Idag är elen gratis eller nästan gratis

ENERGIPOLITIK. Rysslands intensifiering av kriget, fortsatt höga el- och gaspriser i Europa och låga nivåer i vattenmagasinen i södra Norge påverkar elpriset uppåt. Samtidigt pressas priserna ned av väntande interventioner från EU och ett mer effektivt elsparande av både privatpersoner och företag. En mild och blåsig vinter samt ett gemensamt snålande på elen är faktorer som kan påverka elpriset nedåt.

Idag blåser det rejält och vindkraften ger enormt mycket, så mycket el att priserna rasar och producenter/ägare förlorar pengar

Vattennivåerna i de svenska vattenmagasinen ligger på en normal fyllnadsgrad vilket stabiliserar elpriset i norra Sverige. Kärnkraften har en lägre kapacitet än planerat och ligger just nu i Norden på 72 procent, skriver Vattenfall.

Den milda hösten hittills har motverkat ännu högre elpriser men vi måste förbereda oss för att det kommer att bli kallare. Aldrig någonsin har det varit viktigare än nu med hur vi konsumenter agerar. Att använda den el vi har, i varje hem och företag, på ett effektivt sätt, är viktigt eftersom en minskad elkonsumtion pressar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning. 

Priserna på olja och kol fortsätter att vara höga och gaspriset har ökat ytterligare med anledning av de misstänkta sabotagen mot naturgasledningarna Nord Stream 1 och 2 mellan Ryssland och Tyskland. När utbudet på gas sjunker, stiger priset på den gas som finns, vilket gör elen dyrare, med mera skriver Vattenfall på sin hemsida.

Elmarknaden är sjuk.

Timpriset på nordiska elbörsen varierar idag från minus 1 öre per kWh till 14 öre per kWh

För er som har rörligt pris kostar elen idag 4,65 öre/kWh i hela landet. Det påverkar månadens snittpris.

Medelspotpris på elbörsen 1-6 oktober ligger på 88-98 öre/kWh i landet. Kostnad för elcertifikatsavgift, påslag, energiskatt, moms, elnätskostnader och årsavgift tillkommer på alla priser.

Idag har Sverige kraftanläggningar som står still som skulle kunna ge 1,8 MW vilket motsvarar två stycken kärnkraftsreaktorer. Allt som behövs är ett regeringsbeslut.

Att elmarknaden är sjuk märks när man vet att en kWh kostar 35-55 öre att producera oavsett om det är brist, överskott eller krig i världen, ändå varierar priserna från minus till många kronor. Det beror enbart på politiska beslut.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Idag är elen gratis eller nästan gratis

 1. Norge har medvetet tömt sina vattenmagasin för att exportera till England. Feta vinster för bolagen och Englandspriser i södra Norge. Detta gör de norska bolagen väl medvetna om att i Sverige sparas vattnet i magasinen till efter jul, men sedan köper de el från Sverige för att kompensera för egen el-brist och tvingar Sverige att också börja tömma vattenmagasinen (i förtid). Englandspriserna överförs då på Elo3-4. OCH SVENSKA EL-KONSUMENTER STÅR SLUTLIGEN MED SVARTE PETTER OCH SKALL BETALA ÄVEN FÖR NORSK EL-EXPORT!

  14
  20
  • Det låter ju helt sjukt men när det kommer från dig är det antagligen bara något du drömt eller fantiserat fram, men har du någon seriös bakgrund till det du säger så kan man kolla vidare på det?

   9
   6
  • Ja så fungerar det inom Oligarkernas områden o. liv….
   Tjänar storkovan på den stora massan,och lever rullan med sina lyx-Yachter i värmare områden.
   Staten är inte mycket bättre,sitter och håvar hem enorma mängder i El-skatter !
   I Augusti månad håvades hem hela 8 miljarder,enbart genom deras El-export till Tyskland,som nu fördelas mellan dessa varbölder !

 2. TOTALT VANSINNE, att vi ska vara beroende av väder och vind! Även solenergi, är samma sak! Går solen i moln, blir det ingen ström! Det är galenskap! Vi måste ha en stabil väderoberoende grund, som olja eller kärnkraft!

  Men nåt de inte tänker på, som vore det bästa, och också en stabil grund, vore att skicka upp solceller i rymden, utanför atmosfären, I bana rund jorden! Då skulle vi få ren, jämn och stabil energi från solen, utan nåt som påverkade eller hindrade mottagandet!

  7
  3
   • Eller en energistråle som bränner allt som kommer i skn vägen.
    Varför inte ett jättebrännglas som fiktas mot spegdlsystem på jorden.
    Det finns många tankar om energi från rymden som än så länge är rena utopin, men ingenting är omöjligt, eftersom man bara måste komma på hur det blir möjligt.

  • Man forskar alldeles för lite på det!!! För där har vi vår framtida chans! Och elen borde väl gå att sända trådlöst till jorden, eller hur?

 3. Intressant inlägg.
  Off topic:kommentarerna överlag har blivit ointressanta, mest bara underliga teorier.

  12
  2
  • Och tummarna upp och ned är minst sagt ointressanta. Har man något att tillföra gör man det annars låter man bli. Det finns två sorters knapptryckare. De som reagerar med reptilhjärnan och de som bara vill jävlas.

   6
   19
  • Öskute
   Avser denna kommentar innehållet i dina egna kommentarer ?
   Bara en stilla undran…

   15
 4. Priserna har alltid varierat. Det kallas marknadsekonomi. Fasta priser kallas planekonomi…

  6
  1
 5. Skilj på rörligt pris och timpris!

  Rörligt pris följer INTE spotmarknaden timme för timme. Rörligt fastställs månad för månad utifrån hela kollektivets totala förbrukningsmönster. (Till skillnad från fast pris där man binder priset oftast för ett eller flera år.)

  Timpris betyder att elförbrukningen mäts varje timme. Det är bara abonnenter med timpris som får dessa superlåga priser just nu. Men de får betala desto mer när det är kallt och vindstilla. Om man själv kan styra när på dygnet man förbrukar mest el, tex genom att förprogrammera tvätt, disk och torktumling, så kan det vara ett bra alternativ. Den som gillar att baka och göra långkok kan också passa på nu och fylla frysen tills det blir riktigt höga (tim-) priser i vinter.

  Intresserad av timpris? Kontakta ditt elbolag eller byt. Det brukar ha 1-3 månaders UPPSÄGNINGSTID även för obundna avtal utan BINDNINGSTID.

  • Japp, om du har timdebitering, annars spelar det ingen som helst roll hur mycket el du förbrukar just idag.

   10
   1
   • Exakt. Det är vanligt med begreppsförvirring när det gäller rörligt pris och timpris (eller mer korrekt som du skriver, timdebitering.)

   • Då kanske ICA tänder belysningen i sina butiker.
    Kanske Pågens hinner baka också.

   • Thor!
    Att sopa för hand är långt ifrån energisnålt, men du har rätt, det går ej åt någon elenergi.

    4
    1
   • Men en sopkvast är väl energisnål? Om man sopar blir det en annan sak… 🙂

   • Om du sopar, behöver du äta mera, eftersom du gör av med energi! Det ökar matproduktionen i världen, och därmed energianvändningen!

    Så frågan är då, om du eller damsugaren gör av med mest energi?

Kommentera