Epa-ungdomarna blev ett lyft för hemtjänsten

VÅRD & OMSORG. I somras tog Malung-Sälens kommun ungdomar med egen A-traktor till hjälp i hemtjänsten. Resultatet – nöjda brukare, avlastning för undersköterskorna och ungdomar som vill jobba vidare inom äldreomsorgen.

Totalt jobbade 15 ungdomar inom hemtjänsten under sommaren. – Det gick väldigt bra. Det är flera av dem som är kvar och jobbar extra på helger och lov, berättar Marie Olsson som är socialchef i kommunen, skriver Svenska Dagbladet bakom betalvägg.

***

TIDIGARE 2022-07-13. EPA-ungdomar räddar vården i Dalarna

SEMESTER. Det har varit svårt att hitta sommarvikarier till hemtjänsten i flera dalakommuner. På vissa orter har man infört ett extra lönetillägg, på andra håll får personalen åka taxi till jobbet.

Elin Eriksson har länge varit nyfiken på att jobba inom vården. Foto: Felix Enqvist/Sveriges Radio

I Malung-Sälen har man valt en annan lösning för att täcka personalbristen i hemtjänsten: Där har man riktat in sig på ungdomar med egna EPA-traktorer, rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna. Fördelen är att de kan transportera sig samtidigt som man vill väcka deras intresse för vårdyrket.

EPA-ungdomarna får bland annat avlasta annan personal med service som handling och städning.

”Det hade inte gått utan EPA-ungdomar den här sommaren”, säger Malung-Sälens socialchef Marie Olsson till P4 Dalarna.

-Pettersson säger att det är bra och enkel lösning, ungdomarna får en meningsfull sysselsättning och tjänar pengar. De är svensktalande och uppskattas troligen av de behövande. Att de hundratusentals arbetslösa ur kompetensregnet skulle kunna hjälpa till med handling och städning är nog för mycket begärt…

EPA-traktorn tillkom i Sverige under andra världskriget. Det är en äldre personbil, ibland även en lastbil, som blivit ombyggd till jordbruksmaskin. Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet, efter lågprisvaruhuset EPA. EPA är alltså en förkortning av Enhetsprisaktiebolaget. Sedan 31 mars 1975 har EPA-traktorn ersatts av A-traktorn men denna kallas fortfarande i folkmun för EPA-traktor.

Epor går under beteckningarna EPA, EPA-traktor och A-traktor och är ett fordon som får framföras av den som är minst 15 år. Du behöver ett körkort med AM-behörighet. Ett körkort med AM-behörighet kan du ansöka om från och med att du är 15 år fyllda. Har du hunnit fylla 16 år kan du istället ansöka om ett traktorkort. Då får du förutom EPA köra motorredskap i klass 2, moped i klass 2 och A-traktorer i hastigheter upp till 40 km i timmen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Epa-ungdomarna blev ett lyft för hemtjänsten

 1. Ett väl spritt argument som ska försvara invandring är: vem ska då ta skitjobben?
  De som hade dem förut, såklart!

  Argumentet har jag hört i säkert 20 år, så dumt. Svensken är inte lat, svensken har ju byggt upp landet. Men när invandrare tex kvoteras in med subventionerade löner blir arbetsplatsen tråkigare socialt och omöjligt att prata och fika ihop. Då tröttnar svensken.

  Men som sagt, det gäller inte alla!

 2. Jag tycker det är ett alldeles utmärkt initiativ att ge ungdomarna sommarjobb inom hemtjänsten i trakter där de bor. Enklare sysselsättningar som avlastar ordinarie personal i tider då arbete inom vården sommartid alltid betyder personalbrist. Och sedan kanske flera blir intresserade av att joba vidare inom kommunens hemtjänst. Och inte minst så kan de dialekterna som många av de äldre talar, och det är ett plus i kanten.

  • Jag tror att du har missuppfattet ämnet. Det här handlar om hemtjänsten. Det går väl inte att åka till EPA och handla. Var det så att den motorburna ungdomen skjutsade tanterna till lanthandeln? Snacka om raggarbrudar.

   6
   1
 3. Alla kan bra Svenska. Ett otroligt lyft inom hemtjänsten.

  Kanske dom inte alltid begriper dom äldres dialekter, och att dom egentligen bara vill ha kornmjölsgröt till frukost, men jag är säker på att det blir bra till slut.

  Det finns inte en chans att en arab skulle kunna göra nåt nyttigt i detta fall. Städa, laga mat, diska eller prata med vårdtagaren. Dom kan inget av detta.

  38
 4. Förbjud A-traktorerna för olyckorna ökar stadigt. Jag har själv sett hemska tillbud när personbilar försöker göra en omkörning när de har lessnat på att krypa fram i 30 km/h.

  5
  28
  • Kan man inte köra om en A-traktor på ett säkert sätt är det dags att lämna in körkortet…

   35
   2
   • Jag har en släkting som kör ambulans och han var med om under en utryckning så hamnade ambulansen bakom en A-traktor. Ambulansen blev kraftigt försenad och den som de skulle hämta dog. Om man är 16 år är man inte mogen att köra en bil (A-traktor). 16-åringar har ju börjat dö i trafikolyckor.

   • 16-åringar och yngre har alltid dött i trafiken, gående, på cyklar och mopeder.

    A och Epa-traktorer har funnits sedan 1920-talet så det är ingen nyhet direkt.

    Ambulanshistorien du drar borde ha väckt en hel del uppmärksamhet. Har du en länk till en tidningsartikel?

   • Hur tänker du nu? Om man kör på en enfilig väg och det kommer mötande bilar hur ska man då kunna köra om? Ska de som kör brandbilar lämna in lappen?

Kommentera