Är Ulf Kristersson lämplig som statsminister? – Med en meritlista i Mona Sahlinklass

VALET 2022. Moderat-ledaren Ulf Kristersson fick igår talmannen Andreas Norléns uppdrag att försöka bilda en regering. Av någon anledning påstås Kristersson vara mer lämplig än Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson som fick fler röster i valet, men det är klart, Jimmies meritlista är inte i närheten av Ulfs.

Tidigare publicerat på bloggen. I en intervju med Aftonbladet, bakom betalvägg, svarar Ulf Kristersson på frågan, ”Om du blir vald till statsminister nästa år, är det helt uteslutet att SD får sitta i din regering eller finns det en liten chans?”

Nej. Det är faktiskt helt uteslutet.

Aftonbladet frågar då, varför det? – Ska man kunna samarbeta i en regering måste man ha dokumenterad erfarenhet för att kunna samarbeta väl. SD har inte det, det finns ingen som har samarbetat med dem. Man måste bygga upp ett förtroendekapital för att kunna göra det.

Ett annat skäl, som kanske är mer begripligt, är att vi i många stora frågor tycker rejält olika. En regering fattar också ungefär 10 000 beslut varje år i total enighet, är man inte enig blir det inga beslut.

-Pettersson trodde Kristersson hade lärt sig något, men han verkar fortfarande lika bortkommen som Annie Lööf när han ställer ultimata krav innan valet är genomfört. Vad händer om Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna i valet 2022?

åÄr Ulf Kristersson lämplig som statsminister? 

-Jag tvivlar, Kristersson har en meritlista i klass med Mona Sahlin, men i och för sig blev Mona partiledare i Sveriges största parti. Så allt kan hända.

Kristersson var socialborgarråd i Stockholm mellan 2006 och 2010. Han genomdrev då omfattande utförsäljningar av offentliga verksamheter och kommunala bolag för priser långt under marknadsvärdet. Bara under ett år (2008) slumpade han bort verksamheter värda minst 81,7 miljoner kronor – för 3,4 miljoner kronor. Enligt både Statskontoret och Regeringsrätten var utförsäljningarna olagliga. Ändå har Kristersson sluppit ansvar.

Under 1 (ett) år förlorade medborgarna 78,3 miljoner kronor vilket motsvarar kostnaden för 6.5 miljoner små Toblerone.

Under perioden som socialborgarråd 2006-2010 bodde Kristersson i en stor våning på Folkungagatan i centrala Stockholm. Lägenheten ägdes av Ersta diakonisällskap och var egentligen avsedd för sjuka och hemlösa samt personal.  Men genom Ersta diakonisällskap, som under samma period hade mångmiljonkontrakt med Stockholms stad inom Kristerssons ansvarsområde, fick Kristersson våningen utan att behöva ställa sig i bostadskön. Kristersson har inte ställts till svars för jäv.

Från 2010 till 2014 var Kristersson socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Kristersson bosatte sig då i en attraktiv lägenhet på Kungsholms torg i centrala Stockholm. Även denna bostad fick Kristersson utan att stå i bostadskön. Denna gång tack vare direkta kontakter med Stefan Ränk, VD för bostadsbolaget Einar Mattsson och barndomsvän till Kristerssons fru.

Bara två år tidigare, när Kristersson fortfarande var socialborgarråd i Stockholm, hade han varit drivande i utförsäljningen av 1.200 kommunala hyreslägenhetertill just Einar Mattsson.

Lägenheterna slumpades bort långt under marknadsvärdet, för sammanlagt 630 miljoner kronor, motsvarande 6.600 kronor kvadratmetern. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Stockholm var samma år (2008) 39.000 kronor. Om lägenheterna hade sålts enligt marknadsvärdet hade alltså prislappen landat på 3,7 miljarder kronor, inte 630 miljoner. Det blir rätt många Toblerone.

När Kristensson 2015–2016 var Moderaternas ekonomiska talesperson åkte han taxi för 113.000 skattekronor. Resorna gick från och till arbetet, men också till restauranger och privata adresser. Detta trots att riksdagsledamöter enligt lag ska åka kollektivt om de har möjlighet. Enligt TV4:s granskning var det bara i 3 av 668 fall som Kristersson inte kunde ha åkt kollektivt. Utgifterna för resorna motsvarar runt 9.500 Toblerone. Kristersson har inte ställts till svars för sina resor.

Under 2007 flög Kristersson tre gånger till Kina – på skattebetalarnas bekostnad. Notan landade på 128.000 kronor. Kritiker menade att resorna inte hade något med hans arbete som lokalpolitiker i Stockholm att göra, och att han egentligen reste med sin fru som under samma period arbetade för Sweden China Trade Council. Kristersson svarade kritikerna med att han “passade på” att “diskutera social utveckling” när han var i Kina. Medborgarnas utgifter för Kristerssons Kina-resor – 128 000 kronor – motsvarar kostnaden för 10.700 Toblerone. Kristersson har inte ställts till svars för att han låtit skattebetalarna stå för hans privata utgifter.

-Pettersson säger att det var lite om statsministerkandidatens Ulf Kristerssons bakgrund, men personligen tycker jag det allra värsta var att han inte protesterade mot Fredrik Reinfeldts ”Öppna era hjärtan” och Alliansens samarbete med Miljöpartiet om invandringspolitiken trots att han redan 2009 lade fram en utredning med många bra förslag. Han visste med andra ord. 

Nedanstående är preskriberat men visar ändå lite om Ulf Kristerssons tankar, personligen skulle jag tänka två gånger innan jag köpte en begagnat bil av denne man och absolut inte föreslå honom som statsminister…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Är Ulf Kristersson lämplig som statsminister? – Med en meritlista i Mona Sahlinklass

 1. Helgeandsholmen och Rosenbad är fyllda med kleptokrater. Damfrisörskor, bankkassörskor och annars arbetslösa som erhåller arvoden högt över deras ”pay grade” på grund av deras infiltration som purunga av de politiska partierna. Inte sällan som släktskap påverkar som Sahlin och Lööf.

  19
 2. ”En regering fattar också ungefär 10 000 beslut varje år i total enighet, är man inte enig blir det inga beslut.”
  Det sa Ulf, verkligheten är ”huvudregel är att regeringsärenden avgörs vid ett regeringssammanträde där minst fem statsråd deltar.”
  Alltså han vet inte, eller ljuger som en häst travar.
  Dessutom en lag där ett statsräd får ta beslut ”Lag (2014:341) om beslut i särskilda regeringsärenden.
  3 § Beslut enligt denna lag får fattas i frågor om
  1. Försvarsmaktens krigsorganisering och mobilisering,
  2. totalförsvarspliktigas inkallelse och tjänstgöring i Försvarsmakten,
  3. utbildning i utlandet enligt lagen (1994:588) om utbildning inom ramen för internationellt militärt samarbete,
  4. svenska örlogsbesök i utlandet och flygningar till utlandet med svenska militära luftfartyg,
  5. tillträde till svenskt territorium för utländska statsfartyg, statsluftfartyg och militära fordon samt uppehåll på svenskt territorium för utländska statsfartyg, och
  6. övningar av en främmande stats militära styrka på svenskt territorium samt undantag från vapenlagen (1996:67) enligt 11 kap. 3 § vapenlagen. Lag (2016:648).”

  8
  2
 3. Tyvärr för Ulf så är det inte mycket som talar för honom. Han har för många fadäser och snedsteg på sin väg.
  Att tro han skulle acceptera Jimmie som statsminister är mycket långsökt.
  Det som händer är att han kommer att ge SD skulden till att de rödgröna återigen tar makten.
  Han kommer att deklarera för pressen hur han gjorde allt, men SD förstörde alla försök genom sina rasistiska krav.

  30
  1
  • Ulf kommer inte sitta mer än 4år och det vet han. Så han har nog brått att sko sig. Många Toblerone blir det.
   ”lita aldrig på en moderat” (gammalt norrländskt ordspråk, eller om det var från star trek).

   Suck, varför valde jag inte ett annat alias…

   19
  • @grebom5 m.fl.
   Sakliga och goa kommentarer. En som absolut inte tror på Ulf Kristersson är Anders Lindberg, citat: ”Jag tror inte Kristerssons ord är värda någonting
   Skolgårdsmobbarna är på väg att inta kanslihuset.”
   – Vad jag noterar, vad AL och hans taltrattar, Aftonbladet och Twitter konto har socialistislöss (jmf när SD och JÅ skulle utrotas med DDT-spray.)
   https://www.aftonbladet.se/ledare/a/KnyEyy/jag-tror-inte-kristerssons-ord-ar-varda-nagonting

 4. Som tidigare nämnt så vore Sonesson mer lämplig för M. Ulf K är för blek och fortfarande härskar Reinfeldt ande över Ulf och partiet.

  40
  1
 5. En gång i tiden röstade jag moderat innan jag upptäckte vilken Landsförrädare Reinfelt var. Skall nu ormen tillika eleven föra denna fega politik vidare? Jimmie, kräv och åter kräv inflytande!!! Vi är många som stödjer Dig.

  56
 6. Bakom denne lillr fega skit bsfinner sig en ännu större skit i form av Fredrik Reinfeldt,
  det är märkligt att M inte kan frigöra sig från den största orsaken till att Sverige
  blivit till vad det är!

  85
 7. Ulf K är en feg liten narcissist. Han vågar dessutom inte gå emot media, för att han är rädd att de helt plötsligt skulle börja granska honom närmare.
  Det Ulf gör, gör Ulf för Ulfs skull.
  Alltså en totalt olämplig person, att inneha ett offentligt ämbete.

  92

Kommentera