Massakern i Katyń påminner om dagens Ukraina

HISTORIA & NUTID. I går var det 83 år sedan den Sovjet-ryska massakern i Katyń, Polen. Detta krig förklarades av Sovjetunionen som ett ”befrielseuppdrag” och resulterade i att över en miljon polacker deporterades till Sibirien, en illegal annekteringen av 52 % av polskt territorium och så småningom massakern i Katyń. Likheten med den Ryska argumentationen för deras speciella militära operation och ”befrielse” av Ukraina är slående.

Katyn-massakern

Tusentals polska officerare, poliser, tjänstemän och civila mördandes av den sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD på direkt order av Politbyrån.

Den 17 september 1939 gick sovjetiska förband in i och ockuperade de östra delarna av Polen. Officiellt motiverades aggressionen med behovet av att ”skydda” den belarusiska och ukrainska befolkningen i dessa områden. Det efter att Sovjetunionen ansåg att den polska staten var i sönderfall och” intern konkurs”. I själva verket hade Tyskland och Sovjetunionen redan före det tyska anfallet på Polen delat upp det polska territoriet mellan sig i ett hemligt tilläggsprotokoll till det så kallade Molotov-Ribbentrop-avtalet som undertecknades den 23 augusti 1939. Någon officiell krigsförklaring utfärdades vare sig från sovjetisk eller från polsk sida, men en del polska förband bjöd på begränsat väpnat motstånd.

I samband med den sovjetiska ockupationen arresterades 240 000–260 000 polska militärer och sattes i sovjetiska läger. Även polska civila arresterades i stor utsträckning under de påföljande månaderna i syfte att eliminera de bärande skikten av den polska staten. Under hösten och vintern 1939 släpptes de flesta av de fångna soldaterna och underofficerarna. Medan polska officerare, liksom polis och fängelsepersonal, kom att koncentreras till tre läger i Kozelsk, Ostasjkov och Starobilsk.

Fångarna i dessa tre läger, sammanlagt ca 14 700, dödades i april-maj 1940 på direkt order av Politbyrån. Fångarna i Kozelsk fördes till Katynskogen utanför Gnezdovo, de från Ostasjkov till Kalinin och de från Starobilsk till Charkiv där de sköts och slängdes i massgravar. Samtidigt dödades ca 7 300 andra polska fångar som hölls i olika fängelser i de belarusiska och ukrainska sovjetrepublikerna. Dessa händelser brukar ofta sammanfattande benämnas som Katyn-massakern eftersom det var massakern på denna plats som tidigast blev föremål för internationell uppmärksamhet.

1943 hittade tyska förband massgravarna i Katyn och spred nyheten över världen som ett led i den tyska krigspropagandan. Detta bemöttes från sovjetiskt håll med påståendet att det varit tyskarna som själva var förövare. Inte minst av realpolitiska skäl kom de brittiska och amerikanska regeringarna att så länge kriget pågick officiellt acceptera den sovjetiska versionen. Efter kriget fastslog en amerikansk kongressutredning 1952 att Sovjetunionen varit förövare. Storbritannien dröjde emellertid betydligt längre med ett entydigt officiellt erkännande av den sovjetiska skulden. Från sovjetisk sida vidhöll ända fram till murens fall att det var tyskarna som var ansvariga för massakern. Det var först 1990 som Mikhail Gorbatjov slutligen erkände att det i själva verket hade varit NKVD som hade dödat de polska fångarna.

Forum för levande historia…

-Pettersson förstår att öststaterna är de som är mest kritiska till Rysslands terrorkrig i Ukraina…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Massakern i Katyń påminner om dagens Ukraina

 1. Ja varför skickar inte Polen mera vapen till Ukraina??
  Det är ju väldigt praktiskt när någon annan offrar blod på slagfältet.. men nu har ju polackerna möjlighet att hämnas
  likadant med balt staterna men kanske kan få tillbaka dom miljoner balter som deporterades bakom Uralbergen..eller varför inte samma in ryśarna i baltstaterna tvinga dom tjänstgöra i Ukrainas armé

 2. Stalin fick ihärdigt britterna att förklara krig mot Finland. Han försökte få även USA att förklara krig men just då framkom Katyn massakern. USA uteblev med krigsförklaring.

  1
  1
 3. FASCISM är FASCISM!
  Och FASCISTER är FASCISTER!
  Dagens RYSSLAND är en FASCIST och IMPERIALIST STAT!

  Var är alla anti-fascister och anti-imperialister nu??

  Varför demonstrerar ni INTE?

  13
  2
 4. Lyssnar ibland på Swebb tv där bland annat Lars Bern uttalar sig i olika
  sammanhang. När det handlar om Ryssland tycker jag att han har en
  överslätande syn på Ryssland och deras agerande i Ukraina , som han nästan
  lovordar för strategiskt riktigt. Enligt honom verkar det nästan som att Ryssland har
  rätt att bestämma hur varje land i Europa ska agera, och ifall man inte gör som
  Ryssland anbefaller, så hotar han med kärnvapen.
  När det finns så mycket att utveckla i Ryssland är det svårt att förstå att Putin
  vill peka på hur andra länder i Europa ska agera på alla områden?

  Han snackar ungefär som om Ryssland är det enda landet i världen som har
  kärnvapen? Om han skulle komma på denna dåliga ide att använda kärnvapen
  kommer nog inte USA eller England sitta still i båten och låta det ske, sen får man hoppas på att ingen av dessa nationer tänker att använda dessa domedagsvapen!

  Men det märkliga med Lars Berns resonemang är att det är att allt bara gynnar
  Ryssland, inget om att Ryssland på många områden fortfarande är underutvecklat,
  att Ryssarna också måste lida av att vara avstängda från omvärlden, kullturellt,
  idrottsligt, Turrism och allt folkligt utbyte ?

  Börjar tro att Lars bern är lite Pro Ryss?

  16
  9
  • Problemet är att de flesta människor kan bara fokusera på en fiende. Om man väljer vara en som inte tror på invandringens förträfflighet eller klimattramset så väljer man att bli mot de så kallade globalisterna. Då Putin inte är en globalist så är han alltså ”god människa” och Ryssland är bra.
   Mer upplysta människor (som jag tror Pettersson faktiskt är).fattar att det kan finnas fler än en ond rörelse i världen. Både globalisterna och Ryssland måste fördömas.

   13
   4
   • Det blir lite som i Sverige , vi är duktiga på att veta hur andra länder ska agera,
    men har fan så svårt att hålla ordning i vårt eget land!

    17
  • Tony jag har slutat att se på Swebbtv pga deras vurm för krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putins patrask och deras covidhantering.
   Lars Bern har väl en del rätt i sin kritik av Usa och Eu men hans slutsatser att Putin skulle vara frälsaren utav dessa problem är mer än bisarrt.
   Dessutom tror jag att finansieringen av Swebbtv inte tål en rejäl granskning.

   7
   4
  • jag menar att Lars bern förminskar Ukrainas chanser, det som av många bedöms
   som stora framgångar där dom återtagit samhälle för samhälle blir i Lars Berns
   version mindre framgångar? Alla vet ju att Ryssland har stora komplex för USA
   och Nato, och att alla vill Ryssland ont, så tror jag inte det är, även om USA säkert
   inte är felfritt, men i detta fallet är det Ryssland som invaderat Ukraina, och att
   när kriget inte går så bra som man tänkt hota övriga med att använda kärnvapen
   är ynkligt!

   8
   5
  • Teutenberg har på ett förtjänstfullt sätt visat sambandet mellan Sovjet för och nu. Schori mfl anser fortf att Sveriges doktrin var och är att man delar in världen i intressesfärer, kalla kriget.
   Därför beklagade han Polens solidaritets frihetsrörelse. Ohly grät då muren föll.
   Sovjet, nu Ryssland har rätt till gränserna från Stalins tid. Putin vill inta dessa först. Obs proryssar gapa inte nu. Putin säger det..sedan vill han kontrollera alla länder runt Östersjön. Det inbegriper Sverige och Finland.
   Väst är nazistiskt. Folket är dekadent, homofiler, regnbågsflaggor mm och de ska befrias. Folket jublade inte direkt och sprang ut och jublade och tackade befriarna. Såg inte ut som i Paris efter WW2. Men vi kämpar på säger Putin. De är helt bortkollrade och behöver uppfostras.

   6
   1
  • Tony, om nu Lars Bern har det fascistiska Ryssland som ledstjärna så visar det bara på vilket dåligt omdöme han har och att han diskvalificerat sig själv. FASCISM är FASCISM!!
   Och FASCISTER är FASCISTER vad de än säger!

   5
   2
  • Ja, men detta är väl i så fall motsvarigheten med ryssen som förövare, vid ungefär samma tid. Inte lika omtalat som nazisternas illdåd. Bra att Pettersson uppmärksammar.

   7
   4
 5. Inte bara i Katyn som ryssen slaktade polacker. Ryssen lastade polska officerare, intelektuella mm på pråmar i Vita Havet som sedan sänktes och alla polacker ombord dränktes på så vis. Ryssen har alltid varit sig lik. Fråga äldre balter hur ömhänt ryssen behandlade balterna. Finnarna klarade sig tackvare att de stoppade ryssen men också i Finland mördade ryssen befolkningen i gränsbyar.Det är ju sådant här som rysstrollen gillar.

  25
  4
  • Var det inte trehundra Polska officerare som Ryssarna avlivade med nackskott?
   Ett av det fegaste övergrepp som tänkas kan!

   11
   5
   • Tony : enligt historieböckerna var det 8000 militära officerare, 6000 polisofficerare och 8000 från den polska intelligentian som alla mördades av ryssarna för att ryssarna inte ville ha potentiella ledare för en opposition i framtidens Polen.

    17
    3

Kommentera