Mer grön galenskap: LKAB ska elektrifiera gruvdriften i Kiruna

ENERGIPOLITIK. Ända sedan 1970-talet har sekter av gröna aktivister drömt om att bli av med fossila energikällor. Al Gore och Gro Harlem Brundtland förvandlade denna hippiedröm till internationell politik, och ordet “hållbarhet” är nu moralisk dynamit mot allt sunt förnuft och anständighet.

Men nu när man försöker genomföra det fossilfria drömslottet i praktiken ser man hur farlig den “gröna energiomställningen” faktiskt är. En fara politiker lätt hänvisar till som en “utmaning” och lovar att hitta “lösningar” för – att stoppa elektrifieringen är otänkbart.

För att visa hur farlig “elektrifiering” faktiskt är kan vi flytta till Kiruna i Sverige, där gruvföretaget LKAB har utvunnit järnmalm sedan 1890. Detta är Europas enda betydande järnmalmsgruva och LKAB är en stensäker och hög- tech signaturföretag med stabil och kompetent arbetskraft, och skatteintäkterna fungerar som en sedelpress för svenska staten.

Förra året var omsättningen nästan 50 miljarder kronor enligt NRK , och LKAB stod kvar med nästan 29 miljarder kronor i vinst, tack vare höga malmpriser.

Gruvdrift av en sådan storlek kräver naturligtvis en förbrukning av fossil energi utöver vad de flesta kan föreställa sig, med maskiner stora som byggnader – men det har inte varit ett problem förrän nu. Nu har dock EU:s taxonomi och klimatmål trampats ner i huvudet på gruvbolagets ledning och eftersom LKAB är Sveriges fjärde största punktutsläppare av CO 2 har företaget utsetts till det svenska försökskaninen för ” det gröna skiftet”. Och hotet kommer inifrån:

LKAB:s verksamhet upptar en enorm yta i Kiruna. Foto: NASA International Space Station Program / Wikimedia Commons.

Under ledning av ordföranden och före detta statsministern Göran Persson har företaget antagit ett mål om kolfri drift till 2045. Och därför måste de ta fram planer för hur den “fossilfria framtiden” ska se ut. Som om det inte vore svårt nog att överleva två år av en covid-avstängning från samma flockdjurspolitiker som vill ha ett grönt skifte.

Styrelsen själv refererar till detta som den största omstruktureringen i företagets historia, och möjligen den största “industrisatsningen” i Sverige någonsin. Det förväntas att 10–20 miljarder kronor kommer att spenderas årligen fram till 2045 på detta vansinne. Slutsumman kan bli svindlande 400 miljarder kronor.

Alla förstår att det är helt meningslöst att driva världens största grävmaskiner, som är igång 24 timmar om dygnet, med batteridrift, så det finns bara en “grön” lösning nu när biobränslet har blivit pinsamt för klimatförsamlingen: Den nya nallen ” väte” kommer att rädda oss alla – för det är snart den enda “klimatåtgärden” som inte har testats och visat sig vara värdelös.

Idag använder gruvjätten redan 2 terawattimmar (TWh) el per år. Övergången till vätgas innebär att LKAB kommer att behöva upp till 20 TWh el per år på bara åtta år för att producera vätgasen. Och 2050 kommer den att stiga till hela 70 TWh. Det är hälften av vad Norge producerar idag, och dubbelt så mycket som hela Danmarks nationella elförsörjning.

Så medan politikerna betonar hur livsviktigt det är för samhället att man sparar en kilowattimme eller två, ger samma politikers magnatgalenskap branschen rätten att slösa oändliga mängder el, som till exempel det maximalt idiotiska förslaget att elektrifiera den norska kontinentalsockeln.

Energi- och klimatchefen på LKAB gör ingen hemlighet av att de kommer att behöva all kraft som produceras för “omställningen”, men hävdar att detta kommer att lösas med landbaserad vind i norra Sverige och att de kommer att “göra allt”. vi kan hålla priserna nere ».

De som trodde att elen skulle vara billig, eller fortfarande billig i Nordnorge, får en överraskning. För det här är ingen hobby. Det MÅSTE genomföras. Även om det inte fungerar, och även om det förstör energiförsörjningen och skadar samhället.

Detta visar återigen hur otroligt användbar klimatpolitiken är för vindbaronerna och solkraftsskurkarna, som naturligtvis ska lösa problemet och “rädda” oss alla med vindkraft – bara de får oändliga mängder offentliga pengar i “risklättnad” från politikerna, och fri tillgång till naturområden de kan förstöra med sin tunga industri.

Enligt dessa klimatpolitiker, som stänker oändliga skattemiljarder till privata profitörer för att nå sina självutnämnda politiska “klimatmål“, kan det aldrig bli för mycket vindkraft och för många vindkraftverk. På så sätt bildar klimatpolitiken en hel cirkel av delad nytta och vinst, som jag kallar en “pengakvarn”.

Om det fungerar, vad det kostar och vilka ringeffekterna blir när det visar sig vara fel, det vill ingen media eller politiker prata om. För klimatet.

Från Document.no…

-Pettersson säger att medan vi ska fylla tvättmaskinerna och släcka lampor för att spara några watt så lanseras projekt efter projekt, LKAB, Northvolt, serverhallar, H2 Green Steel, som kräver enorma mängder fossilfri el, redan en summarisk genomgång visar hur orealistiska dessa megaprojekt är. Det finns flera skäl som gjort att projekten ändå fortskrider.

Svenska energiforskare har fått miljardbelopp i bidrag de senaste decennierna för att visa på vindkraftens förträfflighet.

Jag är varken ekonom eller energiexpert men jag konstaterar att många politiker borde ha en god man som tar hand om finanser och ekonomi. Det verkar som Riksdagen inte klarar det uppdraget.

Många Socialdemokrater och Miljöpartister med god hjälp av V och C verkar helt oförmögna att se konsekvenserna av sin egen politik. De är som barn och har svårt att koppla ihop handling och konsekvens. Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Det enda som är säkert är att politiker som Per Bolund och Märta Stenevi kommer inte att betala när det går åt pipan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Mer grön galenskap: LKAB ska elektrifiera gruvdriften i Kiruna

 1. Att utvinna vätgas ur vatten är en dålig affär, bara cirka 70% effektivitet. Resten försvinner.
  I bränslecellen får man 50 %verkningsgrad, Resten försvinner.
  Lägg sedan till problematiken med att hantera vätgas, den är ju som bekant vansinnigt farlig.

 2. Våra ledares inkompetensnivå är sedan länge passerad.
  Kan vi förvänta oss en bättring?
  -Helt beroende på vilka ministrarna blir, deras meriter är lång tid av ja sägande snarare än ämneskompetens.

 3. De kanske kan köra med sladd, som enklare gräsklippare? Fast först måste de ju bygga ett kärnkraftverk i Kiruna om världen skall få järn även vindstilla dagar.

  Vad jag förstår förlorar man nästan hälften av energin från elen om den mellanlagras i väte. Ett enormt slöseri att inte använda elen när den produceras. Men ”klimatomställningen” verkar ju främst handla om att förbruka mer resurser, inte mindre. Inte så konstigt, ju mer som förbrukas desto mer tjänar någon.

  • Problem med logiken ? Om man producerar väte och syre av vatten med el så är värknings graden 95% ! Det i båda riktningar! Men om man kostar till det och inte använder det syre som man får utan luft då förändras ju beräkningen.
   Och när man sen producerar det fosilfrit stålet då är det ju syret man måste använda för att redusera kol som då ger motsvarande mängd co2 ! Det går inte att göra fosilfritstål enbart med väte vätet förenar sig med vatten ? Om man skulle villa så kan man förena vätet med kol alltså kol väte d.v.s. bensin diesel eller olja produkter. Det är skillnad i ennergi mellan väte och kol med syre som oxidationsmedel

 4. Se till att Elsa Widding blir energi- och miljöminister. Hon är ny SD men egentligen opolitisk. Hennes enda ambition är att med sin kunskap rädda det som MP raserat. Hon kan platsa även om ni är oense om annat. Till och med de struliga och okunniga Liberalerna borde kunna lyssna på henne.

  15
 5. Sen finns det en sak till att veta och det är så att gruvan i Kiruna den skapades enbart för att kunna sysselsätta slöa lappar !! Men det är ju problem med detta samerna rymde direkt och övrig personal är antagligen ute på tjuvjakt eller på fyllan av egenproducerade flytande värme

  3
  8
 6. Det spelar ingen roll hur man gör den energi som är tillgänglig i dessa mängder ät olja och gas sen hur man bränder det så ger det co2 . Om man bränner det i gruvan så går det åt energi att vädra ut gasen om man bränner oljan utanför gruvan får man transportföeluster. Mest rimliga är att kasta in ett kärnkraftverk i gruvan ..

  5
  1
 7. Apropå stolligheter: https://www.svt.se/kultur/ariels-hudfarg-vacker-debatt-i-usa

  Ariel spelas av sångerskan Halle Bailey som är svart. Människans hudfärg bestäms av melanin. Eller snarare våra förfäders hudfärg som är ett resultat av hur intensiv solens strålar är i det område som de verkat inom. Ju närmare ekvatorn desto mörkare hud. Ju närmare polerna desto ljusare hud. Detta i sin tur beror på solvinkeln som också bestämmer hur mycket atmosfär som solens strålar tvingas passera innan de når oss. Det vill säga hur mycket UV-strålning som absorberas av atmosfären.

  Att Ariel eller hennes förfäder varit utsatta för UV-strålar i den omfattning som det skulle krävas för att utveckla inbyggt solskydd i havsdjupet är fria fantasier av personer som helt saknar kunskap om detta ämne.

  • Finns i och för sig inte så många hudrosa havsdjur heller så Ariel skulle nog kunna tilldelas precis vilken färg som helst eftersom hon tillhör en påhittad djurart.

 8. Expressen: “Låt oxfilé bli fläskfilé, fläskfilé bli falukorv och falukorven bli pölsa.”

  Hur blir för oss som redan skippat oxfilé och fläskfilé och dragit ned på falukorven? Kommer vi att ha råd med pölsa?

  20
 9. En batteribrand på en eldumper nere i gruvan skulle kunna få katastrofala följder för alla som vistas i gruvan. Brinnande litiumjon-batterier avger stora mängder dödligt giftiga gaser och en underjordsgruva har mycket begränsad luftväxling.

  26
  1
 10. Det som ger stora för att inte säga enorma utsläpp av CO2 är när man mha stenkol omvandlar den malda järnmalmen till pellets
  Om jag inte missminner mig så är dessa utsläpp landets största enskilda

  10
 11. Maskinerna och truckarna nere i Kirunagruvan är redan idag nästan helt och hållet elektriskt drivna.

  11
 12. Jaa 6 reaktorer, 4GW säker el, har alla stängts sedan 1999… sedan dess har vi byggt 12GW vindkraft MEN 2021 som var ett ganska trist år för vindkraften levererade vind 3GW i medel…. på dessa 22 år har förbrukningen ökat och dessutom har exporten tack vare EU ökat….. man behöver inte fundera länge förrän man med de tvingande krav som EU lägger på oss inser att el-krisen är skapad av helt inkompetenta politiker

  44

Kommentera