Ryska förlusterna i Lyman sannolikt omfattande

UKRAINA. De ryska styrkorna i Lyman i Donetsk led förmodligen tunga förluster i samband med reträtten då ukrainska styrkor återtog staden på lördagen, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i en lägesuppdatering. ”Lyman försvarades sannolikt av underbemannade enheter från Rysslands västra och centrala militärdistrikt, och grupper av frivilligt mobiliserade reservister.”

Förstörd rysk stridsvagn. Foto: Gleb Garanic

Förlusten av Lyman har lett till en våg av kritik mot den ryska militära ledningen från högt uppsatta myndighetsföreträdare – något som bara lär intensifieras av fler markförluster i ockuperade territorier, skriver departementet.

Efter att Ukraina på lördagen återtagit den viktiga järnvägsknuten Lyman i Donetsk från de flyende ryska styrkorna lovar president Volodymyr Zelenskyj att pressa vidare med motoffensiven i Donbas. Han kallar Rysslands annektering av regionen ”en fullständig fars, presenterad som en påstådd folkomröstning”, skriver New York Times.

Presidenten riktar också en varning till ryssarna om att de kommer fortsätta dödas så länge Putin sitter vid makten. Till dess att ni löser problemet med den som startade allt, som inledde detta vettlösa krig mot Ukraina, kommer ni att dödas en efter en.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ryska förlusterna i Lyman sannolikt omfattande

 1. Det här är intressant. Vi vet att ryssarna, innan den ukrainska offensiven omgrupperade sina mer potenta styrkor till södra Ukraina och att man därför hade försvagade styrkor i de östra delarna. Det ser vi nu. Ukrainarna far fram och tar by efter by, stad efter stad, medans ryssarna bekämpas och flyr. Ryssarna har haft stora förluster de senaste veckorna.
  I de södra delarna, där ryssarna förstärkte verkar Ukrainarna däremot inte ha några större framgångar. Förmodligen kan det bero på att man kraftsamlar i den östra delen.
  Då är ju frågan, har Ukrainarna lyckats lura ryssarna fullständigt eller är det som så att ryssarnas underrättelsetjänst inte (heller) fungerar?
  Den gamla devisen ”utan spaning, ingen aning” gäller fortfarande.

  Men hur är det då med de Ukrainska förlusterna? Det är det inte lika lätt att få grepp om, men i juni uppgav Ukrainas president att det var ca 100 döda och 500 sårade per dag. Det är nog inte mindre idag.
  https://svenska.yle.fi/a/7-10017199

  4
  1
 2. Enligt uppgift har de ryska befälen fått order om att begrava sina sårade och det finns bildbevis på att orcerna avrättat sina sårade. Därtill finns ryska uppgifter om att svårt sårade försvinner från sjukhusen. Sådant här värmer ju rysstrollen om hjärtat.

  19
  4
  • Kretin
   Det värmer inte mitt hjärta när man läser propaganda från Ukraina.
   Däremot så vill jag inte att flera unga män ska offras som kanonmat på fältet till ingen nytta.
   Men det behöver ju inte en tangentbords krigare som du bry dig om.

   4
   16
   • Alla håller med dig gamling. Ingen gillar att unga män blir kanonmat. Ingen gillar att civila dödas. Nästan alla har förstånd nog för att förstå vems felet är. (Bäst att förklara för dig, det är Putins fel.)

    Det är Putin som krigar. De som står på hans sida är tangentbordskrigare. Vi andra är fredliga människor som tvingas till ekonomiska uppoffringar ända tills Putin är borta.

    Att ryssar med begränsad världsbild tror på Putin kan jag förstå, men att det sitter kompletta idioter utanför Ryssland och sprider Putins propaganda är ofattbart. Men, alla är vi olika. Tänker tex på ”Janne” som Pettersson berättat om, vissa är speciella, ibland så illa att de tror på Putin.

    14
    2
  • Thor:
   Du kan vara stolt,du har i varje fall ”Ösakute” (Rädd) på din sida…,
   Inte många av oss andra,som kan skryta över det ! 😉

   3
   8
 3. Den ukrainska försvarsmakten tackar den ryska federationens krigsmakt för samarbetet i Lyman, även kallad ”Izium 2.0” av UA. Alla ryska soldater i Lyman ska nu har förpassats till liksäckar eller ukrainskt fångenskap. De avslutadet twittret med frågan om ryssarna vill samarbeta en gång till.

  25
  7
 4. Putin ska fängslas och ställas till svars för alla sina krigsförbrytelser och alla hans tillgångar beslagtas och ges till Ukraina för uppbyggnaden av landet igen.

  30
  9
  • Kent, Putins tillgångar kommer inte att räcka långt.
   Ryssland kommer att vara ett U-land under en lång tid när de betalar av krigsskadestånd till Ukraina.
   Sen behöver Putins trollpack inte trycka på nertumme på detta inlägget, er åsikt betyder inget.

   16
   3
   • Putins tillgångar räcker inte långt men Ryssland har över 300 miljarder dollar på låsta konton. I våras uppskattades att återuppbyggnaden av Ukraina skulle kosta 600 miljarder dollar.

   • Ja, då kanske jänkarna har uppnått ett delmål och kan tränga sig in och köpa upp alla naturtillgångar
    Sen har man kineserna. Men det blir nog lite mer besvärligt.

    3
    3

Kommentera