chauvinistic-side/0000017f-e20a-d804-ad7f-f3fa72280000

  14
 4. Jag tror att Jimmie hellre sitter hemma och jobbar med Sverges problem än att han
  sitter och konverserar med en samling fisförnäma värdegrundstjafsare uppklädda som
  pingviner!

  44
 5. Kan vi nu vara överens om att Nobelkommittén är en unken samling
  människor som anger ett skäl som dom själv nu tillämpar.
  Att människor inte är lika mycket värda, inte ens om dom har 22% av
  svenska folket bakom sig i valet 2022.
  Man bjuder in kommunisterna med sitt förflutna, det säger en del.
  Bojkotta allt som har med Nobel att göra, ni som är emot mobbing och
  och avvikande människors beteende.
  Detta är helt sjukt !! Vi lever år 2022.
  Kasta ut patrasket från statshuset omedelbart, det är till för alla människor.

  50
  • Nobelpriset är tillägnat Eurocentrism.
   Läser man listan på Nobel pris tagarna så förstår man om Alfred Nobel vrider sig i graven.
   Jimmie Åkesson har helt enkelt inte
   ”rätt värdegrund”.
   Men han slipper iallafall umgås med kultur marxister.

   19
   • Gammaldags Svensk:
    Skrev på bloggen för många år sedan då detta var på tapeten,om en bekant som ofta suttit med i salen,och gjorde följande bedömning.
    ”Han kan vara tacksam att slippa inbjudan till denna långtråkiga samling,med allsköns typer av människor ”….Plus en del oartiga saker jag avstår att skriva !

 6. Jag undrar vem som betalar hyran av Stockholms stadshus för Nobelfesten. Jag och alla SDar skall inte betala för detta. Om det går på kommunalskatten så vill jag veta vilket belopp jag ska dra av i deklarationen.

  41
 7. Kungen har sagt att demokratin bör respekteras, som en kommentar just i detta fall. Vore jag han, skulle jag bojkotta ceremonin och ge vänstermupparna en rungande hård svidande örfil.

  46
 8. Jag var en av de 1,3 miljoner svenskarna som röstade på SD. Den partiledaren läggs nu av Nobelstiftelsen i samma sopsäck som Rysslands och Belarus ambassadörer och exkluderas.

  Men nu är det så, att jag dessutom kryssade Elsa Widding. Jag är således dubbelt ansvarig inför Överheten.

  För nu kan jag dessutom läsa att Anne Lagercrantz och Erika Bjerström hånar och vill tysta riksdagsledamöter som ifrågasätter SVT:s ensidiga klimatprogram.

  Jag anser att Elsa har rätt. Så då får väl jag och någon miljon svenskar som röstat SD inte ens se Nobelfesten på TV? Vad säger Vidar Helgesen och Hanna Stjärne (hon är alltid så tyst – finns hon – är det hon som verkligen är VD)?

  55
  • Som svar på din fråga, Ja tyvärr så finns hon, hon lär dessutom öppnat käften när hon var på politikerveckan på Gotland!

   15
 9. Existensialisten Jean-Paul Sartre vägrade sitt Nobelpris i litteratur och Bob Dylan likaså. Heder åt dessa i efterskott.

  49
 10. Det sägs att Nobelstiftelsen är en privat stiftelse och man sådan bjuder in vem man vill. OK det köper jag men då vill jag att staten Sverige och staden Stockholm inte sponsrar massa pengar på lokaler, statlig TV, polis och övrig säkerhet på en privat fest. För övrigt hoppas jag att skiten självdör och läggs ned då detta spektakel överlevt sig själv för länge sedan.

  66
 11. Skrev fel: Kungen som jag uppfattar det har vid något tillfälle sagt att Jimmie Åkesson blir orättvist behandlad. Om kungen har lite civilkurage borde han hota med att utebli från Nobelfesten och dela ut priserna.

  59
 12. Undrar vilken värdegrund som eftersträvas då Sossarna även nominerade Hitler till fredspriset? Vem står näst på tur? Xi? Putin? eller kanske Biden tillsammans med Natos marionett?

  43
 13. Kungen som uppfattar det har vid något tillfälle sagt att han tycker att Jimmie Åkesson blir orättvist behandlad. Om kungen har lite civilkurage så borde han hota med att utebli och vägra att dela ut priserna.

  34
 14. Jag är heller inte inbjuden och det är jag tacksam för,jag vill inte umgås med dylika
  idioter som styr stiftelsen bara diktatorer och annat slödder.Skicka ett tackkort Jimmy.

  43
  1
 15. Självaste kungen har ju vid ett flertal tillfällen i skarpa ordalag framfört kritik mot detta undantag. ”Odemokratiskt — Vi måste värna demokratin varje dag”, har han mycket bestämt låtit meddela.
  Och om han nu verkligen menar något med sitt ställningstagande, så borde han själv hota med sin frånvaro.

  50
 16. Nu har Nobelstiftelsen gjort bort sig genom att nedvärdera en fjärdedel av alla svenskar! Bojkotta!

  53
  2
  • Instämmer I din och övrigas kommentarer. Nu inför 2022 års Nobelfirande hade n.k.(små versaler) möjlighet att bli kappvändare. Inget fel i det men hur kommer det sig att ingen i kommitten vågar ”riva” upp ett felaktigt beslut.
   – De är så rädda att bli kallade rasister av PK-media.
   Synd att nu bortgångns Svenska Akademiledamotöterna Sara Danius och Kristina Lugn inte finns. De, tror jag, hade gjort skillnad.

   12
 17. Nu tycker jag att det är dags att vår käre Konung tar den högfärdiga, inkrökta och odemokratiska Nobelstiftelsen i örat.Det här är så löjligt så det är inte sant.Dom pissar ju på Sveriges näst största partis ledare med dessa mobbningsfasoner.Skämmes sjufalt ska ynkryggarna i Nobelstiftelsen göra anser jag…

  56
 18. Skulle vara trevligt om Ulf, Ebba och Johan tackar nej till stöd för den utmobbade Jimmie.

  61
  1
 19. Pk-ismen biter sig själv, intill blodvite, i svansen.
  Hur ser planeringen ut för 2026, kommer Mikail Yüksel att bli inbjuden? Då lär nog partit Nyans ha kommit 4%-spärren.

  46
 20. Personligen tycker jag att de partiledare som tillsammans med Jimmie Åkesson nu ”bildar” en regering borde ha annat att syssla med nu än att gå på den typen av odemokratiska tillställningar som nobelfesten är !
  Låt de här ”högfärdiga” damerna och herrarna i nobelstiftelsen ly6sa med sina egon !

  51
  1
 21. Det är väl bara trevligt att slippa möta de som Nobelstiftelsen umgås med, lika barn leka bäst, eller hur ?

  43
 22. Säger mer om Nobelstiftelsens mutade Styrelseledamöter än om Jimmie Åkesson .
  Det är så skönt att umgås med kungligheter och noblessen i samhället att de inte törs sticka ut i rädsla för att hamna utanför .
  Det är sådana samhällsbärare Sverige har fostrat de senaste 50 åren .
  Skönt att vi ser början på en ny era .
  Och att SD tar itu med att reparera folkhemmet .

  63
  1
 23. Jimmie har nog ingen önskan att bli inbjuden till PK elitens ”ryggdunkarklubb”

  67
  1

Kommentera