Fällning av sjöminor utanför Ystad hamn

FÖRSVARSMAKTEN. I mitten av oktober beordrade Försvarsmaktens insatschef en oanmäld beredskapskontroll av sina marina förband. Beredskapskontroller är insatschefens verktyg för att inspektera underställda chefers förmåga att upprätthålla tillgänglighets- och beredskap.

Amf 4 fällde minor utanför Ystad hamn.
Foto: Hannes Holmström/Försvarsmakten

Under denna beredskapskontroll fick 5:e amfibiebataljonen ur Älvsborgs amfibieregemente uppdraget att hastigt transportera sig från Göteborg för att fälla kontrollerbart minsystem i inloppet till Ystad hamn. Syftet med mineringen är kunna bekämpa fientliga ytgående farkoster och fientlig undervattensverksamhet i området. Hemvärnet från Militärregion Syd var även på plats och stöttade med bevakning av amfibieförbandens grupperingsplatser.

5:e amfibiebataljonen är ett sjörörligt förband som verkar där hav möter land med vapensystem som bekämpar mål på, under och över ytan.

På det här sättet stärker och utvecklar vi vår förmåga att snabbt kunna verka med våra vapensystem i hela vårt närområde, säger bataljonschefen, överstelöjtnant Johan Wallin.

Försvarsmakten växer och ökar förmågan. De närmaste åren kommer myndigheten att vara delaktig i en utveckling som innebär stora förändringar – som både motiverar och förpliktar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Fällning av sjöminor utanför Ystad hamn

  1. Man borde öva på min utläggning i finska viken! Då kommer Putin och pojkarna inte ut i Östersjön.. samtidigt måste man sjuta Putins ubåtsbas i Kaliningrad i bitar det är troligen där man förvarar kärnvapen. Så en neutronbomb vore lämpligt i den betångbunkern!

  2. Tänk vilken trimmad och bra försvarsmakt vi hade haft om inte våra dåraktiga styrande
    valt att lägga ner försvaret, istället fick vi en gigantisk välbetald BYRÅKRATARME som mest ställt till skada för landets invånare?

    Hade dom valt Fimlands väg hade vi varit bra rustade idag!

Kommentera