Siemens öppnar jättefabrik för grön vätgas

ENERGIPOLITIK. Den tyska industrijätten Siemens har tagit i bruk en landets största anläggningar för grön vätgas, uppger bolaget enligt CNBC.

Anläggningen i Wunsiedel nära den tjeckiska gränsen ska producera 1350 ton vätgas årligen.

Energikällan ska användas främst av regionens industriföretag men också för transport, uppger Siemens.

Grön vätgas framställs genom elektrolys: en process för att dela upp vattenmolekyler i väte och syre, som drivs med förnybar energi. Den här processen medför inga koldioxidutsläpp. Grön vätgas är alltså klimatneutral. Dessutom är det enkelt att transportera och lagra grön vätgas.

-Pettersson har väntat på vätgas i många, många år och får nog vänta ett tag till. Vätgas är bra men det har varit problem att framställa gasen tillräckligt ekonomiskt och miljövänligt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Siemens öppnar jättefabrik för grön vätgas

 1. Omvandling av väte till el ger en verkningsgraden på 90%
  Att få en lägre verkningsgrad beror på att det är väte som är bränsle! Medans syrgasen som är ren använd till annat

 2. “Under andra världskriget kom över 50 000 tvångsarbetare att arbeta i Siemens fabriker. De arbetare som inte orkade med det hårda arbetet skickades till koncentrationsläger. I samband med krigsutbrottet 1939 ställdes i stort sett all produktion om till krigsproduktion och till följd av detta blev fabrikerna mål för allierat bombflyg. Under 1944-1945 skedde de mest omfattande bombningar och produktion kom att flyttas ut från de ordinarie anläggningarna. I samband med krigsslutet upphörde Siemens tillverkning helt.”

  Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt

  3
  1
  • Vad har allt detta med deras nya fabrik att göra? Hugo Boss tillverkade och designade SS uniformer.

 3. “Pettersson har väntat på vätgas i många, många år och får nog vänta ett tag till. Vätgas är bra men det har varit problem att framställa gasen tillräckligt ekonomiskt och miljövänligt.”

  Undrar om Jan Blomberg och Elsa Widding håller med. Förlusterna är gigantiska i de båda stegen enligt Jan Blomberg.

  11
 4. Vätgas med bränslecell (dyrt): 65% omvandlingsförluster.
  Vätgas med ångturbin: 80% omvandlingsförluster.
  Vätgaslagring är Ebberöds bank.

  6
  1
  • Hur mycket förluster är det i självantända batterier? Hur många batterier krävs det för att lagra ström från vindkraftverk och solceller, när det är soligt och vinden blåser. Ska du stänga ner kärnkraften under tiden det produceras ett el-överskott från sol och vind? Det pågår forskning om att kunna öka effektiviteten vid vätgasproduktion. Naturen har egentligen löst problemet. Det kallas fotosyntes. Ett land sm Island, skulle kunna producera mängder med vätgas utan att bry sig om förluster.

   1
   1
 5. Med tanke på vad som finns i bakgrunden till höger så har de antingen huggit ner en hel skog eller asfalterat en väldigt stor åker för att få plats med solpanelerna

  14
  • Fördelen med panelerna är att de lätt kan monteras ner. Med vindkraft får de hugga gator för kabel till varje , oljespill, stora betongfundament. Naturförstörelse av gigantiska mått förutom bullret.
   På en motorväg körde jag under panelerna, perfekt yta för dem.
   Det finns projekt med speglar, finns försök att placera mot ☀️. Faro fyren från antiken, såg program om den.
   Att tro på människans uppfinningsrikedom?

 6. På vad sätt är vätgas ett farligt ämne? Vätgasproduktion är ett bra sätt att lagra opålitlig el-produktion som vind och sol och på så sätt kunna balansera el-produktionen. Sedan kör man gasen genom bränsleceller för att producera el.

  2
  13
 7. 2-3 kilowatt ström ger 1 kilowatt gas. Ja, om tyskarna har för mycket grön ström så är ju det här den naturliga lösningen.

  24
  1
 8. Vätgas är ett mycket farligt ämne, som vi definivt bör undvika.

  Dessutom så kan jag inte se vitsen med att omvandla el till vätgas, som vi sedan skall bränna upp, och förvandla tillbaka till el.

  Det måste bli förluster i båda stegen.

  35
  1

Kommentera