Fronten mot SD rasar ihop

INRIKES. Konflikten i Liberalerna är över, talmännen väljs med brett stöd och nu ska de fackliga organisationerna dessutom se över sina avståndstagande policydokument. Resterna av det svenska etablissemangets samlingsfront mot Sverigedemokraterna kollapsar nu i rask takt. Alldeles vackert är det inte, skriver Viktor Barth-Kron som är politisk kommentator på Expressen.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, Foto: News Øresund, Johan Wessman.

För fyra år sedan ansågs hotet från SD-inflytande – oavsett vilket inflytande – så stort att det motiverade ett historiskt sidbyte för L. Det pratades om Ungern, Trump och 1930-talet. Nu sluter partiet mangrant upp bakom rakt motsatt linje.

För fyra år sedan blev SD:s kandidat till andre vice talman bortröstad under smått förnedrande omständigheter. Endast SD:s egna ledamöter stödde Björn Söder den gången, medan 145 mandat (S, V, MP) ställde sig bakom Vänsterpartiets praxisbrytande utmanare.

Den här gången fick Julia Kronlid (SD) stöd av 174 ledamöter. Utmanaren Janine Alm Ericsson från Miljöpartiet stöddes endast av 42.

Plötsligt var det Miljöpartiet och stödpatrullen i Vänsterpartiet som framstod som den isolerade ytterkanten i svensk politik.

M, KD och numera också L har som bekant löpt linan ut och gett sig i lag med SD, men det går att notera skiftningar i tonen även från den blivande oppositionen.

I över ett halvt decennium har motståndet mot Sverigedemokraterna varit Centerpartiets överordnade fråga. Antalet offentliga ifrågasättanden av detta har varit ytterst få. Nu hann Annie Lööf knappt av podiet där hon meddelat sin avgång innan röster höjdes i partiet för att luckra upp hennes röda linjer högerut – om än under förskönande omskrivningar som ”en friare roll i mitten”.

Socialdemokraterna framstår för övrigt inte längre särskilt oroade över Ulf Kristerssons regeringsbildning. Snarare tycks man närmast peppade på att äntligen få gå i opposition mot samhällsproblem som man nu kommer kunna skylla på SD. En fullt förståelig känsla, på ett mänskligt plan, efter alla år av motsatt relation. Men det skaver lite när man jämför med hur det lät fram till för några veckor sedan – när SD:s eventuella inflytande fortfarande var ett akut hot mot demokrati, säkerhet och allmän anständighet i Sverige.

Tjänstemannafackens samlingsorganisation TCO har länge haft en rigid policy om att i alla lägen ta och markera avstånd till Sverigedemokraterna. Den policyn ska nu ”ses över”, berättar tidningen Arbetsvärlden.

Från LO är det lite vagare. Man har visserligen ”i praktiken” haft en policy om att inte prata med SD, säger vice ordförande Therese Gouvelin i tidningen Arbetet, men för framtiden stängs inga dörrar. Snarare låter det som att SD kommer att ha ungefär samma status i LO:s ögon som Vänsterpartiet eller Liberalerna.

-Pettersson vill påminna Viktor Barth-Kron och Expressen om att Sverigedemokraterna i grunden är samma parti som när SD kom in i Riksdagen för tolv år sedan men att Expressen också har förändrats. Det gäller att anpassa sig…

1.330.325 personer röstade på Sverigedemokraterna i Riksdagsvalet 2022.

Expressens löpsedel publicerad valdagen den 19 september 2010 som Anna Dahlberg låg bakom.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Fronten mot SD rasar ihop

 1. Liberalerna, är i grunden, ett ganska bra parti, som vill väl, men så lätt halkar snett!

  Men de har förmåga att styra upp, från tidigare misstag, i alla fall!

  Det är annat än man kan säga om de fundamentalistiska liberalcenterdårarna! De har inte den minsta självinsikt! Och är ett billigt plagiat av liberalism, förvriden till en skev narrspegel, av densamma!

  Men, men…L, är ju inte världens bästa parti, men I rätt sammanhang, SOM NU, kan de kanske bidra på ett konstruktivt och bra med sitt återhållsamt liberala perspektiv!

  1
  1
 2. Visst är det en rejäl spark i röven på alla hycklare på Expressen och andra
  fisförnäma vet bäst figurer.

  Att stå för det man säger, och hålla en rak linje är ett vinnande recept.

  12
 3. Råttorna flyr från den sjunkande, genomruttnade socialistskutan.
  Man lyckades inte få verkligheten, att anpassa sig till den vänsterliberala kartan. Den svenska journalistkåren, har ett mycket mödosamt arbete framför sig. Ett återupprättat förtroende, är ljusår borta.
  Förhoppningsvis kommer den nya verkligheten att sätta en blåslampa i häcken på skitstövlarna och skicka presstödet till historien.

  36
 4. Även hånet på nätet verkar ha minskat. Tidigare var det mycket skit om SD på twitter och Facebook. Nu är det nästan ingenting. Man kanske fick slut på pengar då jag är övertygad om att det funnits 100-tals troll avlönade för att smutskasta SD.

  40
  1
 5. Råttorna har alltså börjat springa åt hållet..?
  Någon som är förvånad?

  Märkligt att de överhuvudtaget har mage att sitta kvar, så mycket som de har förstört i landområden sverige..

  Tvångs-Skattefinansierad media kallar både Afs och MED för Högerextrema…

  Vad ska man då kalla ”Liberalerna”?

  43
 6. S har inget emot att bli i opposition, nu kan de angripa regeringen för de problem som S förorsakat och sedan efter att de blågula gjort alla otrevliga beslut och åtgärder kan S återta regeringsmakten och återkomma till ett dukat bord.

  13
  1
 7. Lekstugan måste ju få ett slut. Kan man inte acceptera folkets röster, så har man fan inget i riksdagen att göra. Hade dessutom gärna sett en massflykt från fackföreningarna som låtsas vara demokratiska och opolitiska….

  60
  1
 8. Det brukar väl fungera så inom politiken, man skaffar en yttre fiende för att dölja sina egna tillkortakommanden och själv framstå i bättre dager?

  57

Kommentera