Ukraina har nått ryska gränsen

UKRAINA. Den ukrainska motoffensiven i norr har återtagit ockuperade orter ända fram till den ryska gränsen. Det uppger den ukrainska guvernören Oleh Synehubov enligt The Guardian.

Motoffensiven innebär att de militära förutsättningarna för Ryssland att nå sitt mål med att ockupera Donbass försämrats rejält, enligt Rysslandsforskaren Oscar Jonsson.

Jonsson säger till TT att det på kort sikt kommer vara svårt för Ryssland hålla vissa ockuperade territorier i Donbass.

Det kommer att ta flera veckor för Ryssland att etablera nya försvarslinjer och få stopp på den ukrainska motoffensiven. Om inte Ukraina möter motstånd kommer de bara fortsätta framåt, säger Jonsson.

-Pettersson säger att kriget långt ifrån är vunnet men Ukrainas framgångar visar att de har möjlighet att slå världens näst starkaste militärmakt. En förutsättning är dock att väst, inklusive Sverige fortsätter skicka vapen och ge annat stöd.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Ukraina har nått ryska gränsen

 1. Saxat ur Nya Dagbladet idag:

  Chockerande dokumentet: Så planerade USA kriget och energikrisen i Europa
  Energikrisen

  * I vad som förefaller vara en exceptionell internläcka från den regeringsnära tankesmedjan RAND Corporation, bland annat kända för att ha legat bakom amerikansk strategi för utrikes- och försvarspolitik under Kalla kriget, redogörs i detalj för hur energikrisen i Europa planlagts av USA.
  * I dokumentet, daterat till januari, erkänns att den aggressiva utrikespolitiken man bedriver i Ukraina kommer att pressa Ryssland till att nödgas ingripa militärt i landet. Syftet, förklarar man, är att införa ett sanktionspaket som varit förberett sedan länge.
  * EU:s ekonomi, konstaterar man, “kommer oundvikligen att kollapsa” som en följd av detta – och man gläds bland annat över att resurser uppemot 9000 miljarder dollar kan flöda till USA, samt att välutbildade europeiska ungdomar blir tvungna att emigrera.
  * Huvudmålet man beskriver är att splittra Europa – i synnerhet Tyskland och Ryssland – och förstöra den europeiska ekonomin genom att få nyttiga idioter i politiken att stoppa ryska energileveranser till kontinenten.

  publicerad Idag 19:01
  – av Isac Boman

  220 delningar

  Som första tidning i Europa kan Nya Dagbladet publicera vad som förefaller vara USA:s hemligstämplade planer att krossa den europeiska ekonomin med ett krig i Ukraina och en framkallad energikris.

  Tankesmedjan RAND, som har hela 1850 anställda med en budget på 350 miljoner dollar, har det officiella syftet att ”förbättra politik och beslutsfattande genom efterforskning och analys”. Den är framförallt kopplad till försvarsdepartement i USA och ökänd för att ha varit inflytelserik i att ta fram militär och övrig strategi under Kalla kriget.

  I ett dokument signerat RAND, under den inledande rubriken ”Försvaga Tyskland, stärk USA”, menar man att det finns ett ”akut behov” för inflöde av resurser utifrån för att upprätthålla den amerikanska ekonomin i största allmänhet, men ”särskilt till banksystemet”.

  ”Bara europeiska länder bundna av EU- och Nato-åtaganden kan förse oss med dessa utan betydande militära och politiska kostnader.”

  Det största hindret för detta enligt RAND är den växande självständigheten för Tyskland. Man pekar bland annat på att Brexit gett Tyskland större självständighet och gjort det svårare för USA att påverka europeiska regeringars beslut.

  ”Om Tyskland och Frankrike samarbetar kommer dessa inte bara att bli en ekonomisk konkurrent till USA, utan även en politisk”.

  Ett nyckelmål som genomsyrar den cyniska strategin ska framförallt vara att förstöra samarbetet mellan Tyskland och Ryssland, och även Frankrike, vilket man ser som det största ekonomiska och politiska hotet mot USA.

  Enda sättet: ”Dra in båda sidor i krig i Ukraina”

  För att krossa detta politiska hot presenterar man en strategisk plan som i första hand är inriktad på att förstöra den tyska ekonomin.

  ”Att stoppa ryska leveranser kan skapa en systematisk kris som skulle vara förödande för den tyska ekonomin och indirekt för hela EU”, konstaterar man och menar att nyckeln är att dra in Europas länder i krig.

  ”Det enda möjliga sättet att garantera att Tyskland avvisar ryska energileveranser är att dra in båda sidor i den militära konflikten i Ukraina. Våra fortsatta handlingar i detta land kommer oundvikligen att leda till ett militärt svar från Ryssland. Ryssland kommer uppenbarligen inte att lämna den massiva ukrainska arméns press på Donbass-republikerna utan militärt gensvar. Det skulle göra det möjligt att framställa Ryssland som den aggressiva parten och då tillämpa hela det redan förberedda sanktionspaketet”.

  Gröna partier ska få Tyskland att ”falla i fällan”

  I synnerhet gröna partier i Europa beskrivs som enkla att manipuleras för att gå den amerikanska imperialismens ärenden.

  ”Förutsättningen för Tyskland att falla i denna fälla är den ledande rollen hos gröna partier och ideologier i Europa. Den tyska miljörörelsen är en starkt dogmatisk, om inte fanatisk, rörelse, som gör det ganska lätt att få dem att ignorera ekonomiska argument”, skriver man och nämner den nuvarande utrikesministern i Tyskland Annalena Baerbock och klimatministern Robert Habeck som exempel på denna typ av politiker.

  ”Personliga egenskaper och brist på professionalism gör det möjligt att anta att det är omöjligt för dem att erkänna sina egna misstag i tid. Sålunda kommer att det vara tillräckligt för att snabbt forma en mediebild av ett Putins aggressiva krig – och för att göra de gröna till ivriga och tuffa anhängare av sanktioner – ett ”krigsparti”. Det kommer att möjliggöra att införa sanktionerna utan några hinder”.

  Baerbock har bland annat gjort sig känd för att deklarera att man kommer att upprätthålla stoppet av rysk gas även under vintern – oavsett vad hennes väljare tycker om saken och vad konsekvenserna blir för den tyska befolkningen.

  – Vi stannar med Ukraina och det betyder att sanktionerna kommer att stanna, också vintertid – även om det blir väldigt tufft för politiker, sade hon vid en konferens i Prag nyligen.
  De grönas politiker Annalena Baerbock och Robert Habeck beskrivs av USA som tacksamma att manipulera så att de går USA:s ärenden – i synnerhet målsättningen att förstöra Tysklands ekonomi.

  ”I bästa fall ett totalt stopp”

  Författarna uttrycker en förhoppning om att skadan mellan Tyskland och Ryssland ska bli så stor att det blir omöjligt för länderna att återupprätta normala relationer senare.

  ”En förminskning av ryska energileveranser – i bästa fall ett totalt stopp – skulle leda till katastrofala konsekvenser för tysk industri. Behovet av att avsätta betydande mängder rysk gas för att hålla bostäder och offentliga byggnader uppvärmda under vintern kommer att ytterligare spä på bristerna. Nedstängningar i industrin kommer att orsaka brist på komponenter och reservdelar för tillverkning, en kollaps av logistikkedjor och förr eller senare en domino-effekt”.

  Ytterst sett bedömer man en fullständig kollaps av Europas ekonomi som både sannolik och önskvärd.

  ”Inte bara kommer detta att leverera ett förkrossande slag mot den tyska ekonomin, hela EU:s ekonomi kommer oundvikligen att kollapsa”.

  Man påpekar vidare fördelar med att USA-baserade företag får mindre konkurrens på världsmarknaden, logistiska fördelar och utflöde av kapital från Europa beräknar man kommer att kunna gynna USA:s ekonomi med 7-9 biljoner dollar. Därtill betonas även den viktiga effekten av att många välutbildade och unga européer kommer att bli tvungna att emigrera till USA.

  Isac Boman
  isac.boman@nyadagbladet.se
  Markus Andersson
  markus.andersson@nyadagbladet.se

  8
  4
  • Kreml börjar bli väldigt desperata nu, deras stora bidrag till tyska miljörörelsen var inte tillräckliga.

   4
   1
  • Håkan
   Lika fantasifullt som swebbteve.
   Kanske även Palme (som lever enligt swebbteve) är inblandad. Han stöder väl västoligarkerna, som underligt nog bara är amerikaner
   Vi får fråga Lars Bern, han får reda ut detta åt oss.

   • Gå in på nyadagbladet.se, där kan du läsa en fotokopia av “Executive Summary” av RAND:s “Research Report” som distribuerats till: WHCA, ANSA, Department of State, CIA, NSA och DNC.

    “Executive Summary” är indelad i:
    – Weakening Germany, strengthening the U.S.
    – Vulnerabilities in German and EU Economy
    – A Controlled Crisis
    – Expected Consequences

    Läs och begrunda.

  • Så här planerar en modern rövarmakt som USA för att starta och genomföra ett proxikrig, som förstör Ukraina men som skall dra in stora pengar till USA:s bankväsende.

 2. Världsoligarkerna har försökt hetsa fram krig med Ryssland sedan kuppen 2014. Det förstår vi som har följt händelserna från den tiden. Det Ukrainska folket har inte haft mycket att säga till om sedan dess.

  Det har blivit utsatt för en inhemsk rysshatande propaganda och ett inbördeskrig som har skördat över 10’000 offer. Ukrainarna har tränats och förberetts för krig med Ryssland sedan 8 år tillbaka. Tillsammans med sanktioner trodde man att man skulle kunna få Ryssland på fall.

  Denna strategi har totalt misslyckats, så nu försöker man att genomdriva sekundärmålet  att förstöra Europas ekonomi genom framförallt energibrist och skenande energipriser. Det är europeiska regeringar som gör det, inte Putte som ni kallar honom.

  Dom flesta Ryssar förstår precis vad det här handlar om. Kremlin behöver inte övertyga dom om vad väst har för planer. Det förstod dom redan efter Berlinmurens fall och den ekonomiska chock terapi dom utsattes för från västoligarkins institutioner.

  Den befolkning som behöver övertygas är den västliga. Därför ser ser vi denna totala propagandahets i ALLA västliga medier, och den har intensifierats sedan kriget mot terrorn började för över 20 år sedan.

  Det jag chockas över är hur lättvindigt ni vill offra Ukrainas folk I ett krig som redan var förlorat dagen Ryssland började sin Speciella Militära Operation. Frågan nu är, vem som kommer frysa mest i vinter, Ukrainarna eller dom västländer som har gett sig in i detta ödesdigra projekt. För tillfället verkar det vara ett strömlöst Ukraina.

  7
  6
 3. Putin dies and goes to hell, but after a while, he is given a day off for good behavior. So he goes to Moscow, enters a bar, orders a drink, and asks the bartender:

  – Is Crimea ours?
  – Yes, it is.

  – And the Donbas?
  – Also ours.

  – And Kyiv?
  – We got that too.

  Satisfied, Putin drinks, and asks:
  – Thanks, how much do I owe you?
  – 5 EURO.

  20
  4
 4. Många länder i Väst har inte så mycket vapen i förråd att skicka. Man kan däremot underminera Ryska perspektiv om en långsiktig seger genom att lova nyproducerad utrustning. Så gör man en förhandlingslösning för Ryssland mer attraktiv.

  11
  5
  • Det fanns i stort sett ingen rysk trupp i dom områden som har återerövrats. Dom hade undan för undan dragits tillbaka sedan veckor tillbaka. I Ysium fanns runt 2000 soldater som gjorde en planerad och välorganiserad reträtt.

   Det är nu uppenbart att detta är ett krig mellan västoligarkin och Ryssland. Ryssland kommer utan att tvekan vinna, för det är för Ryssland ett existentiellt hot.

   Det är otroligt tråkigt att svensk militär och andra sakkunniga som Oscar Jonsson är en del av den västpropaganda som direkt ljuger för befolkningarna framförallt i väst. Utanför väst sfär är det få som tror på lögnerna.

   Detta är första gången Ukraina har en liten framgång, vilket i stort sett var en gåva från Ryssland. Det är kanske dags att sätta sig vid förhandlingsbordet och försöka få till en lösning på konflikten, innan Ryssland lägger i nästa växel.

   16
   22
   • Växlar ja. Har tydligen bara backväxeln kvar. Innan de hittat någon växel framåt så krackelerar sannolikt apparaten inifrån.

    15
    9
   • …gjorde en planerad och välorganiserad reträtt. Då lämnar man inte mängder av materiel, som motsvarar en pansarbrigad, efter sig.

    …för det är för Ryssland ett existentiellt hot. Just ett existensiellt hot är det som motiverar Ukraina. De ryska förbanden synes inte ha samma motivation för det existensiella.

    …del av den västpropaganda som direkt ljuger för befolkningarna framförallt i väst. Knappast att de ljuger i öst. Där sköts det av en statsapparat. “…framförallt i väst..” skrivningen är ju obetalbar.

    “Detta är första gången Ukraina har en liten framgång, vilket i stort sett var en gåva från Ryssland.” I så fall är det minst en andra gåvan. Den första var nog Kiev.

    Växeln har jag redan kommenterat.

    14
    5

Kommentera