Två av tre araber får skärpa straff av hovrätten för koranupploppen

TERRORISM. Göta Hovrätt, mål: B 3049-22, har dömt tre personer som deltagit i de s.k. koranupploppen i stadsdelen Skäggetorp i Linköping till fängelse i fyra år vardera. För två av dem innebär det skärpta straff. Linköpings tingsrätt dömde männen i juli 2022 för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i mellan två och ett halvt år och fyra år. De tre männen överklagade domen till hovrätten och ville bland annat bli frikända eller dömas för våldsamt upplopp eller blåljussabotage av den s.k. normalgraden. Åklagaren överklagade också och begärde att straffen skulle skärpas.

Händelsen ägde rum under påskdagen 2022. Polismyndigheten hade tidigare lämnat tillstånd för Rasmus Paludan att hålla en allmän sammankomst under skärtorsdagen i stadsdelen. På grund av oroligheter fick den sammankomsten ställas in. Rasmus Paludan meddelade att han avsåg att återkomma under söndagen för att bl.a. bränna en koran, vilket han emellertid senare tog tillbaka. Trots det uppstod oroligheter på nytt under söndagen i form av omfattande stenkastning mot polisen med såväl fysiska som materiella skador som följd.

Hovrätten har, liksom tingsrätten, funnit bevisat att de tre åtalade männen deltog i stenkastningen – tillsammans och i samförstånd med varandra och andra personer – och att angreppet allvarligt försvårat och hindrat polisens brottsbekämpande verksamhet och utryckningsverksamhet. På grund av att gärningen varit av särskilt farlig art och utifrån angreppets stora omfattning har hovrätten, liksom tingsrätten, bedömt brottet som grovt.

Straffskalan för brottet är fängelse från två år upp till livstid. Lagstiftningen är relativt ny och det saknas vägledande avgöranden. Hovrätten har funnit att straffvärdet för gärningen som en utgångspunkt är fängelse i fyra år och uttalar i domen bl.a.:

 • – Det angrepp mot polisverksamheten som [männen] deltagit i måste betecknas som mycket hänsynslöst. […] Det har varit fråga om en omfattande stenkastning samt sparkar och slag mot polisfordon, men även upprepad stenkastning mot flertalet polismän som befunnit sig utanför sina fordon. […] Det är vid bedömningen av straffvärdet klart försvårande att angreppen alldeles uppenbart syftat till att skada poliser och polisiär egendom.

Till skillnad från tingsrätten har hovrätten tagit mindre hänsyn till vad var och en av de tilltalade har gjort och i större utsträckning beaktat att alla varit delaktiga i det samlade angreppet mot polisen. Därför har hovrätten ansett att samtliga ska dömas till fyra års fängelse.

Hovrätten hänvisar i övrigt till domen och avser inte att ytterligare kommentera den.

Moulham Abo Gamous, 22 (överst) Elvedin Emini, 27 (mitten), Hussein Khaled Hussein, 19 (underst), döms alla till fyra års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Linköping tingsrätt, pressmeddelande, målnummer B 1676-22, dömde i juli:

 • Moulham Abo Gamous, född 2000, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 4 års fängelse. Staten betalar advokaten med 129.000 kronor.
 • Husein Khaled Husein, född 2003, medborgare i Statslös och Sverige. Döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 2 år och 6 månader i fängelse. Staten betalar advokaten 138.000 kronor.
 • Elvedin James Emini, född 1995, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till 3 år och 6 månader i fängelse. Staten betalar advokaten 96.000 kronor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Två av tre araber får skärpa straff av hovrätten för koranupploppen

 1. Sala:
  Har av misstag sett hur sådana straffas i S. Arabien…Ingen vacker syn, och ett minne som lever kvar sedan nu c:a 40 år !!

 2. VARFÖR UTVISAS DE INTE????

  Varför är rättsväsendet så tandlöst?

  Vem litar längre på rättssystemet?

  Kommer den nya regeringen att ta tag i frågan på allvar? Fegisarna i (L) är väl för “goda o skenheliga” för att försvara svenska intressen.

  29
  4
   • En fråga. Medborgare genom födsel i landet eller efter lång och trogen yjänst?

    12
    4
   • Pettersson, hur kunde de bli “svenska” medborgare? Varför kan man inte ta tillbaka medborgarskapet? Varför markerar inte samhället hårdare mot invandrar kriminella? 4 år minus rabatt är löjligt lågt. Snart litar ingen på rättsstaten och vad händer då?

    VAD HADE HÄNT OM JAG GJORT NÅGOT LIKNANDE I SAUDI, PAKISTAN, AFGHANISTAN, ………………………………………..???

    15
    4
   • Fråga inte mig hur dom kunde bli svenska medborgare. Sådant bestämmer inte jag men dom kan vara födda här.

    Du frågar varför markerar inte samhället hårdare mot invandrarkriminella? Jag tillhör dom som tycker att lagen ska vara lika för alla.

    5
    4

Kommentera