Opec stryper oljan – embargo från USA kan vänta

ENERGIPOLITIK. Oljekartellen Opec samt Ryssland och Saudiarabien, kallade Opex+, minskar produktionen med 2 miljoner fat per dag, rapporterar Reuters

Begränsningen är den största sedan 2020 och går emot USA:s president Joe Bidens vilja. Han har den senaste tiden försökt få Opec-länder och Saudiarabien att stoppa nedskärningarna.

Enligt källor till Vita huset kan minskningen av produktionen leda till ett amerikanskt embargo mot export av bensin, diesel och andra raffinerade produkter, rapporterar Bloomberg.

-Pettersson säger att enligt Wikipedia produceras det c:a 85 miljoner fat olja om dagen i världen. Ett fat motsvarar c:a 208,2 liter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Opec stryper oljan – embargo från USA kan vänta

  • Jo faktiskt. Embargot (sanktionen) slår denna gång mot USA och allierade. USA har ju med Bidens administration lagt ned den produktion som bygger på fracking, samt stoppat rören från Canada. Detta innebär stor inhemsk produktionsbrist. Vad gäller import från Opec-länder blir den rejält dyrare – även för oss Svenskar.

   Snart blir det en “revolution” i Venezuela, läs USA-regisserad statskupp och en Ukrainasituation skapas. Därefter börjar amerikanska oljebolag rovdrift av den Venezulanska oljan.

   Detta leder i sin tur till en (militär) konflikt om Venezuelas naturtillgångar med Kina, som har tagit över från de amerikanska oljebolagen tillsammans med Ryssland.

   1
   7
 1. Sverige behöver ju olja för att driva dom Oljeeldade Kraftverken Pga man stängt kärnkraften Allt för Miljön Tack MP

  53
 2. Nu minskar man inte produktionen med 2 miljoner fat utan med ca. 1 miljon fat. Detta beroende på att vissa länder har producerat mindre än den kvot OPEC tidigare hade bestämt. Men visst, en ganska betydande minskning blir det och oljepriset kommer att öka något.

  23
 3. Kent:
  Skada inte Merkel hade samma tankegångar !!
  Glöm inte vem,och varför hon inlät sig på en sådan överenskommelse med Ryssland.
  En normalt tänkande person skulle väl aldrig satsat sitt land,genom att överlåta dryga 60 % av sin årliga förbrukning av energi,till en främmande makt ?
  Dummare än dagens G R Ö N A …,,

  38
  5
 4. Det är många år sedan jag konsterade att vi har ett osunt beroende av skurkstaterna i Mellanöstern och beroendet av Ryssland med fullblodspsykopat Vlademir Putin.

  29
  10
   • Nu får du förklara Pettersson. Sverige som Europa är väl beroende av skurkstaterna som jag räknade upp.
    Hade Tyskland och Sverige behållit sin kärnkraft och utvecklat densamma så hade Europa varit i en mycket bättre sits.
    Angela Merkel var en katastrof inte bara för Tyskland utan hela Europa.
    Nu har man satsat en massa investeringar i ibland kraft till i stort sett ingen nytta.

    12
   • “Det är många år sedan jag konsterade att vi har ett osunt beroende av skurkstaterna i Mellanöstern och beroendet av Ryssland med fullblodspsykopat Vlademir Putin”

    Jag frågade vilka vi är som hade ett osunt beroende av Mellanöstern och Ryssland.

    Sverige köper bara obetydliga mängder olja och gas från dessa leverantörer.

    Alla oljebolag i Sverige har i princip upphört att handla med Ryssland och Mellanöstern. Vår olja kommer från Norge (över 70%), USA, Nigeria, Storbritannien, Brasilien och någon liten del från Mellanöstern.

    Naturgas står för cirka 3 procent av den totala energitillförseln i Sverige och det mesta av gasen kommer från Danmark.

    Det mest kommer med fartyg så vi är flexibla. Gasledning har vi från Danmark.

    11
    1
   • Med vi menar jag Europa och västvärlden.
    Vindmöllor bygger på att man har tillgång till stora mängder gas för reglerkraft om man inte accepterar kärnkraft. Har man kärnkraft så behövs inga vindmöllor.
    Tack för upplysningen.

Kommentera