Kriget en kamp mellan moral och legosoldater

UKRAINA. Ukrainas soldater strider för nationell frihet, samtidigt som de ryska styrkorna tycks sakna kamratskap. Den kontrasten kan bli avgörande för kriget, skriver The Guardians försvarsredaktör Dan Sabbagh i en analys.

Enligt Sabbagh var det många ryska soldater som snabbt övergav sina pansarfordon när den ukrainska motoffensiven drog fram. Han påpekar att många av separatisterna som strider för Ryssland inte gärna strider utanför Donetsk och Luhansk.

”Ryssland skulle inte vara den första jätten att sättas på plats av en mindre men mer bestämd motståndare”, skriver Sabbagh.

För El País skriver Vladimir Dolin att den ryske presidenten Vladimir Putin står inför ett dilemma: Att erkänna sig besegrad, eller genomföra en mer storskalig och riskabel mobilisering.

En sån mobilisering skulle dock göra Ryssland sårbart på andra håll längs den knappt 6.000 kilometer långa gränsen, skriver Dolin.

-Pettersson säger att under hundratals år har Ryssland ställt till ett elände för grannländerna. Det kanske är dags att dela upp den Ryska federationen i flera länder.

Nåväl, kriget är långt ifrån vunnet för Ukraina. Ryssland har mycket kvar, de har terrorbombningar, kemiska vapen, atombomber och annat. En förlust för Ryssland betyder slutet för Putin och han kanske vill ta andra med sig i döden…

Idag består den Ryska federationen av 21 delrepubliker

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Kriget en kamp mellan moral och legosoldater

 1. Jag måste starkt ifrågasätta Petterssons val av källor. Är det inte CNN så är det The Guardian, ”the most left-wing paper in Britain”. Vad kommer härnäst? Arbetet? Proletären? Flamman? NYT? WaPo?

  Media som i årtionden arbetat emot oss. Media i händerna på puppitörerna som är ute efter all makt och all egendom. Vi upplever nu en perfekt storm som kommer att radikalt minska friheten för västvärldens folk. Inte minst ekonomiskt. Vi står på randen till hyperinflation och vi vet alla vad den ställde till med förra århundradet. Medborgare inom EU förlorar hus och hem för att eurokrater skapat en planekonomisk marknad för energi som bara göder vissa energijättar.

  Ryssland/Ukraina är en skitsak som historiskt kommer att hamna i paritet med boerkriget eller liknande. Den förlorade friheten för västvärldens folk är det inte. Vi har haft ökande frihet sedan upplysningstiden fram till 1968. Efter det så har framförallt den ekonomiska friheten minskat på grund av ökande skattetryck. De ökade skatterna används till att gynna alla andra utom skattebetalarna. Pengar delas rundhänt ut till odemokratiska regimer eller icke-folkvalda politiker och tjänstemän, inte sällan skattebefriade själva. Vi har en a-kassa som ingen överlever på men statsråd och riksdagsledamöter kan ta full pension från 30 år utan att ha betalt en enda krona i avgift.

  Jag måste bara gratulera våra motståndare till att ha skapat sådan distraktion. Joseph Goebbels rodnar i sitt helvete av mindervärdeskomplex.

 2. Här håller jag med Pettersson helt.
  Det är alltid svårt att kunna hålla hela kontinenter som ett land, historiskt sett. Ytorna är för stora.
  Vi ser detsamma problem med USA och Kanada.

  3
  1
 3. Azov bataljon heter väl Kraken numera (2022).
  En ny etikett men innehållet är lika ruttet.
  För övrigt fortsätter kriget som vanligt.
  Ukrainska attacker mot kärnkraftverket Zaporozhye.
  Europa kan få sin välförtjänta kärnkrafts katastrof inom en snar framtid om eländet fortsätter.
  Även fortsatta attacker mot Kherson, Nikopol, Dnepropetrovsk regionerna pågår för fullt.

  Lösningen på det mänskliga lidandet i Donbas området :
  mera vapen till Ukraina?

  20
  31
  • Gamling: om någon är en rutten krake är det väl du, om du tänker efter lite.
   Du stöder de två kvarvarande diktaturerna i Europa, som anfallit en demokrati som vill lämna sin tragiska historia som sovjetrepublik bakom sig.

   22
   16
   • Per Molin
    När Ukraina blev självständigt 1991 så var tanken att landet skulle tillhöra Commonwealth of Independent States och inte Nato.
    Vi ser resultatet av det nu.
    Om du nu vill försköna Neo nazisterna i Ukraina så är det fördjävligt.
    Om det nu är fred vi vill ha så är det inte Ryssland som har 800 baser runtom i världen utan USA.

    15
    19
   • Gamling, vem hade tanken att Ukraina skulle tillhöra Oberoende staters samvälde, CIS? Knappast Ukrainarna.

    Vid en folkomröstning den 1 december 1991 ville över 90 procent av Ukrainas befolkning lämna Sovjetunionen och kontakterna med ryssarna.

    Men du har tidigare påstått att det som hände 1991 inte gäller men nu påstår du att en tanke hos någon från 1991 ska gälla.

    9
    11
  • FN har observatörer på kärnkraftverket. Jag har inte sett att de rapporterar om Ukrainsk beskjutning.

   Gamling, kan du dela med dig av dina källor som är bättre än folk på plats?

   Lösningen på det mänskliga lidandet i Ukraina är mer vapen och att Ryssland åker hem. Ukrainarna slåss för sin frihet och kommer aldrig att ge sig för terror och förtryck.

   20
   16
  • Gamling
   Det du skriver saknar totalt relevans och trovärdighet.
   Du framstår endast som en bitter övervintrad gammelkommunist!

   21
   11
 4. Denna gång sprang Ryssland återigen på pumpen nu är det inte folk som flyr via 11-13 säkra länder utan folk som kämpar för sitt land.. man borde lärt sig av Finska Vinterkriget. Nu slåss Ryssland mot nationalister inte mot fegisar som flyr och lämnar kvinnor och barn äldre kvar…

  31
  11

Kommentera