S-regeringen försenar elprisstödet medvetet

ENERGIPOLITIK. Läget i den svenska elförsörjningen är allvarligt. Skyhöga priser, risken för strömavbrott och bristande överföringsförmåga är symptom på att systemet fungerar sämre än på mycket länge. Det har varit enkelt för den avgående regeringen att skylla hela denna situation på Putins krig i Ukraina. S tycks vilja lämna över Sverige i ett sämre skick än nödvändigt, skriver Moderaterna på Aftonbladet.

Den avgående regeringen har valt ge Svenska kraftnät en orimligt utdragen tidsram för att utforma ett genomförbart förslag. Trots ett brett stöd för ett högkostnadsskydd så snabbt som möjligt har övergångsregeringen valt att inte påskynda arbetet.

Sverige är inte särskilt gasberoende, men eftersom vi inte längre kan producera tillräckligt mycket el när det inte blåser sätts de svenska elpriserna av utländska gasturbiner, som en direkt konsekvens av den energipolitik den rödgröna regeringen bedrivit.

I en situation där vi inte hade lagt ner stora delar av vår planerbara elproduktion i Södra Sverige hade vi knappt idag varit påverkade av kontinentens energikris.

Den förda energipolitiken har dock nu gjort att vi tillsammans med andra länder står i dess epicentrum.

Svenska hushåll och företag kommer att möta större prövningar än vi haft att hantera på decennier i form av extrema elpriser.

Utan en elpriskompensation på plats så snart som möjligt kommer vi att få se en mycket stor konkursvåg samtidigt som människor tvingas från hus och hem till följd av höga elräkningar.

Det är därför anmärkningsvärt att den avgående regeringen valt att ge Svenska kraftnät en orimligt utdragen tidsram för att utforma ett genomförbart förslag. Trots att det i riksdagen finns ett brett stöd för ett högkostnadsskydd så snabbt som möjligt har övergångsregeringen valt att inte påskynda arbetet.

I stället för att agera med det mandat man faktiskt har och med Sveriges bästa för ögonen tycks man rent demonstrativt vilja sitta på händerna för att lämna över saker och ting i ett sämre skick än nödvändigt.

Frustration över en valförlust bör inte vara överordnat Sveriges bästa i det rådande och allvarliga läget.

Vid sidan av att lägga ned en stor del av den svenska kärnkraften har den rödgröna regeringen riktat hårda slag mot kraftvärmen, vilket också lett till att kraftvärmeverk lagt ned eller lagts i malpåse.

Redan vid införandet av kraftvärmeskatten medgav den dåvarande energiministern Anders Ygeman att skatten var kontraproduktiv, trots det har den fått vara kvar och orsaka stor skada för svensk energiförsörjning under den pågående mandatperioden.

Makten har helt enkelt varit viktigare än landets bästa, vilket starkt bidragit till den situation vi nu befinner oss i.

Den akuta situationen under kommande vinter förvärras också av att den avgående regeringen under innevarande år konsekvent har försökt tona ned situationens allvar och behovet av snabba åtgärder.

Snabb aktivering av stillastående planerbar elproduktion motsvarande ett par kärnkraftsreaktorer som finns i systemet borde ha påbörjats redan vid förra vinterns pristoppar, men regeringen har inte vidtagit några åtgärder för än i elfte timmen och då med armbågen.

I större delen av valrörelsen höll man fast i budskapen att vi varken stod inför elbrist eller andra större problem. De sista veckorna innan valet vände dock regeringens retorik 180 grader och klargjorde att vi stod inför en krigsvinter med stora påfrestningar.

Problemet var bara att retoriken inte backades upp av den handlingskraft en sådan insikt borde ha fört med sig.

Otydliga regeringsuppdrag, långa deadlines och avsaknaden handlingskraft gör att vi nu förlorar värdefull tid när övergångsregeringen synbart inte tänker göra annat än att förvalta den tidigare regeringens passivitet.

Det är helt uppenbart att vi kommer behöva spara el i vinter, som en konsekvens av den förda energipolitiken, men vi skulle också snabbt behöva aktivera all extra elproduktion vi kan, för att lindra situationen för hushåll och företag men också för att höja säkerhetsmarginalerna i elsystemet.

För varje dag som går minskar förutsättningarna att lyckas med detta och övergångsregeringen skulle nu kunna förtydliga ett antal kortsiktiga uppdrag till ansvariga myndigheter i det fall omsorgen om landet är större än viljan att låta en borgerlig regering starta i största möjliga uppförsbacke.

Carl-Oskar Bohlin, närings- och energipolitisk talesperson (M)

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “S-regeringen försenar elprisstödet medvetet

 1. Nej vad bryr sig dessa allt för väl avlönade och dåliga förlorare sig om hur saker
  drabbar vanliga människor, deras egna feta löner dimper ju in på kontot varje
  månad. Därför är skylten hon har bakom ryggen skrattretande när alla kan se
  att alla andra utom dom själva kämpar för sin överlevnad, att påstå att dom
  bygger Sverige är en medveten skymf!

  16
  2
 2. Sossarna har alltid skitit i riket. Det enda de sett Sverige som är en kassakista för att finansiera socialistiska regimer och uppror utomlands och få större anseende i Internationalen.

  19
  2
 3. Maggan har ju bevisat gång på gång att hon fullkomligt struntar i hur vanligt folk drabbas av de höga bränsle/elpriserna samt inflationen. Hade nuvarande “regering” dragit ner på den vansinniga inblandningen av dyrt biobränsle samt sänkt skatten på el hade inflationen sjunkit.

  22
  2
 4. Likheten mellan Puttes regering och den Svenska är att båda är lika odugliga var
  och en på sitt sätt,den Svenska lider av handlingsförlamning,den Ryska är Viagrastinn.

  15
  2

Kommentera