90.000 ogiltiga röster räknas om – många kan bli giltiga

VALET 2022. Över 90.000 röster ogiltigförklarades i söndagens rösträkning, rapporterar TT. Tusentals av dessa kan komma att godkännas när länsstyrelsen genomför sin slutgiltiga räkning, vilket i teorin skulle kunna påverka utfallet i valet.

Steget Efter

I förra valet ogiltigförklarades 83.646 röster i ett första skede. En tredjedel av dem godkändes senare. Den vanligaste anledningen till att en röst ogiltigförklaras är att väljaren lagt i två likadana valsedlar i kuvertet. Dessa giltigförklaras då av länsstyrelsen vid en omräkning.

På måndagskvällen skilde det 47.000 röster mellan blocken, fördel lag Kristersson med 175 mandat mot lag Anderssons 174, efter det att de röster som lämnats i vallokalerna på söndagen är färdigräknade.

De så kallade onsdagsrösterna är kvar att räkna, det vill säga sena förtidsröster samt utlandsröster. Hur många röster det handlar om är okänt men i förra riksdagsvalet var det cirka 202.000 röster. Siffran i år skulle kunna bli högre då antalet sena förtidsröster väntas bli fler.

Ogiltiga röster delas in i tre kategorier; blanka röster, ej anmälda partier samt övriga. Och gruppen övriga är extra spännande då den har störst andel röster som faktiskt kan bli giltiga.

Den allra vanligaste anledningen till att en röst ogiltigförklaras är att väljaren har lagt i två lika valsedlar i kuvertet, dessa giltigförklarar då länsstyrelsen vid en omräkning.

Utöver de ogiltiga rösterna är de sena förtidsröster samt utlandsrösterna kvar att räkna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “90.000 ogiltiga röster räknas om – många kan bli giltiga

 1. Mina tre röstkuvert lades i ett större kuvert tillsammans med mitt röstkort. Dessutom skrev valarbetaren en sifferkombination utanpå kuvertet som han tog ifrån röstlängden där mitt namn stod. Då kan dom avidentifiera vad jag personligen röstat på. På tv såg jag att de la de tre röstkuverten var för sig i olika lådor. Gör dom olika på olika ställen?

 2. Det kommer räknas tills Sozzarna vinner !
  Onsdag.torsdag fredag.lördag.söndag.
  Oj vi van valet .

  10
 3. Röstsystemet känns undermåligt i förhållande till dagens möjliga teknik. Det måste gå att förenkla och även göras digitalt. Röstresultat och person ( röstkort ) kan avidentifieras så att man bara kan komma åt vilka, som röstat men inte vem, som röstat vad. Man kan låta röstdistrikt och civilstatus, som inte kan kopplas till person-id lagras med röstresultatet. Likt det manuella vi har nu. Uppgifter, som kan vara av intresse för forskare och annan uppföljning. Då kan man även passa på att korta ned mandatperioderna till tre år samt ordna val, folkomröstningar och nationella undersökningar inom samma system. Men då måste folk kunna lita på att myndigheterna inte sabbar säkerheten igen. Ja vem vet, det kanske redan jobbas och testas på digitalt röstnings-system på ett eller annat sätt. I beredskapssyfte om allvarliga dator- eller näthaverier inträffar ska systemen snabbt kunna överföras till manuell hantering, som liknar nuvarande system. Alltid roligt att spåna lite framtid 🙂

 4. Ja det finns två dimision i detta ? Först röster som man senare förklarar att dom faktiskt är giltigt eller ej ? Frågan blir ju om partibeteckning avgör om en röst är giltig?
  Andra alternativ är om dessa köer dom man genererade på val dagen hade någon särskild orsak som att förhindra dom som förtidsröstat att ändra sig ? Vilket förklaras med den hjälpsamhet sossarna brukar hjälpa folk med vårdbehov !
  Det vore ju jäkligt om sjukpenionärer dyker upp och vill sabba den sossialistika val planeringen! Vilket man då kunde på grund av att ingen frivilligt fryser arslet av sig i en val kö

 5. SD har ju gått fram starkt, det är misstänkt starkt, kan det vara Valfusk? Snart dyker det väl upp några säckar med nya röster så att L blir bortkollrat.

  4
  21
  • Öskute
   Den enda falang, som bevisligen blivit beslagen med fusk, vid något tillfälle är det vidriga socialdemokratiska partiet.
   Och Öskute, glöm inte medicinen. Risken finns att Rädd tittar fram igen!

   17
 6. Är det ett beställningsjobb från (S) eller ((MP)? (C) kanske också har ett finger med i spelet

  Mina tankar går till TRUMP och hans försök att ändra valresultatet och allah dessa hårda ord från svenska politiker i samband med detta.

  23
  4
 7. Ja nu gäller att gripa efter varje strå….
  Finns det hela 90.000 sådana röstfall,finns ju också god chans,att uppåt hälften med beteckningar S,V,MP kommer att godkännas !
  Inte för inte man förfar som man gör. I så fall inte första gång resultatet “rättas” till i efterhand !

  39
  1
  • Jag tror att de valsedlar som kommer in och godkänns i efterhand är ungefär jämt fördelade, möjligen med lite övertag åt de blågula på grund av utlandsrösterna.

   Det fusk som förekommer är enskilda individer och hos valmyndigheten är det flera dubbelkontroller.

   11
   6
 8. Poströstarna borde räknas på valdagen, innan vallokaler stängs. Som det funkar nu finns det stor risk för valfusk:

  Säg att det finns 300.000 utlandssvenskar som har rösträtt. 150.000 av de använder sitt rösträtt, de övriga struntar i det. Det get 150.000 chanser att fuska genom att proppa röstsedel med deras röstnummer i postsäcken. Eftersom poströstarna räknas efter att valresultatet är känd är det ganska lätt att fuska till just det antal röst som behövs för att ändra resultatet mot den önskade (läs: mot det röda) håll.

  Hela det här problemet kan lösas genom att räkna OCH PUBLICERA poströstarna innan vallokalerna stängs. Det ska vara en valdag, inte en valsäsong…

  55
  1
  • Ourgon
   Har tidigare påpekat liknande svagheter, när det gäller förtidsröstning. Organiserat fusk förekommer.
   Nu väntar vi på ”de där säckarna”, som tillfälligt kommit på avvägar.

   45
   1
 9. Nu börjar det.
  I ett erkännande från röda laget, föregående vecka, sägs det vara vanligt att lägga i flera valsedlar i samma kuvert. Mer eller utbrett i vissa norrländska valkretsar.
  Detta är försök till fusk och ska rendera en ogiltig röst. Nu är det tajt för rödskinnen och då kan man tänka sig avsteg från reglerna.
  Inte förvånad, mer skall komma!

  47
  1
 10. Är jag förvånad? Det var precis det jag sa i går, att nu kommer (s) att “plötsligt” hitta 90.000 röster så att de kan vinna valet!

  58
  1

Kommentera