Mobiliseringen slår hårt mot ryska ekonomin

RYSSLAND. Putins beslut att kalla in 300.000 män för att slåss i Ukraina slår hårt mot den ryska ekonomin, skriver Bloomberg. Presidentens order avlägsnar en procent av landets aktiva arbetare från jobbmarknaden. Ännu ett problem är att många ryssar nu flyr landet av rädslan för att kallas in.

Ryssland är som Afrika, enormt rikt i grunden men miljoner människor lever i fattigdom och misär, på grund av inkompetenta och korrupta politiker. På bilden staden Lorino långt i östra Ryssland.

Mobilisering ger en stark negativ chock för konsumentförtroendet, säger Renaissance Capital-ekonomen Sofya Donets till nyhetsbyrån.

Bloomberg Economics förväntar sig att mobiliseringen kommer att fördjupa fallet i BNP och öka inflationen i år.

-Pettersson säger att Ryssland är ett fattigt land som inte har råd med krig…

Siffrorna från innan kriget började den 24 februari 2022.

 • Ryssland är en liten ekonomi och utgör endast 1,8 procent av global BNP.
 • Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
 • EU:s och USA:s ekonomier ihop är nästan 25 gånger större än den ryska.
 • Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.   
 • Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
 • Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.
 • EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
 • Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
 • Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.
 • Ett stop av export till Ryssland får negativa effekter på världsekonomin från bland annat genom stigande energi- och metallpriser globalt.
 • Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

Läs mer på Teknikföretagen…

Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna.

Detta gäller trots att det är 30 år sedan kommunismen föll, och trots att bananrepubliken Ryssland fullkomligt badar i råvaror och även investerarpengar, fram tills Putin bestämde sig för att dra igång kalla kriget på allvar igen med anfallet mot Georgien 2008.

Läs mer hos Russia List eller här. Från Ryska statistikmyndigheten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Mobiliseringen slår hårt mot ryska ekonomin

 1. Det är naturligtvis för mycket begärt att en man i statens tjänst skll veta att försvinner 330000 arbetsföra män så påverkas produktionen i landet.
  Putina är lika dum som vilken politiker som helst i vår PK maffia.

 2. Jag råder Pettersson att titta över statistik gällande amerikanska storstäder och antalet hemlösa, tiggare och narkotikamisbrukare.
  Till det ett underskott i de statliga finanserna med i storleksordningen 3000 miljarder dollar årligen.
  Men visst, Ryssland får nog vända och vrida på sina rubel dom också precis som Europas länder får göra med sina valutor.

  10
  7
 3. Krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putin är inte bara en katastrof för Ryssland utan för hela världen.

  27
  10

Kommentera