Tyskland säkrar gas från Förenade Arabemiraten

ENERGIPOLITIK. Nu är det bekräftat att Tyskland får köpa gas av Förenade arabemiraten. Avtalet gäller flytande gas, LNG, från Abu Dhabi National Oil till det tyska gasbolaget RWE.

LNG Tanker by Ron of the Desert

Den första leveransen ska ske i december, därefter finns en icke-bindande överenskommelse om fler leveranser under 2023, skriver Bloomberg.

I helgen reser den tyska förbundskanslern Olaf Scholz runt i Mellanöstern för att säkra mer gas inför vintern och ersätta leveranserna från Ryssland. Även Saudiarabien och Qatar står med i Scholz resplan.

-Pettersson säger att det är bara en leverans som är klar men ändå en bra nyhet för Europa och en mindre bra för Vladimir Putin.

Norge är sedan närmare tio år en större exportör av naturgas till Västeuropa än den stora gasnationen Ryssland. Andra länder som säljer naturgas är Algeriet, Israel, Nigeria, USA med flera. Jag vet inte men tror att transportkapaciteten och lagringen är problemet.

Flytande naturgas, LNG (Liquefied Natural Gas), består till största delen av metan. När naturgasen övergår från gas till vätska, vid minus 162 grader, minskar den i volym över 600 gånger och kan effektivt fraktas i tankar på båt, tåg eller tankbil. LNG är färglös, giftfri och luktfri.

LNG tankers i Algeriet. Bild: Shell

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Tyskland säkrar gas från Förenade Arabemiraten

  • När naturgasen övergår från gas till vätska, vid minus 162 grader, minskar den i volym över 600 gånger och kan effektivt fraktas i tankar på fartyg, tåg eller tankbil.

   Och när det kommer fartyg från Mellanöstern, Afrika och USA i en jämn ström samt gas i pipeline från Norge och Afrika så blir det mer än en piss i Mississipi eller Atlanten.

   5
   6
 1. Vet inte om ni hört uttrycket,”den vänstra handen,vet inte vad den högra gör” ?
  Detta kan idag jämföras med vad som sker i dagens Tyskland. Den nya regeringen är helt inkompetent. Nu söker Scholtz resa runt i Arabstaterna för att söka rätta till de ”kontrakt” deras Gröne Handelsminister,slöt för någon månad sedan. Felet med detta kontrakt var att den gas han ”inköpte”,inte är användbar i Tyskland !!
  Samtidigt rasar befolkningen mot detta styre,inte en dag utan stora demonstrationer o uppror. Tja,hösten blir varm söder om Östersjön….

  20
 2. Jag undrar varför tyska staten köper Uniped lika med vad som finns kvar av Sydkrafts produktionsanläggningar. Sedan miljöpartiet skattat ut det som vi behövt i dag.

  Kvar är en reaktor i Oskarshamn och Karlshamnsverket.

  Tänker tyskarna pressa EU till att dessa anläggningar ska leverera exklusivt till tyskarna?

  15
  • Köper o Köper…. !
   I verkligheten är det en form av beslagtagande (annektering) av annans egendom.
   Sak samma i fallet med ROSNEF,det tysk/ryska företaget som förser stora delar av östra delen,med olika arter av energi !
   I detta fall måste framöver 30-40 % av Bensin/Diesel per bil o tåg transporteras från väst till östra delen…
   Blir en intressant tid framöver när man nu först skall bygga mottagningsplatser för dessa enorma mängder med Gas-fartyg,som krävs. Beräkningar har skett (och det visade sig),för att täcka behovet behövs dryga 100 sådana fartygslaster per dygn…..
   Åt Pettersson vill jag informera om,att Norge har meddelat att de kommer att förringa sin gasexport bl.a. till Tyskland. För att slutligen upphöra helt.

   • Stenbbock, jag googlar och ser att Norges gasexport slår rekord på rekord, både i pengar och miljarder kubikmeter gas.

    I fjol exporterade Norge 113 miljarder kubikmeter gas, det motsvarar 1250 terrawattimmar. Det kan jämföras med den svenska elproduktionen under 2020, som stod för 158 terawattimmar och i år verkar den norska exporten öka till terminaler i Storbritannien, Belgien, Frankrike och Tyskland.

    https://www.energinyheter.se/20220421/26340/norges-gasexport-slar-nya-rekord (siffror från mars 2022)

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-ska-norska-gasen-sakra-varmen-i-vintern (från augusti 2022)

   • Pettersson:
    Ja du har rätt huvuddelen av Norges Gas exporteras till England.
    Kan inflika att enbart Londons behov av gas,utgörs av en fylld Gas-tanker varannan timma dygnet om..Allltså enbart dit 12 tankers per/dygn…
    Varför man drar ner mängden till Tyskland uppges bero på,att de själva är i behov av den. Redan nästa år kommer den att upphöra helt enl. tyska regeringen.
    Troligen därför nu det råder panik i Tyskland och Scholtz själv åkte till Arabvärlden,under förra veckan.
    En olycka kommer aldrig ensam,och därför drar även Holland ner på sina leveranser till 4:e Riket ! Gemensamt för dessa leverantörer är ju,att det rör sig om Nordsjö-gas…

Kommentera