Tolv klimataktivister dömda, men löjliga straff

BROTTSLIGHET. Solna tingsrätt, mål: B 7513-22, dömde i dag samtliga tolv åtalade klimataktivister för att de blockerade trafiken på E4 den 29 augusti i år. Klimaktivisternas syfte var att uppmärksamma den pågående klimatkrisen, men åtgärden innebar att den allmänna samfärdseln allvarligt stördes och hindrades. Varken straffrättslig nöd eller den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten medför att de kan gå fria från ansvar. De döms därför alla för sabotage.

Eftersom de inte åtlydde polisens befallning att lämna körbanan döms de också för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men påföljderna bestäms för nio av dem till villkorlig dom och för tre av dem till skyddstillsyn.

– Vi satt där för att rädda livet på alla i Sverige och i världen. Rädda livet på alla varelser, sa en av de tolv åtalade i polisförhör efter händelsen.

De dömda är: Ebba Klemedtsson född 1987, Isabelle Anger 1952, Viktor Jonsson 1971, Anders Bäcklund 1953, AnnKristine Thulin 1952, Nea Frank 1958, Rickard Dose 1973, Anna Termine 1957, Git Aremyr Lundström 1978, Filip Grönlund 1997, Christian Nilsson 1984 och Liam Hultelid 1998.

-Pettersson hoppas åklagaren överklagar, minst sex månaders fängelse tycker jag.

***

TIDIGARE 2022-09-15 Åtal väckt mot tolv klimataktivister

BROTTSLIGHET. Åklagaren har idag väckt åtal mot tolv personer som satte sig på E4:an och hindrade trafiken, däribland flera ambulans, från att komma fram i samband med en klimataktion den 29 augusti. Enligt polisen rörde det sig om fyra ambulanser och minst en ambulans hade blåljusen på och ett prio ett-ärende. I polisens förundersökning förekommer uppgifter om att personen som befann sig i ambulansen som inte kom fram ska ha avlidit, men dessa uppgifter har senare tillbakavisats av kammaråklagare Marina Ivic. Det stämmer inte. Initialt trodde man det, men det är fel. Patienten i ambulansen klarade sig,

De tolv personerna är misstänkta för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Nio personer är häktade.

Klimatorganisationen Återställ Våtmarker har själva bekräftat att det var de som låg bakom blockaden på E4:an.

Målnummer i Solna tingsrätt: B 7513-22. Det är tingsrätten som bestämmer datum för när rättegången startar.

De åtalade är: Ebba Klemedtsson född 1987, Isabelle Anger 1952, Viktor Jonsson 1971, Anders Bäcklund 1953, AnnKristine Thulin 1952, Nea Frank 1958, Rickard Dose 1973, Anna Termine 1957, Git Aremyr Lundström 1978, Filip Grönlund 1997, Christian Nilsson 1984 och Liam Hultelid 1998 har tillsammans och i samförstånd allvarligt stört och hindrat den allmänna samfärdseln genom att blockera framfarten för trafik i sydlig riktning. Det hände den 29 augusti 2022 på E4/Linvävarvägen, Solna, Solna stad.

Grönlund, Hultelid och Lundström är släppta, resten sitter häktade.

-Pettersson skulle ha en viss förståelse om aktivisterna hindrade politiker att komma in på Rosenbad men att hindra ambulanser med svårt sjuka, vanliga människor på väg till arbete, skolor, sjukhus, fritidsaktiviteter osv. borde ge några år i fängelse. Ni ser födelseåren, de kan knappast skylla på ungdomligt oförstånd. Det är bara dumhet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Tolv klimataktivister dömda, men löjliga straff

 1. Några gav sig visst ut igen och demonstrerade sa dom på radion. det om något visar att dommen måste överklagas .. dessa människor tyck drivas av van föreställningar låd in dom på Rätts spyk

 2. Åldersspannet för de dömda förvåbar 70 år äldst, övriga äldre, blott två tjugoåringar.
  – Knappast ungdomligt oförstånd uran endast brist på förstånd.

 3. Renderar inte sabotage fängelsestraff? Vad fan vet en som är född 1984 om livet,
  personen har ju inte ens levt halva livet, och begriper således tydligen inte att klimat
  ändrar sig? Att bara lyssna till domedags figurer kan tydligen skrämma skiten ur vissa!

 4. 5 års fängelse utan förkortning för allihop. Då gör dom fan inte om det. Slut på saft o bullar

 5. Detta signalerar grönt ljus för fortsatt civil olydnad och terror-aktioner. Motorvägsblockad är OK. Förstöra museiföremål är OK. Släppa luften ur bildäck är OK. Dessa individer kommer fortsätta att ”rädda planeten”. Tro inte att deras kreativitet avtar.

  Det civiliserade samhället är inne på en mycket farlig väg. Var går gränsen för vad som tolereras? Varför gäller lagar inte för alla?

  10
  • Civil olydnad? Nja dom blev ju dömda även om påföljden var villkorligt vilket betyder att om dom begår förnyad brottslighet så åker dom in i kurran…

 6. Visserligen är jag för att man återställer vissa våtmarker, men det finns projekt som syftar till det. Så istället för att sätta sig ner och protestera, varför ansluter dom sig inte till dessa projekt och arbetar?

  16
 7. Behandling i snurrsol och dårkista, på det nu återupprättade Vadstena hospital, kan kanske få dem på bättringsvägen efter några veckors vård.

  19
  1
 8. MEN det var väl bara en person som dog? Pga att ambulansen inte kunde passera…. MEN enligt vad EW sade i riksdagen så har vi ingen klimatkris…. så då var detta helt fel…. jaa iofs förmodligen helt fel i vilket fall…. isses vi ha regering och riksdag och regionstyren och kommunalstyren…. osså får ett dussin, typ, på sig att ”jäv_as” detta är vänsterns demokrati…… ta ett jobb vet ja i stället för att kvotera jobb till stor kostnad till vissa medan andra plockar burkar…….. SWEXIT och PUT stopp… om inte denna regering kommer ned till under 75k BUT, totalt, 2023 har de misslyckats…

  7
  9
 9. De som har smetar potatismos på en Monet tavla kan ju ersätta värdet av den. Eller sitta av det

  26
 10. Ytterligare ett tecken på rättssystemets förfall. Rätt pigmentering och rätt åsikter ger lägre straff.

  Kommer Gunnar Strömmer (M) att gå i Morgan Johanssons (S) fotspår??.

  31
 11. Jag undrar vilka straff lika hängivna pro-kärnkraftsaktiviser hade fått vid en exakt likadan aktion?

  32
 12. Det är för jävligt att dessa satans kommunister får lov att bryta mot lagen utan att behöva straffas….skyddstillsyn och villkorligt är ju inget annat än ett skämt. Lås in vänsterpacket och bryt av nyckeln.

  46
  1
  • Stackars människor.
   Tyvärr gav vår herre inte förmåga att tänka själv, till alla människor. Många ängsliga och å huvudets vägnar, mindre begåvade, bildar sekter, där de kan få stöd för sina villfarelser. Det ger en falsk trygghet och känslan av att man är begåvad med rätt tankegångar.
   Skulle gärna sett någon form av psykiatrisk tvångsbehandling, förknippad med det utdömda löjliga straffet!

   26

Kommentera