Oljeverken redo trycka på knappen – regeringen måste agera nu

ENERGIPOLITIK. Oljekraftverken i landet står redo att eldas i gång för att rädda Sverige ur elkrisen. Men nu krävs ett snabbt regeringsbeslut. ”Vi måste få signalen inom en eller två veckor, så att vi hinner upphandla bränslet”, säger Joakim Cejie på Stockholm Exergi, Tidningen Näringslivet.

Effektreserven Karlshamnsverket är igång sedan i somras och eldas med olja. Foto: Uniper

För att bekämpa den akuta elkrisen och minska risken för roterande nedsläckning har Svenska kraftnät fått i uppdrag att förbereda upphandling av planerbar el i södra Sverige. Det visar handlingar som Tidningen Näringslivet tagit del av.

Det är för tidigt att säga något om vilka anläggningar som kan vara aktuella i detta skede, säger Anna Jäderström, enhetschef för Svenska kraftnäts balansmarknad, till TN.

Efter nedläggningen av kärnkraft får man däremot gräva ganska djupt för att hitta planerbara megawattimmar i södra Sverige. Främst rör det sig om fossila anläggningar, inte sällan mitt bland skolor och bostadsrätter i städer. Anläggningar som inte tidigare testat att eldas med olja, eller som inte gjort det på decennier.

Min förståelse är att den ytterligare elproduktion som skulle kunna letas fram i huvudsak är fossil, säger Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energipolicys på Svenskt Näringsliv.

Beroende på hur kall och blåsig vintern blir finns däremot inte lyxen att välja – eftersom alternativet då blir att medvetet koppla bort människor från elnätet.

Just nu behövs all elproduktion som kan uppbringas, det är dock viktigt att fokus samtidigt ligger på långsiktiga åtgärder så som att säkerställa mer fossilfri elproduktion, snabbare tillståndsprocesser och att vi bygger ut elnätet vidare, slår hon fast.

En av de sista livlinorna i elnätet är kondenskraftverket i Karlshamn som ingår i effektreserven och kan elda 140.000 liter olja i timmen samt uppbringa en maxeffekt på 662 megawatt. Den 16 november till 15 mars står 562 megawatt av kraftverket helt till Svenska kraftnäts förfogande inom effektreserven men som TN berättat i ett flertal artiklar har Karlshamnsverket de senaste åren alltmer frekvent använts på rent kommersiell bas. Under 2020 eldade verket 3600 ton olja och 2021 växte mängden till hela 28000 ton. Den siffran är dock redan passerad i år – för länge sedan, avslöjar Björn Magnusson, kommunikationschef på Karlshamnsverket, för TN.

Anledningen att Karlshamnsverket kör mer frekvent än tidigare beror på att det råder brist på planerbar el i södra Sverige och i våra södra grannländer, konstaterar Magnusson.

Detta som en direkt konsekvens av permanent stängning av kraftverk i området under en 20-årsperiod – kolkraftverk, värmekraftverk och ett 20-tal reaktorer i Tyskland och Sverige. Den trend som vi ser nu är att effektbristen uppstår framför allt vid sämre vindförhållanden, säger Magnusson.

Läs vidare…

-Pettersson säger att om politikerna vill ha ner priserna på el så går det att starta oljeeldade kraftverk i Malmö, Göteborg och Stockholm. Men jag tvivlar på att den avgående regeringen vill, de har haft åtta år på sig att förstöra elsystemet och det nya gänget har ingen makt ännu…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Oljeverken redo trycka på knappen – regeringen måste agera nu

 1. Betr.de El-priser som nu råder i södra delen,ligger dessa på ett snitt mellan 9-15;- /Kwh under dagen.Högst av någon konstig anledning under de tider det finns något av intresse på TV !
  Någon som kan ange hur många Kwh,en modern apparat drar i timman ?
  Har en tid följt priserna,och speciellt Nyheter och Sport-sändningar tycks de nyttja för att berikas.
  Oligarkerna i Abzurdien tycks få allt större inflytande över landets knegare,pensionärer o skatteslavar.

  3
  7
   • Stenbock. Använder du den prislistan förutsätter det att du har timtaxa och det tror jag inte du har.

    Har du rörligt pris gäller det pris jag gav (213 öre/per kWh) som sedan räknas om till en månadskostnad. Det priset står högst upp i din länk.

    Jag har skrivit om elpriser massor med gånger och vet att det tillkommer skatter och avgifter på elpriset men sammanlagt blir det inte i närheten av de summor du angav.

  • Om man tittar på en modern tv från morgon till kväll, 15 timmar, så drar det ca 1 kilowatt totalt vilket i helgen kostade typ 70 öre (i Sveriges dyraste elprisområde) men det kan kosta runt 5-10 kr när det är riktigt dyrt.

   Torktumling, tvätt och matlagning drar mest om man har fjärrvärme. Annars är det uppvärmningen som drar överlägset mest.

   • Thor:
    Tack för din info…
    På min räkning för Augusti kostade mina kwh 3,24/,hade förbrukat 162 ,summan för dessa blev 525;-. Till detta kom övriga kostnader med 374:- . Snitt-summa per Kwh blev alltså 5.55:-.

 2. Just i denna stund kostar strömmen 2 kr KV det importeras 300 MV från Tyskland och
  exporteras lite över 2000 MV hur fan ska dom ha det egentligen,fågeldödarkraften några %

  • Janne A:
   Att Tyskland idag kan exportera El har sin grund i att de firar sin nationaldag. Fabriker och produktion står still,eller är i stort noll….

   PS. Du som trycker ”tummen ner” på alla mina inlägg. Glöm inte bort dessa rader ! DS

   5
   2
   • Stenbock – kom ihåg att Tyskland har skapat sitt eget energikaos. De litade på Putin och har utsatt hela Europa för fara. Tyskarna får helt enkelt skylla sig själva.

    10
  • Ja naturligtvis kan man köra på olja ! Men vore det inte billigare att köra på torv ? Det är ju ganska gått om torv mosśar i Sverige särskilt för el behövs!! torv finfördelad och torr brinner lika bra som olja

 3. Italiens nästa premiärminister säger om elkrisen enligt Samnytt: ”Kommer prioritera Italien”. Hon pekar på att Tyskland är egoister och vägrar att sätta europeiskt pristak på gas.

  Översatt till svenska borde nästa regerings första åtgärd bli att proklamera sverigepriser och exportpriser.

  17
 4. Det finns/fanns utöver Stenungsund bl a även ett oljekraftverk i Nynäshamn. Dessa oljekraftverk bör ha avsevärt tyngre generatorer än vindkraften, vilket innebär att med deras produktion kan mer av el transporteras från norr till söder. Ledningarna finns i huvudsak redan.

  Likaså är behovet av nya landkablar resp exportkablar för den havsbundna vindkraften överdriven. Så länge man inte startar tunga generatorer i bägge ändar av kabelsystemen, så blir exporten begränsad i alla fall.

  Det har spritts en massa dumheter om att svenskt stamnät inte klarar att transportera el från norr söderut och att det måste byggas mer ledningar. Detta är bara delvis sant då gränssättande är var de tunga generatorerna ligger.

  Tunga generatorer, som i kärnkraft, vattenkraft, oljekraft, gaskraft, kolkraft! En tung generator i söder som går i par med motsvarande i norr, kan inte samtidigt svara upp som en tung generator som skall köra export till Tyskland. Resultatet blir bl a att vid upp och nedtransformeringarna (gäller även för vindkraft), så blir det enorma energiförluster, vilket nu bolagen kräver att svenska el-konsumenter skall betala för, d v s ett slags beskattning. Sluta exportera då eller hitta ett system där importören betalar. Bara staten får beskatta folket.

  12
  7
 5. Vi har Stenungsundsverket också, som legat i malpåse sedan 20 år tillbaka. I full drift kan det leverera 870 MW, vilket är i paritet med Ringhals 1. Fast det krävs lite certifikat och miljöprövningar och förmodligen en massa andra prövningar också innan ett idrifttagande kan bli verklighet.

  20
  • Problemet är att vi vet inte vilket skick Stenungsundsverken är i eftersom de inte körts på 20 år. Vad jag har hört så låste de dörren och gick därifrån när de inte fick kontraktet på effektreserv för 20 år sedan.

   • Stenungsundsverket kördes senast 2015 enligt Vattenfall.

    Men nu handlade det om
    kombikraftvärmeverket Rya kraftvärmeverk på Hisingen i Göteborg som finns till förfogande.

   • Ok, då borde det förhoppningsvis inte vara svårt att dra igång Stenungsund igen.

 6. Räcker inte det till så får de använda Stenungsunds kraftverk
  i utkanten av Stenungsund , Europas största oljekraftverk.

  22
 7. Sossarna har lyckats med sin plan. Snart kommer folket resa sig upp i en socialistisk revolution som ska ge Partiet makten i Sverige för evigt. Partiet är redo att ta ansvar!

  7
  9
  • Vi ska heller aldrig glömma att man lade ner Europas modernaste gaskraftverk, efter endast sju års drift, nämligen Öresundsverken i Malmö.
   Gasturbinerna och generatorerna sålde man till Vietnam till säkert reapris.
   Vill helst inte gå in på vad det kostade att konvertera
   kolkraftverket till gasdrift på grund av risken för magknip.
   Nedläggningen skedde i smyg och något mothugg mot det fick man ej.
   Det var ytterligare ett exempel på att den svenska pressen även denna gång inte gjorde sitt jobb,
   men var det förresten inte någon ”tekniskt kunnig sosse” som trodde att vi kunde få värme och el så det räcker genom våra sopförbränningsanläggningar?

 8. Det ”nya gänget” förhandlar nu, vi får hoppas att de är klmpromissvilliga så att de kan börja ta beslut.

  12
  • Denna artikel ge en bättre bild på MP:s ideologiska rötter:

   https://ledarsidorna.se/2022/10/miljopartiets-ideologiska-rotter/

   Martin Heidegger (1889-1976) är en av Tysklands mest framstående filosofer. … Heidegger gick med i det tyska nazistpartiet NSDAP strax efter Adolf Hitlers maktövertagande 1933 och kvarstod som medlem till Tredje rikets fall 1945. Heidegger önskade att positionera sig själv som nazistpartiets partifilosof. …

   Människan beskrivs i Heideggers olika verk som en ovälkommen gäst som våldtar, kolonialiserar och exploaterar. En tillvaro där naturen saknar rättigheter. Det finns otaliga spår av Heideggers synsätt på relationen mellan människa och natur i Miljöpartiets partiprogram.

   12

Kommentera