Nya restriktioner på chippexport från USA till Kina

TEKNIK & VETENSKAP. Den amerikanska regeringen förbereder nya restriktioner kring exporten av halvledarchipp och utrustning för chipptillverkning från USA till Kina. Det hävdar flera olika källor med insyn i saken, skriver sajten IT News.

I somras antogs det nya paketet ”Chips and Science Act” som ska stärka USA:s konkurrenskraft med Kina på området. Dessutom vidtogs åtgärder för att strama åt exporten av avancerade grafikchipp till Kina, Hongkong och Ryssland till följd av ökade spänningar mellan USA och Kina, efter talmannen Nancy Pelosis besök i Taiwan förra månaden, skriver The Hill.

The Hill har sökt det amerikanska handelsdepartementet, men har så här långt inte fått någon kommentar kring uppgifterna.

Det finns idag tre tillverkare som gör riktigt avancerade halvledare. Det är Intel USA, Samsung Sydkorea och TSMC Taiwan, är de tre största tillverkarna av halvledare varav TSM har 50 procent av marknaden.

Idag finns bara en enda leverantör av en specifik utrustning för tillverkning av riktigt avancerade integrerade kretsar, och det är nederländska ASML.

-Pettersson konstaterar att det är inte lätt för Kina och Ryssland att hänga med i utvecklingen av riktigt avancerad elektronik och det är bra…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Nya restriktioner på chippexport från USA till Kina

  1. Det är ju bara att hoppas att blåögda vinsthungriga företag som outsourcat till Kina inte redan gett bort för mycket västerländskt kunnande. För att inte tala om alla uppköp. Volvo t.ex. Behövs inga industrispioner om man kan köpa företaget och dess ritningar.

Kommentera