Fyra gasläckor på Nord Stream

ENERGI. Totalt fyra gasläckor har upptäckts vid Nord Stream 1 och 2 uppger Kustbevakningen för Svenska Dagbladet.

Nordstream gasläcka Foto: Danska Försvaret

Två av dessa fyra finns på svensk ekonomisk zon, säger Jenny Larsson vid Kustbevakningen.

Läckorna ligger i närheten av varandra i höjd med Simrishamn. Det ena utsläppet är omkring 900 meter i diameter och det andra på omkring 200 meter.

Tidigare har både den svenska och danska regeringen pratat om att det handlar om tre läckor, två i Danmarks ekonomiska zon och en i Sveriges.

Jenny Larsson säger att Kustbevakningen har känt till att det handlar om fyra läckor sedan åtminstone i tisdags.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Fyra gasläckor på Nord Stream

 1. Med all respekt för åsikter oavsett desamma, nämns att sannolikheten avseende sprängning är till 99,9% noll, ty faktum är att om så skett hade hundratals kilo, eller till och med flera ton fisk flutit på en stor del av havsytan.

  Blash fishing alt Dynamite fishing. – Dynamitfiske
  * En fiskemetod som uppkom efter andra världskriget då det fanns ett överskott på sprängmedel och förekommer idag främst i Sydostasien.
  * Metoden innebär att man slänger i sprängmedel (inte nödvändigtvis tillhörande klassen dynamit som är ett föråldrat sprängmedel), som exploderar i vattnet och därmed skapar en tryckvåg som dödar eller bedövar fiskar i närområdet. och Fiskaren tar sedan hand om de fiskar som flyter upp till ytan.

  Metoden används än idag år 2022
  * Trots att världens regeringar uppenbarligen visste att sprängfiske var en dålig idé exploderade den här fiskemetodiken helt bokstavligt över hela världen tack vare WW1 och WW2. Soldater från båda sidor använde sprängämnen i fiske när de var stationerade i utlandet, vilket lokalbefolkningen kopierade. Som ett exempel på detta noteras japanska soldater stationerade i Stillahavsområdet under andra världskriget delade ut handgranater till lokalbefolkningen att användas för fiske mot att lokalbefolkningen delade fisken med soldaterna och när tillgången på oanvänd ammunition från andra världskriget sjönk, började mer kommersiellt tillgängliga sprängämnen användas av fiskare och som exempel i modern tid konstaterade den tidigare blastfiskaren Abdul Karim Laing att allt man behöver är lite gödningsmedel, bensin, matchsticks och en ölflaska för att göra ett mycket effektivt sprängämne för att fiska med

  Svårt att på internet hitta mer beskrivande av – Dynamitfiske på svenska språket – men här två länkar
  https://sv.interestrip.com/people-really-fish-dynamite
  https://sv.interestrip.com/people-really-fish-dynamite
  Mvh.

  8
  16
  • Hur vet du att de inte flutit/flyter fisk på ytan?

   Fanns det fisk i närheten på 70-80 meters djup?

   Hur stor är chansen/risken att det var något annat än sabotage på fyra platser nästan samtidigt som går genom cement och rostfritt stål?

   17
   3
   • @Pettersson, tack för intressant replik.
    * Kontakt med frågor till kunnigt manskap på tre fiskaretrålare i området säger samstämmigt att vid sprängning hade hundratals kilo, kanske till och med flera ton fisk flutit på en stor del av havsytan och därav synts på publicerade fotografier.
    * Avseende: Fanns det fisk i närheten på 70-80 meters djup? Har jag ingen kunskap om men återkommer med svar på efter ny kontakt med ovannämnda fiskemanskap.

    Däremot nämns att oavsett djup, i detta fall 70-90 meter, utgör sprängkraften att fiskar oavsett högt eller lågt meterdjup dött av explosionen, beskrivet avseende Blash fishing alt Dynamite fishing – på svenska, Dynamitfiske
    Mvh.

    6
    9
  • Det sprängs gamla minor och släpps sjunkbomber med jämna mellanrum utan dessa våldsamma konsekvenser som du beskriver.

   6
   3
   • @Hubertus.
    Oavsett pseudonym/alias du använder så har du fel också avseende följd för fiskbeståndet ”när gamla minor eller nya minor sprängs” vilket är förväntat ty omfattande forskning visar att vissa människor är dåliga på att tänka korrekt kring sannolikheter när de i avsaknad av kunskaper bara använder egna åsikter och begreppet Negativitetsbias inkluderar dessutom att dessa människor har en tendens att uppmärksamma och komma ihåg av egna åsikter skapad negativ information i större utsträckning, än av debattör med kunskaper redovisad positiv information.
    Mvh.

    6
    12
   • ??? Kanske kan du berätta hur du kom fram till din slutsats? Hur stor sprängkraft behövs vid en riktad sprängning mot röret? På hur långt avstånd dödas fisken vid den sprängkraften på det djupet? Hur mycket fisk finns sannolikt inom det området vid denna årstid. Hur mycket fisk hamnar på botten respektive ytan? Vad händer med fisken när gasbubblor sprider sig över ett stort område? Hur mycket fisk skulle finnas kvar långt senare när filmerna togs. Hur kan du se om det finns fisk eller inte på de filmer som offentliggjorts? Enkelt svar tack, inte en halvmeter, tror inte någon orkar läsa.

    Jag har inte dina förnäma kunskaper men GISSAR följande. Bubblorna täcker ett område på minst 5000 m2. Om 1 ton fisk med en snittvikt på 200 gram flyter upp så är det initialt 1 fisk per kvadratmeter. Efter ett par dygn har fiskarna sjunkit, svepts iväg eller ätits upp, men som sagt det är min enkla gissning. Överlåter till dig att redovisa fakta kort och enkelt!

    12
    3
   • Kollade lite fakta, vid ett av utsläppen ”kokar” havet med vattenkaskader på upp till 20 meter i ett område upp till 200.000 m2 så det blir en fisk per 40 m2 om de lyckas ligga kvar…

    Du kanske ska kolla om det finns någon forskning kring folk som maniskt krånglar till saker och skriver 100 rader nonsens så fort dom får chansen?

    6
    2
 2. Varför yrar alla om sprängningarna? Vem som ligger bakom är ointressant. Att ledningarna äntligen stängts av permanent är bra! De har länge varit heta politiska potatisar där kortsiktiga vinster ställts mot långsiktig stabilitet och trygghet. Nu är frågan löst, inget mer beroende av Ryssland. Tack!

  Det är inte en attack mot Skandinavien. Två smällar utanför Danmark och två utanför Sverige. Inget land behöver känna sig mer utsatt än det andra. Det är inget hastverk. Dubbla smällar för säkerhets skull, om den ena skulle misslyckas. Tidpunkten är bra vald, när gasen ändå är avsängd och den nya ledningen från Norge blivit klar. Vi hade ändå inte fått någon gas av ryssarna i vinter och nu har Putin mist ett påtryckningsmedel. Bra jobbat oavsett vem som gjorde det, gissar det var någon av våra vänner…

  29
  6
  • Gnom:
   Du är tydligen inte speciellt påläst !!
   I annat fall hade du insett vad detta betyder för hela mellan-Europa.
   I Tjeckien som är lika beroende av gas som Tyskland,och priserna nu är så höga att dagliga protester med många 10.000-tals drabbade finns på gator o.torg.
   Man t.o.m. funderar över att lämna EU p.g.a. deras införda sanktioner i samband med Ukrainakriget…
   Sedan får du själv söka räkna ut,vilka som skulle vinna på ett sargat Europa ?

   9
   19
   • Stenbock, läs vad jag skrev. Ryssland har redan stängt av gasen! Att våra vänner nu stängt av den permanent gör ingen skillnad i det avseendet. Om du tror att Putin skulle ha levererat gas i vinter så har du inte bara svårt att förstå, du är även (lindrigt sagt) naiv.

    Ryssland har sedan ganska länge helt öppet försökt sarga Europa pga Putins stormaktsdrömmar som saknar motstycke efter Hitler.

    Du lever i en fantasivärld. Lätt att man hamnar snett om man läser Kronen hela dagarna.

    17
    8
   • Gnom:
    Dina nya rader förbättrade inte ditt omdöme…
    Innan du plitar ner en massa,kontrollera om det finns verklighet bakom. Det finns otaliga andra Gas-ledningar från Ryssland som är i full drift,och som levererar gas till EU-länder via Svarta Havet. Andra leveranser sker över s.k. tredjeland…
    Om det ännu flyter gas via Ukraina vet jag inte.Tyvärr är Europa fortfarande till stor del beroende av ryska gasen.
    Om det sedan blir billigare framöver med US o. Arab-gas,får tiden utvisa !

    6
    13
   • Stenbock, du har uppenbarligen riktigt svårt att förstå! Gasen var redan avstängd! Putin stängde gasen för att skada Europa!

    Övriga ledningar går via Svarta Havet-Turkiet, Vitryssland och Ukraina. Dessa ledningar kan inte Putin lika lätt kontrollera på samma sätt som direktförbindelserna genom North Stream.

    Försök vidga dina vyer lite utanför den ryska propagandan så kanske du hänger med bättre.

    12
    6
   • Gnom;
    Hade för dryga 70 år sedan en matte-lärare,som en gång yttrade följande åt mig:
    ”Det vore bättre att tiga,än öppet visa din okunskap”….
    Stenbock tog faktiskt lära av dessa kloka ord !

    9
    6
   • Ibland blir man efterklok. Tänk på din gamla lärares visdomsord tidigare nästa gång. Nu är skadan redan skedd… 🙂

    13
    6
 3. För att ytterligare skvätta bensin på elden,lägger jag in en länk som idag finns i Kronen:
  https://www.krone.at/2819227
  Igår skrev en kommentator på bloggen om en liknande händelse,där ett US-fartyg stängt ner sin transponder,och skulle därpå ha befunnit sig i området,innan det nu skedda…..
  Ja denna gåta blir aldrig löst,eftersom det kanske är fel nation som orsakat attentatet…..
  Annars påstås i Europeiska TV-kanaler,att Sverige/Danmark har full uppsyn o bevakning av området !!

  14
  18
 4. MEN om man sanktionerat gasleveranser på NS1 och aldrig tillåtit leveranser på NS2 och så vidare är det ju himla bra att gasen från Norge nu har en ledning till EU…. tack och lov kan ju Ryssland sälja sin gas till länder i öst i stället…. men visst är det kapitalförstöring….. och vem är det som betalar dessa ”jippon”….. ?? Förmodligen Du och jag eller sådana som Du och jag som behöver gas, el osv….

  13
  4
  • Precis…. för att detta skulle vara en ren tillfällighet eller rena tillfälligheter, 4, finns liksom bara inte…. och rör på 80 meters djup lika svårt att besöka som vraket Estonia stor apparat att dyka från ett fartyg…. och detta fartyg syns…. kanske borde ha synts i typ Marine traffic…. och sedan om inte svenska myndigheter och svensk militär osv sett detta fartyg på platsen, jaa, för att placera hundratals kg dynamit på botten vid ett rör … så min gissning är en liten ubåt skickad från en större ubåt….. bemannad?? … iofs ganska svårt att hitta rören osv…. dvs inga pojkstreck…. långt därifrån…… MEN kan de hål man vartefter upptäckt på M/S Estonia vara gjorda av samma GM?

   15
   5
  • Här på nätet kan de träffa likasinnade, som när flugor hittar en koskit. Just där vimlar det av dem även om de är rätt ensamma på andra ställen. Ärligt talat tror jag inte de vågar visa sig för allmänheten.

   11
   6
 5. Detta är inte bara ett angrepp på Gazprom och Ryssland utan också på Tyskland och EU.

  Kunde de inte sprängt Baltic Cable istället?

  27
  31
  • Om din internetleverantörer blockerar vad än det månne vara, byt internetleverantör. Om man själv inte får bilda sig en uppfattning utan skedmatas med en av andra är det något som inte tål dagens ljus.

   Jag brukar kalla EU, framförallt kommissionen, för Sovjet 2.0. Frågan är om Bryssel inte är en kombination av det plus en god andel Drittes Reich. Vi måste bort från dessa kleptokrater och oligarker fortast möjligt.

   46
   42

Kommentera