Fyra islänningar misstänkta för terrorplan

TERRORISM. Isländsk polis har gripit fyra män för att ha förberett en terrorattack. Målet kan ha varit alltinget (parlamentet) eller polisen.
Enligt polischef Karl Steinar Valsson har flera halvautomatiska vapen och stora mängder ammunition beslagtagits på nio olika platser. Männen tros ha kopplingar till högerextrema grupper i andra nordiska länder, enligt tidningen Stundin.

Bild från 2019 ur Frettabladid

Fyra män i 30-årsåldern greps på två ställen enligt tidningen Morgunbladid. Dels i stadsdelen Kópavogur i Reykjavik, dels i ett industriområde i huvudstadens utkant. Ett 50-tal poliser deltog i insatsen.

Enligt statsminister Katrín Jakobsdóttir underrättades nationella säkerhetsrådet när polisen inledde insatsen.

Så vitt vi vet är detta första gången som vi genomför en utredning av den arten (i Island), säger Karl Steinar Valsson på en presskonferens på torsdagen.

Enligt honom kan det antas att de misstänkta hade valt ut alltinget eller polisen som mål för terrordåd, enligt Valsson rapporterar Morgunbladid.

Efter gripandena anser polisen att det inte kvarstår någon fara för allmänheten.

De fyra islänningarna är misstänkta för att ha förberett terrorism, införsel av vapen, vapendelar och ammunition samt tillverkning av vapen; de ska ha tillverkat vapendelar i en 3D-printer.

De riskerar upp till livstids fängelse. Två dem är häktade i en vecka, de andra i två veckor.

Enligt uppgifterna utreds även kopplingar till grupper i andra europeiska länder. Tidningen Frettabladid skriver att nazistiska Nordiska motståndrörelsen tidigare oroat polisen, men det framgår inte om det är en av grupperna som avses just i det här fallet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Fyra islänningar misstänkta för terrorplan

 1. Jag förstår inte varför dom är så missnöjda, Island är väl i stort sett Menafritt?

  Kan det vara vulkanutbrott, mygg invasion, kalla vintrar eller den totala frånvaron av träd som inte är bra?

  Dom får faktiskt skärpa sig, dom har det mycket bättre än vad vi har.

  Rena idiotiska dumheter det där.

  17
  1
 2. Om dom konverterar till Islam får dom frikort… Lås in dem och kasta bort nyckeln. Borde gälla alla som gör dylikt

  28
  2

Kommentera