Ryska förluster och tortyrkammare

UKRAINA. Ryssland har troligtvis förlorat minst fyra stridsflygplan i Ukraina de senaste tio dagarna. Det skriver Storbritanniens försvarsdepartement i måndagens lägesuppdatering på Twitter.

Förlusterna skulle innebära att Ryssland totalt har blivit av med 55 stridsflyg sedan anfallskriget inleddes tidigare i år. Den senaste tidens förluster bedöms vara ett resultat av ökat risktagande från det ryska flygvapnet som pressas hårt av den ukrainska motoffensiven.

Även tankesmedjan ISW rapporterar om betydande ryska förluster sett till mankraft och utrustning.

Ryssland har attackerat Pivdennoukrainsk, Ukrainas näst största kärnkraftverk. Det uppger Ukrainas atomenergimyndighet Energoatom enligt The Telegraph.

Alla tre reaktorerna uppges fungera normalt. Ingen person ska heller ha skadats. Kärnkraftverket ligger i Mykolajivregionen i södra Ukraina.

Ukraina säger sig hitta allt fler bevis på att de ryska invasionsstyrkorna har torterat människor i de belägrade delarna av landet, rapporterar AP.

Nyhetsbyrån har varit på plats i byn Kozacha Lopan som ligger mellan Charkiv och den ryska gränsen och har där fått se vad Ukraina kallar för en rysk tortyrkammare.

Den lokala åklagarmyndigheten säger i ett uttalande att de har säkrat bevis, bland annat tortyrredskap, från rummet.

Enligt landets president Volodymyr Zelenskyj är rummet i Kozacha Lopan långt ifrån det enda. I sitt nattliga tal säger han att fler än tio tortyrkammare har hittats och jämför ryssarna med nazisterna under andra världskriget.

Och de kommer att straffas på samma sätt, både på slagfältet och i rättssalarna, säger Zelenskyj.

Ukrainas militärledning sa att dess styrkor säkrade Oskilflodens östra strand på lördagen. Floden, som rinner söderut från Ryssland in i Ukraina, hade varit ett naturligt avbrott i de nyuppkomna frontlinjerna sedan Kievs motoffensiv började.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ryska förluster och tortyrkammare

 1. Pettersson:
  Du fortsätter att citera de engelska Bouleward-blaskorna som aldrig tidigare varit kända för,att publicera “sanningen och inget annat än sanningen”. Vidare tycks du gilla Bloomberg´s propaganda som är steget än värre… 😉
  Själv undviker jag att kommentera krigshändelserna,eftersom det mesta som skrives är bevisat påhittat i redaktionerna….
  Ett undantag från dagens Kronen,för att visa vad som sker i Ukraina:
  https://www.krone.at/2810984

  7
  4
  • I inlägget du kommenterar finns fyra länkar till olika källor, dock inte Bloomberg, däremot det brittiska Försvarsdepartementet och The Institute for the Study of War som brukar vara tillförlitliga och knappast några tabloider.

   Jag har ingen egen nyhetsbyrå och ska jag inte citera de etablerade så får jag nog lägga ned bloggen eller luta mig mot den ryska propagandan.

   Men tipsa mig gärna om sakliga och opartiska medier.

   6
   1
   • Pettersson:
    Nja det finns ju otaliga Europeiska tidningar som är något så när sakliga. Får säga till dig som du själv nämnt vid något tillfälle.
    Det finns ju översättningsprogram på Google.,.,
    I Frankrike har man bred information inte bara från de stora Paris-tidningarna, Le Monde o. Le Figaro som t.o.m. lägger in nyheter kring oss i f.d. Sverige… Sedan brukar jag titta in på Österrike,som har en hög standard,jämfört med andra tysktalande.
    Good Luck,som de säger över i Ankeborg !

    3
    3
 2. Den ryska fascismen har avslöjat sig själva. Vilken vettig människa står på den ryska fascismens och imperialismens sida?

  Möjligen finns det lite stöd bland tomtarna på Södermalm.

  20
  9

Kommentera