SD får ordförandeposter i justitie- och utrikesutskotten

INRIKES. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har i en överenskommelse mellan de fyra partierna enats om en fördelning av de presidieposter som partierna förfogar över i riksdagens utskott och i EU-nämnden. Partierna har även enats om fördelningen av ledamotsplatser i utskotten. Överenskommelsen mellan de fyra partierna innebär att presidieposterna fördelas enligt ett pressmeddelande.

Det är ibland svårt att 349 riksdagsledamöter jobbar med alla frågor samtidigt. Därför delar ledamöterna sig i 15 arbetsgrupper som kallas utskott. Varje utskott har hand om ett visst ämnesområde. T.ex. utbildningsutskottet, utrikesutskottet, trafikutskottet, finansutskottet osv. Ett utskott fungerar ungefär som en miniriksdag där 17 ledamöter från politiska partier arbetar. Ett större parti har fler utskottsplatser än ett mindre. I utskottet diskuteras och bearbetas förslagen som riksdagen sedan ska besluta om.

Sverigedemokraterna tilldelas posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

Moderaterna tilldelas posten som ordförande i finansutskottet, EU-nämnden samt socialförsäkringsutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i konstitutionsutskottet.

Kristdemokraterna tilldelas posten som ordförande i socialutskottet samt vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Liberalerna tilldelas posten som ordförande i utbildningsutskottet samt vice ordförande i kulturutskottet.

De ordinarie ledamotsplatserna i utskotten fördelas enligt följande:

I finansutskottet, EU-nämnden, miljö- och jordbruksutskottet, socialförsäkringsutskottet, arbetsmarknadsutskottet, justitieutskottet, socialutskottet, näringsutskottet, utbildningsutskottet, skatteutskottet, civilutskottet och kulturutskottet erhåller Sverigedemokraterna fyra ledamöter, Moderaterna tre ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot och Liberalerna en ledamot.

I trafikutskottet, konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och försvarsutskottet erhåller Sverigedemokraterna två ledamöter, Moderaterna fem ledamöter, Kristdemokraterna en ledamot samt Liberalerna en ledamot.

De rödbruna får ordförandeposten i bland annat försvarsutskottet, skatteutskottet, konstitutionsutskottet och kulturutskottet.

Av riksdagens 16 utskott, inklusive EU-nämnden, får regeringssidan åtta ordförandeposter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “SD får ordförandeposter i justitie- och utrikesutskotten

 1. SD förvaltar våra röster väl med detta för arbetet framåt att vända skutan i rätt riktning.

  27
  3
 2. Socialisterna & co borde hållits borta från inflytande i försvars-, konstiution- och skatte-utskotten. Där kan de ställa till med mycket skada för landet.

  32
 3. En framgång för den svenska demokratin, nu börjar tyvärr gnällandet och de antidemokratiska krafterna att höras, SD är ca tre gånger större än Centerpedofilerna och kommunisterna samt fyra gånger större än miljöfascisterna men ändå accepterar inte dessa sekter valresultatet och folkviljan.

  51
  2
  • Nils
   Jo alla accepterar Folkviljan, men kanske inte gillar valresultatet.
   Är det fortfarande ”demokratur” eller har den gått över. Kommer ”landsförädarna” att åtalas och dömas?

   5
   4
 4. Såg även att såssarna fördelat sina. Gamla vanliga patrasket verkar bli kvar, till och med dvärgen. Glädjande dock att koögat till damfrisörska reduceras till en vanlig knapptryckare.

  43
 5. Bra tycker jag som inte läst statskunskap. Och så hoppas jag att det går hela vägen att göra Sverige lagom igen samt ett ännu bättre valresultat 2026.
  – Vi lär så lämge vi lever och Pettersson är en lysande pedagog

  41
  1

Kommentera