SVT:s klimathaveri

PROPAGANDAMEDIA. För en knapp månad sedan väcktes åtal mot tolv klimataktivister vid Solna tingsrätt för att de blockerat trafiken på E4:an. SVT Stockholms intervjuade en klimataktivist tidigare än åtalet kom och det blev ett journalistiskt haveri.

Efter en av flera ”klimataktioner” på E4:an norr om Stockholm bjöds talespersonen Henrik Gren från gruppen ”Återställ våtmarker” in till Aktuelltstudion. Programledarna, Katia Elliot och Nike Nylander, gjorde ett skapligt journalistiskt arbete. Gren fick svara på kritiska frågor om den ambulans med en svårt sjuk patient som försenades kraftigt på grund av aktionen. Gruppen har tydligen förvarnat SOS Alarm, mot löfte om att inte kontakta polisen.

Henrik Gren ger uttryck för att målet helgar medlen, det påminner om hur extremister resonerar, det kanske beror på att ”Återställ våtmarker” är extremister. Henrik Gren är övertygat om att den annalkande katastrofen är nära.

SVT Stockholms intervju med klimataktivisten Josefin Eidrup Dahlberg, som är nära tårar när hon tänker på sina barns framtid. Inslaget är för övrigt mer eller mindre ett haveri då det i praktiken ursäktar klimatgruppens agerande. Som tittare förväntas man anse att myndigheterna bär någon slags skuld då de vägrat ta emot ”en utsträckt hand”.

Josefin Eidrup Dahlberg, bild SVT.

Det är svårt att bortse från att den här typen av aktioner sker efter en allmän undergångsstämning, vars uppkomst journalisterna spelar en stor roll. Media har en stor roll i katastrofen med massinvandringen och människors vilja att limma fast sig på motorvägar eller på historiska konstverk världen över.

Givetvis ska väder och klimat rapporterats men det är för viktigt att för att överlämnas till aktivister och okunniga journalister.

-Pettersson har varit med om larm om jordens undergång många gånger…

 • På 1960-talet hotades vi med kärnvapenkrig, DDT och vi var alldeles för många människor på vår planet, tre miljarder.
 • På 1970-talet var det också klimatkris, forskarna var eniga om att temperaturen sjunkit de senaste 30 åren och att en ny istid var på gång. Vi hade blivit 3,7 miljarder.
 • 1980-talet var tufft, då skulle vi krossas av asteroider eller dö av aids och vi hade blivit 4,4 miljarder.
 • 1990-talet skulle vi bli grillade för att ozonhålen växte och vi var 5,3 miljarder.
 • 2000-talet hotade med fågel- och svininfluensa och vi var drygt 6 miljarder på jorden.
 • 2022, det är dagliga klimatlarm och om några år är vi 8 miljarder men det pratas aldrig om befolkningsbegränsningar.

Media leker ”Följa John” och skriver likadant, de påstår att forskarna är eniga om klimatförändringarna och de tror att skattehöjningar i Sverige ska rädda jordens klimat…

För några årtionden sedan framträdde en ”enig forskarvärld” offentligt i våra medier, det så dystert ut för Europas skogar. Boven i dramat sades vara luftföroreningar från bilar, industrier och kraftverk. I bergen i Centraleuropa, i dåvarande Tjeckoslovakien och Östtyskland, och i Polen, fanns de värst drabbade skogarna. Under några år i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet dog träden på arealer om tusentals hektar. Skogsdöd och försurning blev ord på allas läppar.

Men larmen tystnade. Vart tog det stora problemet vägen?

Pettersson skrev denna insändare år 2007.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

              

9 thoughts on “SVT:s klimathaveri

 1. @Terry: Water Fuel Cell!
  Om du hade hängt med i fysikundervisningen i skolan hade du begripit att det krävs el för att spjälka vatten till väte och syre. Processen är precis den som vindkraftskramarna nu fantiserar om att bygga ut; vätgasproduktion. En stor del av energin går förlorad i processen så det är en riktigt dålig affär. Om du tror att han tog ”hemligheten” med sig i graven tror du fel. Teknologin är välkänd och används. Hur just hans bil var konstruerad är mindre viktigt, elektricitet krävs, den energi som förbrukas kommer från el inte från vattnet.

  1
  1
 2. Många bönder, företag och privat personer kommer att drabbas av haveri, dieseln nu 28.52 kr.

 3. Fast när det gäller skogsdöden (som säkert överdrevs i och för sig) så har ju den typen av relaterade utsläpp av bl.a. försurande ämnen minskat kraftigt i Europa och likaså ozonhålet har minskat inte enbart för att det var hittepå utan för att man knappt använder freon som drivgas längre. Allt är inte bluff men visst är mycket extremt överdrivet.

  13
 4. Tack Pettersson för dessa påminnelser. SVT:s Klimathaveri är väl att likna vid en ”klan” som mindre pålästa ansluter sig till och tror att de som babblar i rutan är experter. Har någon sett/hört vår mest meriterade (riktiga) klimatforskare, Lennart Bengtsson, uttala sig i SVT? Nää för Erika B skulle ju aldrig klara av att debattera med honom. Elsa Widing ställer aldrig upp igen om det inte är direktsändning – bra så hon inte blir censurerad i efterhand som när hon ställde upp senast…

  46
  1
 5. Olja är världens näst mest vanliga flytande substans, så den råvaran kommer det finnas gott om. För att ta ett hyggligt pris så måste allmänheten luras tro att man pumpar ut de sista litrarna och att miljön förstörs. Staten hänger på oljeindustrin för att få in så mycket pengar som möjligt. Det finns en uppfinnare som kört kust till kust i USA med bara rent vatten i tanken. Men han dog inte långt där efter under mystiska omständigheter.

  Jag tror på elbil av många skäl. Den förorenat inte luften lika mycket och den går sällan sönder. Men den är än så länge för dyr att köpa.

  Naturligtvis vill vi ha ren lift med så få cancerogena partiklar i luften som möjligt. Så lite mer kärnkraft vore inte dumt. Fossila bränslen dödar miljoner människor årligen, kärnkraft dödar väl 1 människa i genomsnitt per år.

  20
  7

Kommentera